Adó- és pénzügyeink

2014.01.28. 10:21

2014. évi adóelőleg-nyilatkozatok

A korábbi évekhez hasonlóan most is célszerű már januárban kitölteni az adóelőleg-nyilatkozatot.

A korábbi évekhez hasonlóan most is célszerű már januárban kitölteni az adóelőleg-nyilatkozatot azért, hogy a munkavállalóknak járó idei kedvezményeket mielőbb figyelembe vegyék a kifizetők.

Sokan azt gondolják, hogy az adóelőleg-nyilatkozatot a NAV-hoz kell benyújtani, pedig ez nem így van. Az adóelőleg-nyilatkozat egy olyan dokumentum, amit a munkavállaló tölt ki és ad át munkáltatója részére, azért, hogy bérszámfejtéskor a munkáltató megfelelő módon számolja el a nettó béreket, azaz év közben ez alapján vonja le a dolgozója béréből az adóelőleget.

Ha már az első hónap bére után érvényesíteni kívánja a munkavállaló a kedvezményeket (például családi kedvezmény, személyi kedvezmény), akkor az első bérszámfejtést megelőzően kell a munkáltatónak átadni az új évre vonatkozó adatokkal kitöltött adóelőleg-nyilatkozatokat.

Fontos: a munkáltató (a bér kifizetője) a nyilatkozatban foglaltakat az adóéven belül az átadást követő kifizetéseknél veszi figyelembe. A nyilatkozat tartalmát érintő bármely változás esetén a kedvezményt érvényesítő munkavállaló köteles haladéktalanul új nyilatkozatot tenni, vagy a korábbi nyilatkozatot visszavonni. A nyilatkozat egyik példányát a munkáltatónak, másik példányát pedig a munkavállalónak kell az adóbevallás elkészítéséhez szükséges bizonylatokkal együtt az elévülésig, azaz 5 évig megőriznie.

A NAV honlapján elérhetőek a javasolt (megfelelő felépítésű és tartalmú) adóelőleg-nyilatkozat minták, amelyek alapján minden igénylő elkészítheti saját adóelőleg-nyilatkozatát 2014-ben is.
Adóelőleg-nyilatkozatok 2014-ben:

• a családi (és járulék) kedvezményhez
• a személyi kedvezményhez
• figyelembe vehető költségekről (pl. önálló -, nem önálló tevékenység érdekében felmerülő költség)
• külföldi illetőségű magánszemély részére, adókedvezmény érvényesítéséhez

Az adóelőleg-nyilatkozat minták kitöltési útmutatója részletezi mikor jogosult adózó az adott kedvezményre, hogyan, milyen adatokkal kell kitölteni és mire érdemes odafigyelni.
Természetesen, ha a munkavállaló nem nyilatkozik az év közbeni érvényesítés érdekében, akkor a 2014. évi személyijövedelemadó-bevallásában is érvényesítheti a kedvezményt, amennyiben annak törvényi feltételei fennállnak.

Forrás: NAV Nyugat-dunántúli Regionális Adó Főigazgatósága

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!