Adó- és pénzügyeink

2013.06.26. 13:54

Milyen bankkártyával utazzunk külföldre?

Pénzt és kellemetlenségeket spórolhatunk, ha a külföldi úton a megfelelő bankkártyát használjuk.

Egy külföldi nyaralás előtt érdemes végiggondolni, mire szeretnénk használni az utazás alatt bankkártyánkat, és a család kártyái közül azokat magunkkal vinni, amelyek ehhez a legmegfelelőbbek lesznek. Nem mindegy, hogy hitelkártyával vagy hagyományos betéti kártyával veszünk-e fel készpénzt, és vannak olyan helyzetek, amikor csak a dombornyomott kártyát fogadják el.

Kártyahasználati tanácsok a K&H Bank szakértőjétől külföldre utazóknak

Ha már megvan az útiterv, szállások lefoglalva, biztosítás megkötve, szánjunk egy kis időt arra is, hogy végiggondoljuk, hogyan intézzük a fizetéseket a nyaralás alatt. Kis odafigyeléssel pénzt és kellemetlenségeket spórolhatunk meg, ha egy külföldi úton a megfelelő bankkártyát használjuk.

A legtöbb bankkártya birtokos tisztában van azzal, hogy kártyával fizetni érdemes külföldön is, hiszen a költségek szempontjából ez az egyik legkedvezőbb mód a fizetésre. Ráadásul az átváltási árfolyam is kedvezőbb, mivel a bankok nem a drágább valuta-, hanem a kedvezőbb devizaárfolyamon számolnak el.

A vásárlással ellentétben a készpénzfelvétel már költséges lehet a külföldön erre felszámított díj miatt. Ha mégis készpénzt kell felvennünk más országban, azt a betéti bankkártyánkkal érdemes megtenni. Ha ugyanis a hitelkártyánkat használjuk a készpénzfelvételre, a kártyához kapcsolódó kamatmentesség erre a tranzakció típusra nem vonatkozik. Ilyenkor már a tranzakció időpontjától, tehát a pénz kivételétől kamatot számítanak fel. A hitelkártyákat tanácsosabb tehát vásárlásokra igénybe venni. A nyaralás végeztével persze ne feledjük ellenőrizni a kamatmentes hitelperiódust, és ha tehetjük, egyenlítsük ki a kártyán lévő tartozást még azelőtt, hogy arra kamatot számítanának fel.

A bankkártyák egy régebbi korszakából ered az a félreértés, hogy autót kölcsönözni csak hitelkártyával lehet. Valójában betéti bankkártyát is elfogadnak ilyen célra. Az viszont igaz, hogy például ezért a szolgáltatásért vagy olyan szállodában, ahol csak kézi lehúzó készülék – amivel egy önátírós bizonylati papírra másolják át a kártya dombornyomásait – van, csak és kizárólag dombornyomott bankkártyával lehet fizetni.  Természetesen ahol elektronikus bankkártya elfogadó terminál (POS) van, ott nem dombornyomott bankkártyát is elfogadhatnak.

A hitelkártyákhoz illetve a dombornyomott betéti kártyához a legtöbb esetben számos kényelmi szolgáltatás és kedvezmény is járul, érdemes ezeket időről-időre áttekinteni, és igénybe venni azokat hotelfoglalásnál, autókölcsönzésnél vagy reptéri szolgáltatásoknál.

Sok kártyához tartozik betegség-, utazási-, baleset- és poggyász-biztosítás, ami megfelelő lehet a nyaralás során is olyan utazásoknál, amelyekben nincsenek különleges programok, mint például a búvárkodás vagy a hegyi kerékpározás.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!