Adó- és pénzügyeink

2013.04.16. 10:58

Mit kell tudni a külföldön dolgozóknak az adózásról?

A magánszemélyeknek a belföldről és a külföldről származó jövedelme egyaránt adóköteles.

A Nyugat-dunántúli régióban a határ közelsége miatt egyre többen vállalkoznak külföldi munkavégzésre a környező országokban. Nagyon fontos ezért tisztában lenni azzal, hogy a határon átnyúló munkavégzés milyen adózási következményeket von maga után.

A személyi jövedelemadó törvény szerint a magánszemélyeknek a belföldről és a külföldről származó jövedelme egyaránt adóköteles. A kettős adóztatás elkerüléséről szóló nemzetközi egyezmények miatt azonban ez nem eredményez mindkét országban adófizetési kötelezettséget. Minden esetben az adott állammal kötött egyezmény vizsgálata szükséges az adókötelezettségek pontos teljesítéséhez.

A belföldi magánszemélyek külföldön leggyakrabban munkaszerződés keretében szereznek jövedelmet, amely abban az államban adóztatható, ahol a munkát végzik, vagyis ha a magánszemély a munkáját külföldön végzi, akkor külföldön adózik az általa megszerzett jövedelem után.

A külföldi munkaviszonyból származó jövedelmek esetén az egyezmények a munkaviszonyból származó jövedelmekre általában az ún. mentesítési szabályt alkalmazzák (így rendelkeznek az Ausztriával és Németországgal kötött egyezményeink is). Ez azt jelenti, hogy a megszerzett jövedelem Magyarországon nem adóztatható, gyakorlatilag adómentes, és ha a magánszemélynek más adóköteles jövedelme nem volt belföldön, nem kell személyijövedelemadó-bevallást beadnia.

Más a helyzet akkor, ha az adóévben Magyarországon és külföldön egyaránt keletkezik adóköteles jövedelem. Ilyen esetben sem adózik a külföldi munkaviszonyból származó jövedelem, de azt – ennek ellenére – a személyijövedelemadó-bevallásban tájékoztató adatként fel kell tüntetni.

A 2012. évről benyújtandó 1253-as bevallásban a 44. sor szolgál erre a célra.

A külföldön megszerzett jövedelmet, illetve a megfizetett adót forintban kell feltüntetni. A jövedelem forintra történő átszámításához a jövedelemszerzés napján érvényes MNB árfolyamot kell alkalmazni, azonban választható a jövedelem megszerzésének napját megelőző hónap 15-én érvényes MNB árfolyam is.

Abban az esetben, ha a magánszemély olyan országban végez munkát, amellyel Magyarország nem kötött egyezményt a kettős adóztatás elkerülésére, a külföldi munkaviszonyból származó jövedelmet 16 százalék személyi jövedelemadó terheli.
Ugyanakkor a megállapított belföldi adó összegét csökkenteni lehet a külföldön megfizetett adó 90 százalékával, de legfeljebb a külföldi jövedelem adóalapjának 16 százalékával.

A külföldről származó jövedelmekkel kapcsolatos részletes szabályok a NAV 4. számú információs füzetében találhatóak meg, amely beszerezhető az ügyfélszolgálatokon, valamint letölthető a NAV honlapjáról (www.nav.gov.hu).

Az adózók kérdéseikkel a NAV telefonos ügyfélszolgálatához (06-40/42-42-42) is fordulhatnak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!