A nap képe

2018.09.07. 14:41

A pankrátor

Az MTI

2018. augusztus 17-i kép Njudo Tako japán pankrátorról a ringben egy tokiói mérkőzésen. A pankráció, más néven hivatásos birkózás a kötöttfogású birkózásból alakult ki a 19. századi Európában, de valódi népszerűségre Észak-Amerikában tett szert a 20. században, ahol a modern pankráció mára milliárd dolláros üzletággá nőtte ki magát.


A hagyományos versenysporttól eltérően a hivatásos birkózás jelmezekkel és karakterjátékkal tarkított előadóművészet, amelyben az előre meghatározott kimenetelű párharcot látványosan eltúlzott küzdelem jellemzi a közönség szórakoztatására. A második világháborút követően a Japánban állomásozó amerikai katonákkal beáramló nyugati kultúra hozadékaként elterjedt a pankráció a szigetországban, majd a környező ázsiai országokban is. A színpadias stílus helyi harcművészeti elemeket is magába olvasztott, ezért a valós küzdelem mértéke országonként eltérő lehet.

MTI/EPA/Franck Robichon

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!