Kisalföld logö

2018. 08. 18. szombat - Ilona 18°C | 29°C Még több cikk.

Üdvözlet Csodaországból - Alice in Chains: Black Gives Way to Blue

Fel lehet támadni 15 évnyi albumcsend után? Az AIC válasza: igen. A bizonyíték megérkezett. Kritika.

Ha a grunge szót hallja az ember, először a Nirvana és a kilencvenes évek jutnak eszébe. Második nekifutásra ott a Pearl Jam, a Soundgarden, az Alice in Chains, no meg a súlyos, depresszív riffek, a masszív elkeseredés, a flaneling és a tornacipő. A fentebb említett bandák utálták/utálják a bekategorizálást, mégis egy olyan stílust csiszoltak tökélyre – a punk és metal jegyeinek együttes felhasznásával -, mely hamar a megérdemelt helyére száműzte a glamet, és 1996-97-ig töretlen népszerűséggel funkcionált a csalódott fiatalság szócsöveként. Idővel aztán ezt is felhígították poppal, a lényeg elveszett, az előadók meg amúgy sem hosszútávú médiacsillogásra voltak kalibrálva. A seattle-i vitézek hanyatlása Kurt Cobain halálával kezdődött, és akkor úgy tűnt, hogy talán éppen az AIC örökké tépelődő énekese, Layne Staley 2002-es aranylövése tesz pontot a történet végére.

Alice in Chains
Alice in Chains

Teljes megsemmisülés – szerencsére - mégsem lett a dologból: a Pearl Jam a grunge dinoszauruszaként máig alkot (igaz, közben változtak rendesen), Jerry Cantrell, Mike Inez és Sean Kinney pedig egy 2005-ös, jól sikerült jótékonysági koncert után gondolta úgy, hogy az Alice in Chains-nek a 21. században is van keresnivalója. Ekkor találtak rá William DuVall-ra, akit - bár Staley-t pótolni effektíve lehetetlen - méltónak tartottak az énekesi posztra. Innentől a levegőben volt egy új AIC lemez érkezése, melyre végül 2009 őszéig kellett várni. 

Másfél évtized után új stúdióalbummal jelentkezni izgalmas és kockázatos. Ott van a bukás lehetősége, de az újbóli tündöklésé is – bizonyítani kell, hogy a világ nem szaladt el a hosszú évekre hibernálódott formáció mellett. No meg azt is, hogy a puskapor nem csupán három – kétségkívül erős – korongra volt elég. Örömmel jelentem, hogy az Alice-os fiúk laza csuklómozdulattal vették fel a ´97 környékén drogba hullott fonalat. A tökös sound, a súlyos riffelés most is üt – a recept nem veszíti el szavatosságát (az meg egyáltalán nem baj, ha itt-ott a Sabbath flessel be). Az ének Cantrell vokáljának köszönhetően elég izmos, az érzelmesebb tételekben (pl. Private Hell) néhol Eagles-i dimenziókba csap; a Staley-DuVall összevetést pedig az olvasóra bízom. Előfordul, hogy egy szám alapdallama csupán két hang váltakozására épül, de mindig ott van valami, amitől izgalmas lesz: az All secrets known és az Acid bubble esetében a váratlan ritmusváltások, vagy a nagyon eltalált refrén a Check My Brain-ben. Utóbbi nóta riffjében a nyújtott gitárhangok engem speciel idegesítenek, de találkoztam már olyannal, akinek kifejezetten tetszett a megoldás (a másik pillanat, amikor nagyot néztem, a Your decision felcsendülése volt: a dal egy fél hanggal tér el a Nirvana Polly-jától, és eddig nem találtam információt esetleges utalásra vonatkozólag). A lassú és borús témák közül néha feljöhetünk a levegőre, például a Take Her Out és a When the Sun Rose Again némelyik optimistább csengésű részénél. A szövegek pozitívabb világlátás jeleit hordozzák; az újrakezdés, az élni akarás jó irányba vitték a csapatot. Az album érzelmesebb pontjain a vonósok is szerepet kapnak, a záró – és egyben címadó – tétel pedig emlékezés Layne-re (˝Lay down, I remember you˝), a zenekart régóta kedvelő Elton John zongorajátékával.

Alice in Chains: Check My Brain

Több ez, mint tisztes iparosmunka. Az Alice in Chains visszatért, és nem csupán haknizni, megannyi zöldhasúért: tényleg van még mondanivalójuk. A banda, és Nick Raskulinecz producer is jól vizsgázott.  Az idő majd eldönti, hogy ebből a korongból is klasszikus lesz-e; mi pedig reméljük, hogy a következő lemezre nem kell újabb 15 évet várnunk!

Alice in Chains - Black Gives Way to Blue
Kiadó: Virgin/EMI
 

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Elvis Győrbe jön

Nem kell már sokat várnia azoknak, akik igazi rock and roll kalandba szeretnének részt venni.… Tovább olvasom