Kisalföld logö

2018. 06. 20. szerda - Rafael 18°C | 29°C Még több cikk.

Roger Waters? Britney Spears? Sting? Rihanna? Melyik volt a legjobb koncert?

A LiveNation koncertszervező cég marketingigazgatója, Márkus Éva 2010 novemberében úgy nyilatkozott, hogy a 2011-es év kicsit lukas lesz, mert a nagyobb turnék elkerülik Európát.


Szerencsére nem így lett. A szakembert a tavalyi budapesti koncertek értékelésére is megkértük.– Ha a 2010-es évet az egyik legsikeresebbnek értékelte, milyen jelzőt kapna a 2011-es, hiszen teltházas koncertek egész sorát rendezte a LiveNation?

– Nos, az év valóban sokkal jobban zárult, mint ahogy az előzetes kilátások alapján gondoltuk. Sikeres év volt, bár a 2010-es évet nem tudta felülmúlni látogatószámban, de ez stadionkoncert hiányának is betudható.

– Sok esetben magam is tapasztalom a koncerteken, hogy a közönség egy része nem magyarul beszél. Vannak arra vonatkozó adataik, hogy egy-egy koncertre mennyien látogatnak hozzánk külföldről?

– Konkrét adatok nincsenek erről, hiszen az internetes jegyvásárlással valóban a világ bármely pontjáról lehet a budapesti bulikra is belépőt szerezni. Nem mellesleg az itt élő külföldiek is nagy számban látogatják a rendezvényeket, hiszen nekik egyrészt természetes, hogy rendszeresen járjanak koncertekre és nem csupán a szívüknek legkedvesebb előadók esetében, másrészt nekik általában nem jelent különösebb gondot még a legdrágább belépőjegyek megvásárlása sem.– Többen azon a véleményen vannak, hogy az Európát sújtó egyre nehezebb gazdasági helyzet előbb-utóbb meglátszik majd a koncertlátogatók pénztárcáján is. Mennyire igaz ez a vélekedés?

–Természetesen igaz. Azt szoktuk mondani, hogy a rajongók képesek inkább nem enni, de mindenképpen ott akarnak lenni kedvencük koncertjén – de ez azért túlzás. Amikor az a választási lehetőség, hogy kikapcsolják az áramot a lakásban ha nem fizeti be a számlát vagy eljön egy koncertre, akkor százból kilencvenkilenc esetben racionális döntés születik. A középréteg pedig egyre kevésbé teheti meg, hogy olyan koncertekre is vásároljon belépőt, amire csupán kiváncsi, de nem igazán rajongó. Ugyanakkor az emberek, pontosan a jelenlegi világvége hangulatban szeretnének szórakozni, egy-egy estére kikapcsolni, és miután egy koncertjegy megvásárlása jelenleg elérhetőbb, mint mondjuk egy külföldi nyaralásra összespórolni a pénzt, így 2011-ben még nem volt annyira vészes a helyzet, mint azt a körülmények alapján gondolhatnánk.

– Mennyire határolja be a LiveNation lehetőségeit, hogy a Budapest Sportarénán kívül elég nehézkes nagy koncertet bonyolítani Magyarországon?

– Meglehetősen. Ráadásul a Puskás Ferenc Stadion felújítási tervei alapján nem tudunk már oda sem koncertet lekötni 2012-2015 között. Ezért idénre is kiestünk két lehetséges stadionturné állomásai közül, hiszen egy mezőn megszervezni ugyanazt a bulit többszörös produkciós költséget jelent, amit a jelenlegi helyzetben nem vállaltak be a produkciók, bármennyire is szeretett volna az adott banda Budapesten is játszani.– A LiveNation Facebook-oldalán visszanéztem az elmúlt év koncertjeit. Mi jut eszébe, ha azt mondom: április 8.: Slayer/Megadeth?

– Nagyon hangos koncert fanatikus rajongókkal. És két kedves, közvetlen bandával, akik már egyáltalán nem olyan „rosszfiúk", mint amilyenek valaha voltak.– Május 5.: Shakira?

Összesen 2 hónapunk volt a bejelentéstől a koncertig ami ebben a régióban nagyon kevésnek számít, mégis sikerült közel teltházas koncertet csinálni. Óriási hajtás volt, de a végén még a produkció is elismerően beszélt rólunk – ami persze visszajutott hozzánk. Shakira pedig igazi déli temperamentum, barátságos, bulizós, mindenkivel kedves és közvetlen volt.– Május 28.: Az elmaradt Queens Of The Stone Age koncert?

– Nagy szomorúság, főként, hogy kevesebb mint 100 jegy hiányzott a totális teltházhoz. Ráadásul még soha nem voltak nálunk. De legalább van egy ígéretünk, hogy a következő turnén bepótolják. Reméljük, valóban így lesz.

– Június 1.: Roxette?

– Nagyon megható volt látni mind a bandát, mind a rajongókat. Egy ember nem csupán felállt a padlóról, de tényleg utat mutatott mindenkinek, hogy nincs lehetetlen. Talán egy másodperc pontosan kiszámított szuperprodukciókhoz képest itt volt egy-két apróbb döccenő, de ettől is volt annyira emberi. Minden tiszteletem Marie-é és Peré, valamint a körülöttük dolgozó stábé.

A cikk folytatása itt olvasható el>>

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Februárban a Budapest Sportarénában játszik a Dream Theater

A Dream Theater több mint 25 éve műveli, vezeti és szórakoztatja a közönségét. Tovább olvasom