Kisalföld logö

2018. 05. 27. vasárnap - Hella 16°C | 26°C Még több cikk.

Változó ovális iroda, 17 elnök a Fehér Házban

Az ovális iroda 1909-es megépítése óta 17 amerikai elnököt szolgált. A Fehér Ház nyugati szárnyában elhelyezkedő irodán szinte látszik mindegyik elnök keze nyoma, mert a fura teret megpróbálta a saját stílusához igazítani. Barack Obama jövő januárban költözik a Fehér Házba, a változtatás tervei azonban már most készülnek.
Az ovális irodáról sok szó esik a hírekben. E különös belső tér jellegzetességeit most pontról pontra bemutatjuk.
A több mint 3,5 méter magas franciaablakok rengeteg fényt engednek az ovális irodába (1. pont). Az üvegeket a második világháború idején golyóállóra cserélték.

Ahogyan minden elnök, az amerikai zászlót és az elnöki zászlót (2–3.) Barack Obama is az íróasztal mögött tartja majd.
A Gunlock szék (4.) eddig kilenc elnököt szolgált. Egyébként annak idején kifejezetten John F. Kennedynek tervezték, aki krónikus hátfájástól szenvedett.

Az oldalasztalon (5.) egyelőre Bush elnök családjának fotóit láthatjuk.
Az elnöki íróasztalt (6.) egy brit fregatt maradványából faragták, amely Viktória királynő ajándékozott az Egyesült Államoknak.
Az íróasztal elülső részén lévő panelt (7.) Franklin D. Roosevelt szereltette fel, hogy elrejtse lábmerevítőit – ugyanis gyermekbénulásban szenvedett.

Tizenhét elnök keze nyoma a hírneves ovális irodán. Fotó: Daily Mail
Tizenhét elnök keze nyoma a hírneves ovális irodán.
Fotó: Daily Mail

Eisenhower elnök mellszobra (8.). Obama úgy döntött: a Fehér Ház gyűjteményéről szóló könyveket hívja segítségül, hogy eldöntse, mi kerüljön még az ovális irodába. William Koerner történelmi festménye egy lovast ábrázol (9.).

William Howard Taft, az Egyesült Államok 27. elnöke használhatta elsőként az ovális irodát (10.). Mivel túl hidegnek találta, a Fülöp-szigetekről származó mahajua fából mozaikpadlót készíttetett, bársonyfüggönyöket, valamint rénszarvasbőr borította, bronzszegecsekkel díszített székeket hozatott az irodába.

A hagyomány szerint Obama új szőnyeget választ. John F. Kennedyé egyébként piros volt, Bill Clinton az ünnepélyes sötétkék mellett voksolt. A jelenlegi, optimizmust sugárzó, napsugaras mintázatú szőnyeget a Fehér Házból hamarosan búcsúzó Bush felesége, Laura rendelte meg. Egyébként a szőnyeg állandó motívuma (11.): közepén mindig az elnöki pecsét látható.

A kis asztalkán (12.), egy dobozban helyezkedik el az a piros, berregő nyomógomb, amellyel az elnök segítséget hívhat az ovális irodába. Ezt Johnson elnök szereltette be regnálása idején, és állítólag arra szolgált, hogy a titkosszolgálat figyelmeztesse őt, ha a felsége útban volt az ovális irodába.

Az elnöki asztal két oldalán egy-egy rózsafa szék áll (13.), ezt még Roosevelt elnök hozatta az irodába. Itt foglalnak helyet a titkárok – háttal az ajtónak –, ha az elnök diktál nekik.

Fordította: Nyemcsok Éva

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Akik a válságot okozták - arcképcsarnokkal

A pénzügyi válságért felelős személyek névsora ugyan vitatható, mégis megpróbáltuk egy csokorba szedni mindazon személyeket, akik hibáztathatóak a világméretűvé vált válság miatt. Tovább olvasom