Kisalföld logö

2018. 08. 20. hétfő - István 18°C | 32°C Még több cikk.

Sivatagi vihar: hatalmas homokfelhő ereszkedik a kínai falura

Mint egy hollywoodi katasztrófafilmben, olyan jelenet játszódott le egy közép-kínai településen: a házak fölé hatalmas felhő tornyosult, és óriási homokvihar csapott le a békés városra.
A lakosok házaikba menekültek, magukra csuktak ajtót-ablakot, amikor a több mint százötven kilométeres erejű, homokot hordozó szél lecsapott házaikra.

A hatalmas homokvihar Golmud községre csapott le, Csinghai tartományban, a Góbi-sivatag szélén. Ezen a napon több tonna por kavargott a levegőben, átmenetileg a napot is eltakarta, a látási viszonyok miatt megbénult a közlekedés. Amikor elült a vihar, szinte minden szemetet kitakarított a falucska utcáiból, egyfajta tisztítási műveltet végezve.

Mint egy hollywoodi katasztrófafilmben, olyan jelenet játszódott le egy közép-kínai településen.
Mint egy hollywoodi katasztrófafilmben, olyan jelenet
játszódott le egy közép-kínai településen.

Golmudban – amely Kínában aprócska városnak számít – 200 ezer ember lakik –, 140 ezer ember él a városközpontban. Az új település most gyarapodik a Góbi-sivatag szélén: iparvárost építenek itt. Bár nem a legideálisabb élettér, mégis több tízezren költöztek már ide az ország minden részéről az állás és a biztos megélhetés reményében.

Az ipari város működését egyedül a sivatag veszélyezteti: a hatalmas porfelhők időnként áramszüneteket is okoznak. Emellett akadályozzák, illetve megbénítják a közlekedést, és légúti megbetegedéseket is előidéznek.

A lakosok házaikba menekültek, magukra csuktak ajtót-ablakot.
A lakosok házaikba menekültek, magukra csuktak ajtót-ablakot.

Kína területének több mint egynegyedét – mintegy egymillió négyzetmérföldet – borít homok, főként az ország északi részén, a Góbi-sivatagban és környékén.

A kormány a sivatagban próbál terjeszkedni, miközben az ipari termelés, az állatok óriási számban való legeltetése, az erdőirtás, a városok túlterjeszkedése és az egyre kiszámíthatatlanabb éghajlat elsivatagosodáshoz vezet.

Golmudban – amely Kínában aprócska városnak számít – 200 ezer ember lakik.
Golmudban – amely Kínában aprócska városnak számít – 200 ezer ember lakik.

A Kínai Tudományos Akadémia adatai szerint a homokviharok száma az elmúlt 50 évben megnövekedett: legalább két tucattal kell számolni évente. Ezek nyolcvan százaléka március és május között fordul elő.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

30 éve halt meg a Halálos tavasz rendezője

Harminc éve, 1980. május 30-án halt meg Kalmár László, minden idők egyik legsikeresebb magyar… Tovább olvasom