Kisalföld logö

2018. 11. 12. hétfő - Jónás, Renátó 7°C | 18°C Még több cikk.

Öngyilkos bombamerénylők: nők, akik mártírnak jelentkeztek

Tetőtől talpig fekete ruha borítja a testét, csak a szeme látszik ki a vallása által megkövetelt viseletből. Ő a tökéletes fegyver: az öngyilkos terroristanő. Igazi védelem nem létezik ellene.
A tradicionális arab társadalomban egy férfinak tilos kezet fogni egy idegen nővel, és tilos átkutatni is. Ezt a szabályt betartják a katonai ellenőrző pontoknál is.

A halálos iraki Al-Kaida-támadássorozatban az elmúlt két évben az öngyilkos terroristanők, akik a testükre szerelt bombát robbantották fel – eddig 445 embert öltek meg, és több ezret megsebesítettek. A támadások célpontjai között mecsetek, zarándokfelvonulások, szupermarketek, iskolák is szerepeltek. A terroristák könyörtelenek, senkinek nem kegyelmeznek.

A tetőtől talpig feketébe öltözött, csadort viselő nők közül – akik másokkal együtt maguk is a halálba mentek – néhányan terhesnek álcázták magukat, így a megszokottnál nagyobb mennyiségű bombát tudtak a derekukra erősíteni.

De hogyan lesz egy, a tradicionális arab társadalomban nevelkedő nőből élő emberi bomba? Köztudott, hogy az öngyilkos merényletet elkövető férfiaknak 72 szüzet ígérnek haláluk után a Paradicsomban. De mit kapnak a nők cserébe mártírhalálukért?

Samira Ahmed Jassim mogorván, nyúzottan néz bele a kamerába. Nehéz elképzelni, hogy a középkorú iraki boltos fiatal nők tucatjait volt képes rávenni arra: robbantsák fel magukat. A bagdadi hatóságok azért tartóztatták le az asszonyt, mert a feltételezések szerint az volt a feladata, hogy 80 nőt toborozzon a rettegett Ansar al-Sunnah földalatti hálózatának, annak a lázadócsoportnak, amely az Osama bin Laden vezette Al-Kaida szövetségese.

Az öngyilkos merénylet soha nem egyetlenegy ember akciója. Mindig van mögötte egy hálózat és egy toborzó. Jassim fedőneve, amely alatt beszervezte újoncait a halálos feladat elvégzésére: „A hívők anyja". A négygyermekes Jassim azt mondta: egyszerű módszert alkalmazott: a nők szégyenérzetét használta fel ahhoz, hogy meggyőzze őket: vállalják a mártírhalált.

- Képes voltam rá, rá tudtam beszélni őket arra, hogy jelentkezzenek mártírnak. A nők közül sokan összetörtek, és depresszióban szenvedtek, főleg azok, akiket korábban megerőszakoltak - mondta. Hozzátette: előfordult, hogy egyes nőket a lázadók kimondottan azért erőszakoltak meg, hogy később öngyilkos bombamerénylő váljon belőlük.
Ebből kiderül: a hadviselés mára mindennél könyörtelenebbé vált.

A nőket megerőszakolják, mentálisan kínozzák, majd végül odavetik a gyűlöletes boszorkánynak, Jassimnak, aki meggyőzi őket: öljék meg magukat mások helyett.

A Közel-Keleten a vallás, a gyűlölet és a vérontás fúziójával minden emberi gonoszság lehetséges.

A tradicionális arab társadalomban a „köztiszteletben álló család" becsülete a családhoz tartozó nők szűziességére épül. Amikor egy lány eléri a pubertáskort, soha többé nem hagyhatja el otthonát kísérő nélkül, még akkor sem, ha csak bevásárolni megy. A házasság előtt tilos a szexuális élet, és a lányok nem járhatnak senkivel sem. A nők a férfiak - elsősorban apjuk és fiútestvéreik - ellenőrzése alatt állnak, később a felügyeleti jog férjükre és annak fiútestvéreire száll át.

Ezek a férfiak ellenőrzik és felügyelik életük minden pillanatát. A nő: tulajdon. Férfi családtagjai rendelkeznek felette. A nemi erőszak a leghalálosabb bűn a nő tisztessége ellen. És ha megtörténik, csak néhányan éreznek együtt az áldozattal. Függetlenül a nemi erőszak körülményeitől, minden esetben a megerőszakolt áldozatot hibáztatják a történtekért, mert azzal, hogy provokálta bántalmazóit, szégyent hozott a családjára.

Egy olyan kultúrában, ahol a legbecsesebb kincs a szüzesség, egy megerőszakolt lány soha nem talál férjet magának, és soha nem teszi túl magát ezen a szégyenen. Ebben a társadalomban a nemi erőszak: halálos ítélet.

Jassim feladata az volt, hogy manipulálja a nemi erőszak áldozatait: meggyőzze őket arról, holtan jobb lenne nekik. És ha egyszer egy nő jelentkezik öngyilkos merénylőnek, akkor a lázadókhoz viszik, akik felkészítik őt a halálra.


Az igazság az, hogy ebben a társadalomban az öngyilkos merényletnek, a mártírhalálnak kultusza van. Ez része az arab kultúrának. Amikor a tested apró részecskékre szakad, nem érzel fájdalmat. És minden bűnöd – a nemi erőszak, a házasságtörés szégyene – megbocsáttatik. Egy pillanat alatt megtisztulsz. Ha felrobbantod magad, egyenesen a Paradicsomba kerülsz.

A nők számára nem könnyű elsajátítani az öngyilkosság leckéjét. A bagdadi Samira Ahmed Jassimmal folytatott beszélgetés után ellátogattunk oda, ahol ennek az igazságát maguktól az érintett nőktől is meghallgathattuk.

Állig felfegyverzett katonákkal, szögesdrótokkal és kutyákkal körülvéve az izraeli Hasharon börtön veszélyes helynek számít. Mélyen a börtön vastag falai mögött van az egyetlen olyan hely a világon, ahol az öngyilkos bombamerényletre kiválasztott nőket őrzik. Őket az izraeli biztonsági erők tartóztatták le, amikor célpontjuk felé tartottak, hogy felrobbantsák magukat. „Élő sírok" - ezt a gúnynevet ragasztották a katonák ezekre a nőkre. Több mint százat tartóztattak le közülük. A börtön 12-es blokkjában őrzik őket – zord, de lenyűgöző intézmény.

Több mint négy hónapot töltöttem itt, amikor a Channel 4 tévécsatornának készítettem filmet A bombamerénylők kultusza címmel. A palesztin nőkkel arról beszélgettem, hogyan szervezték be őket, és miért akarták megölni magukat. És habár a toborzó technikák nem voltak minden esetben annyira barbárok, mint a nemi erőszak, legalább annyira hatékonynak bizonyultak.

Az őrizetesek között van a 22 éves Manal Saba'na. A sápadt bőrű, ívelt szemöldökű fiatal lány egy festői faluban született. Manal igazán különleges fogoly: két legjobb barátnőjével, a 22 éves Sabrinével és a 19 éves Ayattal együtt tartóztatták le. Mindhárman öngyilkos merényletre készültek.

A hagyományok ellenére Manal meggyőzte apját, hogy engedje egyetemre. Otthonától távol, Nablusban lett egyetemi hallgató, és egy kizárólag nőknek fenntartott kollégium lakója. Ez volt az első alkalom, hogy Manal ráérzett a szabadság ízére. Ironikus, hogy ettől a fiatal nő még inkább vallásossá vált. Olvasni kezdte a Koránt, és titokban csatlakozott az iszlám dzsihád halálos katonai csoportjához. Első célpontja csoporttársa, Sabrine A'mara volt.

Sabrine pszichológiai szempontból tökéletes célpontnak bizonyult. A forgatás közben rájöttünk: a legtöbb öngyilkos bombamerényletre készülő nő, akit itt bebörtönöztek, sérült családból jött.
Apjuk beteg, idős voltak, vagy már meghalt. A bebörtönzött lányok anyja gyakran másodszorra is férjhez ment - akadt, aki húsz évvel volt fiatalabb férjénél. És ez a korkülönbség létfontosságú volt.
Ahogyan az apák és mostohaapák öregedtek - a legtöbbjük most a hetvenes éveiben jár -, az arab patriarchális struktúra gyöngülni kezdett, és a legfiatalabb lánygyermekek elkezdték figyelmen kívül hagyni a hagyományos társadalmi korlátokat, amelyek korábban megakadályozták őket abban, hogy a toborzók célpontjává váljanak.

A gyenge apafigura pedig csak megkönnyítette a folyamatot, azt, hogy a dzsihád titkos lázadósejtjei felfedezzék maguknak ezeket a fiatal lányokat. Ők ugyanis azáltal, hogy idős apjuk már nem volt képes bosszút állni értük, könnyű prédái lettek a harcosoknak, és kisebb veszélyt is jelentettek toborzóikra nézve.

Az arab társadalomban bármiféle jogellenes kapcsolat egy nő és egy idegen férfi között úgy tekintendő, mint folt a nő családjának becsületén. Ilyen esetekben a nő fiútestvérei és apja jogosultak bosszút állni. De mivel Manal nő volt, könnyen Sabrine közelébe férkőzhetett, és rá tudta venni a lányt a reggeli kávé mellett a halálra.
A halott apa, a meggyilkolt fiútestvérek és Palesztina földjének izraeli megszállása - ez elegendő fegyvert adott Manal kezébe, amellyel ütést tudott mérni Sabrinére.

- Először azt mondtam Sabrinének: szükségem van valakire, aki átveszi a vezetést az egyetemen működő iszlám dzsihád csoport női tagozatában. És ő mindig azt kérdezte: miért? Én pedig azt válaszoltam: azért, mert egy mártírakcióban fogok majd részt venni. Egy héttel később megkérdezte, hogy velem tarthatna-e? Olyanok voltunk, mint a testvérek. Azt válaszoltam: igen. Megbeszéltük, hogy együtt csináljuk végig. De egy héttel később azt mondtam neki: csak egy ember mehet. És erre ő azt mondta: helyettem ő szeretne menni - mesélte Manal.

Manal másik feladata az iszlám dzsihád csoportban fegyverek és robbanóanyagok szállítása volt - a nőket kevésbé szigorúan vizsgálták át az ellenőrző pontokon. Az öngyilkos merénylet előtt tizenöt nappal vitt Sabrinének egy olyan mellényt, amelyben el lehet helyezni az öngyilkos merénylethez szükséges robbanóanyagokat.

- Amikor Sabrine meglátta a mellényt, a drótokat és a bombát, sírni kezdett. Egyszerre volt ideges és izgatott. És sírt azért is, mert tudta: közeleg az ideje.

Sabrine „végakaratát" - amelyben arról nyilatkozott hogy egy jeruzsálemi étterem ellen önszántából hajt végre mártírként öngyilkos bombatámadást - Manal írta meg.

Manal eközben azzal is foglalatoskodott, hogy beszervezze Ayat Kmeilt, akit még a középiskolából ismert. Ayat egy mélyen vallásos, szigorú szabályok szerint élő család sarja volt Szaúdi-Arábiából. Az apja nem engedte még azt sem, hogy lányai jogosítványt szerezzenek, és mindig szemmel tartotta őket.

Miután Ayat megbukott az egyetemi vizsgákon. Haza kellett térnie. Az anyja nélkül nem hagyhatta el a házat, idejét azzal töltötte, hogy az arab műholdas tévéadást nézte, közben pedig arról ábrándozott, hogyan szabadulhatna ki és szökhetne meg a családi ház börtönéből.

Manal egy családi esküvőn szervezte be őt, amikor egy rövid időre kettesben maradtak. Azt mondta Ayatnak: türelmesnek kell lennie, amíg eljön a megfelelő idő. Közben pedig jól tudta, hogy van egy másik mártírja is, aki sorsa beteljesülésére vár.
Manal terve az volt, hogy Sabrinét egy jeruzsálemi étterem felrobbantására használja fel.

Ehelyett azonban mindannnyiukat letartóztatták és elítélték. Négy, illetve öt évet kell letölteniük a hasharoni börtönben. A három nő ma is ragaszkodik ahhoz, hogy nagyon jó barátok.

- Sokszor gondolok úgy Manalra, mint a nővéremre. A szüleim először dühösek voltak azért, mert beszervezett, de én nem hibáztatom Manalt. Mindannyian magunk választjuk meg az istenhez vezető utat - mondta Ayat.

Cellájában azt kérdeztem Sabrinétől: mi történt volna vele a Paradicsomban, ha sikerül végrehajtania a bombamerényletet?
- A Paradicsomban a férfi mártírokat 72 szűz várja. A női mártírok lesznek ezeknek a szüzeknek a királynői. A szüzek a királynőket szolgálják majd, és várják őket. A királynő a legjobb és a legszeretettebb mindannyiuk között.

Szüzek királynője? Eléggé gyerekesen hangzik. A börtöncella falai között Ayat hite abban, hogy elnyerte szülei megbocsátását, alaptalan volt.

– Ha tudtam volna, Ayat mire készül, elmondtam volna a zsidóknak. Megállítottam volna - mondta Ayat apja, Ahmed Kmeil. - A mi vallásunkban egy lánynak még otthon is tilos fedetlen testtel mutatkozni. Hogyan engedheti meg egy lány, hogy darabokra szakadt testének fedetlen darabjait zsidók szedjék össze? Ez abszolút tilos.

Manal családja is úgy gondolja: nőknek nem helyes dolog öngyilkos bombamerényletet elkövetni.

- Egy férfi esetében ez más. Nálunk egy lány nem mutogathatja a lábát, és nem viselhet rövid ujjú pólót sem. Hogyan lehetnél jó muzulmán nő, ha megmutatod a tested a világnak? - tette fel a kérdést Manal anyja, Nadia Saba'na. - A legtöbben, így sem a mi családunk, sem Ayaté nem vagyunk képesek megbarátkozni a gondolattal, hogy a robbanás felfedi a testet. Ez nem kellemes dolog.

A legtöbb felrobbantott testnél a fej és az alsó végtagok leszakadnak a testről. Ez, valamint az a tény, hogy a lányok testrészei fedetlenné válhatnak, felháborította az öngyilkos merényletre készülő fiatal nők szüleit és rokonait. Azonban egyik család sem adott hangot annak, hogy esetleg sajnálná azokat az ártatlanokat, akiket lányaik az öngyilkos merénylet során magukkal vittek volna a halálba.

És úgy tűnt, lányuk halála sem rázta volna meg nagyon őket. Az egyetlen, ami miatt aggódtak: lányuk felrobbant testrészeit idegenek - vagy ami még rosszabb: zsidók - érintik meg.

Ezek az emberek mindezt a „tisztelet" fals üvegén keresztül látják.

Kevin Toolis

Olvasóink írták

 • 1. ASHER 2009. március 26. 18:31
  „Karoba huzatnam az ilyen ruhes ringyot!!!!!
  Orommel beszamol arrol hogyan vette ra embertarsait hogy helyette is felrobbantsak magukat!!!
  es erre buszke a feregje!!!!!
  ezek miatt teszem azt amit tennem embertarsi kotelessegem a nepemmel szemben!!
  en teszem ezt!!en nem veszek ra senkit hogy helyettem tegye!!!!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Védd a klímát, ne egyél marhát!

Ha a marhahúsról áttérnénk a zöldségre, azzal ugyanannyi üvegházhatású gáznak a levegőbe kerülését… Tovább olvasom