Kisalföld logö

2018. 11. 18. vasárnap - Jenő -1°C | 6°C Még több cikk.

Az esőerdők gyorsíthatják a felmelegedést

A klímatudósok legrosszabb rémálma kezd valóra válni: a brazíliai őserdők a kiszáradás miatt már nem nyelik el a széndioxidot, hanem kibocsátják.
Így az Amazonas menti esőerdők nemhogy lassítanák, hanem még gyorsítják is a Föld felmelegedését. Ezt egy friss tanulmány állítja, amely 30 évi megfigyelés alapján jelent meg a Science című amerikai tudományos havilapban.

Az Amazonas folyó menti hatalmas őserdők általában évente 2 milliárd tonna széndioxidot vonnak ki a légkörből. Ennyit lélegeznek be a fák, és a széndioxidot a törzsek, ágak anyaga megköti, akár évszázadokra is. De a 2005-ös rendkívüli szárazság idején az esőerdők 3 milliárd tonna széndioxidot bocsátottak ki. Ezzel a szokásosnál 5 milliárd tonnával több CO2 került a légkörbe, vagyis több, mint Európa és Japán éves széndioxid-kibocsátása együttvéve.


A kutatásban 13 ország 40 tudományos intézete vett részt. A szakemberek következtetése az, hogy a természet széndioxid-megkötő képessége nem megbízható. Bármikor előfordulhat, hogy a Föld széndioxid-elnyelő mechanizmusai lelassulnak, sőt ellenkező végletbe fordulnak át. Ezért sokkal nagyobb mértékben kellene csökkenteni az emberi tevékenységből keletkező üvegházhatású gázok mennyiségét, mint eddig gondoltuk.

A klímatudósok már régóta prognosztizálják, hogy az általános felmelegedés önmagát erősítő pusztító folyamatot indíthat be: az egyre melegebb száraz évszakok aszályokhoz vezetnek az Amazonas vidékén, a kiszáradó őserdők széndioxid-elnyelőkből kibocsátókká válnak, emiatt pedig még nagyobb lesz a szárazság.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Gorbacsov kedvelte Kádárt, látta Ceausescu végzetét

Nem kedvelte az idős közép-európai kommunista vezetőket Mihail Gorbacsov, kivéve Kádárt és… Tovább olvasom