Kisalföld logö

2018. 03. 21. szerda - Benedek -4°C | 5°C Még több cikk.

A világ legkeresettebb bűnözői közül négy Angliában bujkál

A Crimestoppers nevű civilszervezet összeállított egy listát a szökésben lévő veszélyes bűnözőkről. A listán szereplők mindegyike kelet-európai férfi, legálisan léptek be Nagy-Britanniába. Gyilkosság, erőszak, pedofília, csempészet és drogkereskedelem miatt körözik őket.
A nyomozók arra figyelmeztetik a brit közvéleményt: ne próbálják meg a 16 – állampolgárságukat tekintve magyar, lett, litván, grúz és albán – körözött személy egyikét sem feltartóztatni. Mindegyikük veszélyes bűnöző, vélhetően fegyver is van náluk. A rendőrség – a Crimestoppersszel együttműködve – azért teszi közzé fotóikat, mert bízik abban: ahogyan korábban, most is könnyebben megtalálják őket a lakosság segítségével.

A legveszélyesebb bűnözők közül – a szakemberek feltételezése szerint – négy Nagy-Britanniában bujkál: a 27 éves lengyel Tomasz Galát öt évre ítélték hazájában bűnszervezetben elkövetett drogkereskedelemért, emberkereskedelemért, rablásért. Feltételezik, hogy Dél-Londonban bujkál. A 37 éves Pjotr Bieleckit két évre ítélték hazájában, Lengyelországban, mert megtámadott egy nőt. A 30 éves litván Giedrius Jankauskast 1998-ban ítélték el rablásért és autólopásrét. Az egyik bírósági tárgyalás után megszökött. Feltételezések szerint Londonban vagy Middlesexben rejtőzködik. A 28 éves, szintén lengyel Radoslaw Kawát szexuális bűncselekményekért keresik. Vélhetően Londonban, Nottinghamshire-ben vagy Chelsea-ben dolgozik mint építőmunkás – hamis papírokkal.

Egyes bűnözőkről a brit rendőrség úgy gondolja, illegálisan léptek be a szigetországba, és hamis papírokkal bujkálnak. A nyilvános hajtóvadászat korábban már sikerrel járt: Asztalos Balázst fotójának közzététele után néhány órával fogták el egy utazási kiállításon, Milton Keynesben. A 25 éves magyar férfit akkor tartóztatták le, amikor bungee jamping ugrásra készült. Adatait és fotóit a Sunday tette közzé először, és miután a lakosság értesítette a rendőrséget, letartóztatták.

Akiket szintén köröznek: Durim Gremaj (szexuális bűncselekmények), Agim Kabashi (gyermekek ellen elkövetett szexuális bűncselekmények), Xhevat Kaca (szexuális bűncselekmények), Ivan Szepasvili (gyilkosság), Dritan Shkurti (gyilkosság) és Shaqir Ziko (fegyveres rablás).
Akiket szintén köröznek: Durim Gremaj (szexuális bűncselekmények), Agim Kabashi (gyermekek ellen elkövetett szexuális bűncselekmények), Xhevat Kaca (szexuális bűncselekmények), Ivan Szepasvili (gyilkosság), Dritan Shkurti (gyilkosság) és Shaqir Ziko (fegyveres rablás).

A Crimestoppers nevű szervezet alapítója, Lord Ashcroft azt nyilatkozta: „A kezdeményezés, hogy a nyilvánosság segítségével fogjunk el veszélyes bűnözőket, nagyon jó, és nemzetközivé vált. A szökevények a Föld minden pontján képesek elrejtőzni, kicsi vagy nagyobb közösségekben is. Amikor a legveszélyesebb bűnözők listáját nézzük, akkor azzal szembesülünk: ezek valójában szörnyű emberek, akiket muszáj letartóztatni."

A Crimestoppers egyébként az első olyan szervezet, amely adományokból tartja fent magát, és bűnözők után kutat. A körözöttek listáján összesen 120 név szerepel, ezeket az Egyesült Államok, Kanada, Jamaica, Hollandia, Ausztrália és Belgium egyenruhás testületei is megkapják.

A mozgalom hasonló sikereket ért el Dél-Spanyolországban, amely közkedvelt és hírhedt búvóhelye a bűnözőknek.

Dave Cording, a Crimestoppers munkatársa azt mondta: szinte fel sem lehet becsülni, hány körözött személy bujkál Nagy-Britanniában, és közülük hányan követnek el a jövőben bűncselekményeket. „Szeretnénk elfogni azokat a bűnözőket, akik más országokban követnek el bűncselekményeket, és Nagy-Britanniában bujkálnak. Nagy sikereket értünk már el korábban, amikor brit körözötteket kellett megtalálnunk Dél-Spanyoloszágban, tehát ez alapján bízunk abban, hogy a közvélemény segít nekünk lokalizálni és elfogni ezeket a veszélyes embereket" – mondta.

A Crimestoppers mozgalomhoz más szervezetek is csatlakoztak, például a Serious and Organised Crime Agency (Soca) és a Metropolitan Police. A Soca nemzetközi igazgatója, David Armond azt mondta: a Crimestoppers nagy sikereket ért már el azzal, hogy a világ eltérő pontjain bukkant bűnözők nyomára, és segített az elfogásukban. A Soca nagyra értékeli a szervezet együttműködését, és biztos abban, hogy a bűnözők kézre kerítésében ez egy sikeres kezdeményezés.

Olvasóink írták

  • 1. elemér 2009. június 04. 04:32
    „Ja ez nem rossz ötlet. Vannak elitélt bünözök és vannak akik még nem voltak elitélve vagy nincsenek körözve. Ezekre is jó lenne felhivni a figyelmet. Azért mert ártanak a társadalomnak.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A világ pokla: Észak-Korea

A világ legpokolibb országainak premier ligájában mindig Észak-Korea jut be a döntőbe. Az ország a 23 millió lakosának zöme éhezik. Tovább olvasom