Kisalföld logö

2018. 10. 17. szerda - Hedvig 9°C | 22°C Még több cikk.

A rokonházasságok okozták a spanyol Habsburg-ág kihalását

A spanyolországi Habsburg-dinasztiát, amely akkor uralkodott, amikor Spanyolország hatalma csúcsán volt, a közeli rokon közötti házasság döntötte meg - állapította meg egy friss tudományos kutatás.
Az utolsó spanyolországi Habsburg, II. Károly 1700-ban 39 évesen, utód nélkül halt meg. Ekkor kerültek a spanyol trónra a francia Bourbonok.

Spanyol kutatók kiszámították a Habsburg-királyok "beltenyészeti együtthatóját", és arra a következtetésre jutottak, hogy a nagyon gyakori rokonházasságok okozhatták II. Károly genetikai rendellenességeit.

Károly fizikailag és szellemileg is fogyatékos volt, olvasható a PLoS ONE amerikai tudományos folyóiratban. A korabeli feljegyzések szerint Károly 4-éves korára tanult csak meg beszélni, 8-éves korára pedig járni. Életének utolsó éveiben alig tudott felállni, hallucinációi és görcsrohamai voltak.

Feltételezik, hogy II. Károly két különböző genetikai rendellenességben is szenvedett, és a kettő következménye lehetett az impotenciája, illetve teméketlensége.

Az utolsó spanyol Habsurg uralkodó, II. Károly
Az utolsó spanyol Habsurg uralkodó, II. Károly

A tanulmány kiemeli, hogy a spanyol Habsburg-dinasztiában a 11 házasságból 9 rokonházasság volt, amelyben a férj és a feleség harmad-unokatestvéri vagy még közelebbi rokonságban állt.

A kutatók szerint a spanyolországi Habsburg-dinnasztia alapítójánál, I. Fülöp királynál - aki unokahúgát, Ausztriai Annát vette feleségül - a rokonsági együttható még 0,025 volt, míg II. Károlynál a koefficiens 2,54. A dinasztia több tagjánál is 0,2 fölötti volt az érték.

A csecsemő- és gyermekhalandóság a spanyol Habsburg-családban meghaladta a korabeli spanyolországi falvak átlagát, ez is a gyakori rokonházasságokkal magyarázható, állapítja meg a tanulmány.

A Habsburgok idejében volt a legnagyobb a spanyol világbirodalom, kiterjedt Nyugat-Európa egy részére, az amerikai földrészre és a Fülöp-szigetekre.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Az atomenergia reneszánsza

Két évtizedes „hibernálását" követően az atomenergia visszaverekedheti magát az… Tovább olvasom