Meleget csihol a Jóakarat adománya a beteg győri nagymamának és négy félárva unkájának

Mindig jó segíteni, de ha gyerekek életkörülményein kell javítani, az mindig szívszorító érzés. Olvasóink támogatásának köszönhetően a Jóakarat Hídja Alapítvány anyagi segítséget vitt egy beteg győri nagymamának, lányának és négy fél­árva unokájának.

kisalfold.hu

Fotó: CSAPO BALAZS

Apró, másfél szobásnak alig mondható önkormányzati lakásban él Bogdán Lajosné, Juli néni két éve váratlanul megözvegyült lányával és annak négy kisfiával. A lakás bejárati ajtaja vékony üveg és farostlemez, nem véd a kinti nulla fok körüli hőmérséklettől, centiméter szélességben dől be az ajtófélfánál körben a levegő. Bent egy kis vaskályhával igyekeznek meleget varázsolni a sokféle betegséggel küszködő 69 éves nagymamának valamint a nyolc-, a hét- és a két ötéves fiúcskának. 2018-ban a gyerekek édesapja egy szörnyű autóbalesetben vesztette életét. Édesanyjuk aztán pánikbeteg lett, elveszítette a munkáját.

 

– Nagyon szerény körülmények között élünk. Az én öregségi nyugdíjam 31 ezer forint, a gyerekek után kapott árvasági ellátásból és a családi pótlékból van bevételünk, ebből kell gazdálkodnunk. Kártyás villanyunk van, a legnagyobb kiadás a család élelmezése. Mert a gyerekek nem szenvedhetnek hiányt – vázolta a helyzetet a szatyornyi gyógyszert fogyasztó nagymama, aki azt is elmondta, hogy szerencsére az ősszel egy jó barátjuk ingyen kifestette a lakást.

 

Most az ajtót szeretnék kicserélni egy hőszigetelt, jól zárható ajtóra, és már fájuk sincs a fűtéshez. Raklapokkal, bútorlapokkal tudnak fűteni, de az nem ad elegendő hőt, s az is elfogy már.

 

A szobában egy nagy franciaágyon alszanak a gyerekek édesanyjukkal.

 

– Nem is tudnék úgy aludni, hogy ne legyenek a közelben a fiúk, ne tudjam megsimítani álmukban is a fejüket. Hiányzik nekik az édesapjuk. Sokszor vetődnek fel bennünk kérdések, amelyekre én sem tudom a választ. Miért pont apával, velünk történt ez a tragédia? Majd a Jóistentől megtudjuk – mondja Ilona, az anyuka.

 

Közeledik a karácsony, amit ismét apukájuk nélkül töltenek a fiúk. – Kérdezték a gyerekek, hogy szomorú a karácsony? De én azt mondom, nem szomorú. Ha apára gondolunk, ne legyünk szomorúak! Emlékezzünk arra, hogy imádott készülni a karácsonyra! Novemberben már díszítettük a házat, volt, hogy három karácsonyfát vásárolt – emlékezett mosolyogva az édesanya, majd folytatta: – Januárban szenet vagy brikettet szeretnék venni, mert azzal jobban lehet fűteni – árulta el a fiatalasszony, aki mindent megtesz, hogy a család havi bevételét kézben tartsa. Már egy éve az önkormányzati családsegítőjük javaslatára egy füzetben vezeti a bevételeket és kiadásokat, hogy jobban be tudja osztani a bevételt.

 

– Így nem folyik ki a pénz a kezem közül. Sokszor segítenek a karitásztól ruhával is, a négy fiút nem egyszerű öltöztetni. Nagyon szépen köszönjük az alapítvány támogatását is, ez segít abban, hogy melegebb legyen az otthonunk, szép lesz a karácsonyunk – búcsúzott tőlünk a fiatalasszony.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!