Kisalföld logö

2018. 01. 16. kedd - Gusztáv -3°C | 5°C Még több cikk.

Választás 2010 - Mától teszik közszemlére a névjegyzéket

Mától öt napra közszemlére kell tenni az október 3-ai önkormányzati választásra készített névjegyzéket a voksolásra jogosultakról.
A névjegyzékből kihagyás, vagy éppen az abba való jogosulatlan felvétel miatt a települési jegyzőnél lehet kifogást benyújtani.

A névjegyzék olyan közhitelű nyilvántartás, amely azoknak az adatait tartalmazza, akik Magyarországon választójoggal rendelkeznek az októberi önkormányzati választáson. A névjegyzék segítségével ellenőrizhetik a választási szervek az urnához járulók választójogosultságát, és az esetleg többször szavazni próbálókat is ennek alapján tudják kiszűrni.

A helyi polgármesteri hivatalban megtekinthető névjegyzéket a helyi választási iroda vezetője állítja össze a polgárok személyiadat- és lakcímnyilvántartása, valamint a szavazati joggal nem rendelkezők nyilvántartása alapján.

Az önkormányzati választáson szavazásra jogosult mintegy 8 millió állampolgárnak augusztus 16. és 19. között kell megkapnia az értesítést a névjegyzékbe való felvételről és az ajánlószelvényeket. A választási értesítő tartalmazza a választópolgár családi és utónevét, lakcímét, személyi azonosítóját, névjegyzékbeli sorszámát, a szavazás helyét és idejét, továbbá a szavazással kapcsolatos egyéb tudnivalókat.

Azok a választók, akik csütörtök estig nem kapják meg az értesítőt, a közszemlére tett névjegyzékben ellenőrizhetik, hogy szerepelnek-e a választók nyilvántartásában, és kifogást terjeszthetnek elő a jegyzőnél a jogosulatlan kihagyás miatt.

A közszemlére tétel ötnapos intervallumába "beleesik" az augusztus 20-ai nemzeti ünnep, valamint az augusztus 21-22-ei hétvége is, amikor a polgármesteri hivatalokban elvileg nincs ügyfélfogadás. Ezért a helyi választási irodák a nemzeti ünnep és hétvége idején is ügyeletet tartanak, hogy az érdeklődők betekinthessenek a névjegyzékbe.

Ez azért fontos, mert a névjegyzékből való kihagyás, illetve a jogosulatlan felvétel miatt szintén ezen időszak, azaz augusztus 18-22. között lehet kifogást benyújtani. Az MTI úgy tudja, több településen egy-egy munkatárs várja a névjegyzékbe betekinteni kívánókat, míg a kisebb településeken ügyeleti telefonszámot tesznek közzé, amelyet felhívva a munkatárs behívható a hivatalba, ahol megtekinthető a névjegyzék.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Pro Urbe: lesz jelölt minden körzetben

A Pro Urbe Egyesület mind a 16 győri választókerületben állít jelöltet az októberi önkormányzati… Tovább olvasom