Kisalföld logö

2017. 07. 25. kedd - Kristóf, Jakab 18°C | 25°C Még több cikk.

Választás 2010 - A szavazatszámláló bizottságok

Az ország mintegy11 ezer szavazókörében választott és delegált tagok számlálják a vasárnapi önkormányzati képviselő-választáson leadott szavazatokat.
A szavazatszámláló bizottságok elsődleges feladata a választási eredmény megállapítása, a választások tisztaságának, törvényességének biztosítása, a pártatlanság érvényesítése, és szükség esetén a választás törvényes rendjének helyreállítása. A szavazatszámláló bizottságok öttagúak, a testületeknek választott, és a jelöltek, jelölőszervezetek által delegált tagjai vannak; jogaik és kötelezettségeik azonban ugyanazok. Három olyan tagjuk van a szavazatszámláló bizottságoknak, akikről még az országgyűlési választások előtt döntött a helyi képviselő-testület. A jogszabály szerint a szavazatszámláló bizottságba megbízott tagot delegálhattak az önkormányzati választáson jelöltet, listát állító jelölőszervezetek és a független jelöltek.

A jelölőszervezetek a választások tisztaságáról saját megbízottjaikon keresztül győződhetnek meg közvetlenül a szavazatszámláló bizottságokban. A szavazatszámláló bizottságok jelöltek, illetve jelölőszervezetek által delegált tagjai a tevékenységük során tudomására jutott személyes adatokat azonban sem az őket megbízó jelölőszervezetnek, sem másnak nem adhatják ki. A működőképességhez legalább öt tag kell, így ha a jelölőszervezetek delegáltjaival együtt sincs meg az előírt létszám, akkor póttagokat hívnak be a testületbe. (A póttagokat korábban ugyancsak a képviselő-testület választotta meg.) A szavazatszámláló bizottságok döntéseiket határozat formájában hozzák; csak "igennel" vagy "nemmel" szavazhatnak, nem tartózkodhatnak. A testület határozataival szemben jogorvoslati kérelemmel a területi választási bizottsághoz lehet fordulni. A szavazatszámláló bizottság munkájában részt vevő, nem pártdelegált tagok bruttó 15 ezer forint díjat kapnak egész napos munkájukért. A megbízott (pártok által delegált) tagok részére nem jár tiszteletdíj a választás állami költségvetéséből, a párt azonban saját forrásból díjazásban részesítheti az általa megbízott tagot. A helyi önkormányzati képviselők és polgármesterek választásával egy időben rendezik a települési kisebbségi önkormányzatok választását: a voksolást a helyhatósági választás szavazóköreitől eltérő, külön szavazókörben bonyolítják le.

Kisebbségi választást 1.596 településen, összesen 1.604 szavazókörben rendeznek. A kisebbségi jelölőszervezetek nem küldhetnek tagot a kifejezetten a kisebbségi választásra alakított szavazatszámláló bizottságokba. Így, mivel nincs delegált tagja a bizottságnak, a települési önkormányzat képviselő-testülete öt tagot, illetve póttagokat választott ezekbe a szavazatszámláló bizottságba.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A visszalépett jelöltet le kell húzni a szavazólapról

A jogszabály szerint a "kiesett" (azaz visszalépett, vagy elhalálozott, esetleg választójogát… Tovább olvasom