Kisalföld logö

2018. 06. 20. szerda - Rafael 18°C | 29°C Még több cikk.

Sólyom László Orbánt kérte fel a kormányalakításra

Sólyom László köztársasági elnök az Országgyűlés alakuló ülésén Orbán Viktort, a Fidesz-KDNP miniszterelnök-jelöltjét kéri fel kormányalakításra. Orbán ezt elfogadta.

12.05.: Május 14-én alakul meg az új Országgyűlés

Sólyom László köztársasági elnök Orbán Viktort, a Fidesz-KDNP kormányfőjelöltjét jelöli miniszterelnöknek az Országgyűlés május 14-re tervezett alakuló ülésén.

A Ház megbízatása az alakuló üléssel kezdődik, ekkor szűnik meg a korábbi parlament működése és tisztségviselőinek megbízatása is. Az alakuló ülést egyeztetések előzik meg, az első ilyen pénteken lesz.

Az Országgyűlés házszabálya szerint az újonnan megválasztott törvényhozást az államfő a választást követő egy hónapon belüli időpontra hívja össze. A köztársasági elnök ezt a lehető legkorábbi napra tervezi megtenni az április 25-iki második forduló után.

A megválasztott képviselők megbízólevelüket az Országgyűlés alakuló ülését megelőzően a köztársasági elnöknél nyújtják be.

A parlament alakuló ülését a köztársasági elnök nyitja meg. Ezt követően tájékoztatást ad a megbízólevelek átvételéről, majd felkéri a legidősebb képviselőt - ő ez alkalommal a fideszes Horváth János lesz - a korelnöki, a négy legfiatalabb képviselőt - most négy jobbikos politikust - a korjegyzői feladatok ellátására.

Az alakuló ülést az Országgyűlés tisztségviselőinek megválasztásáig a korelnök vezeti.

A házszabály rendelkezései alapján a korelnök és a korjegyzők hivatalba lépése után az országgyűlési képviselők választásáról az Országos Választási Bizottság nevében annak elnöke, a választással kapcsolatos állami feladatok megszervezéséről és technikai lebonyolításáról pedig az illetékes miniszter számol be az Országgyűlésnek.

A jelentések elfogadásáról az Országgyűlés a képviselők eskütétele után határoz.

A beszámolók elhangzása után a korelnök és a korjegyzők megvizsgálják a képviselők megbízólevelének szabályszerűségét. (A korelnök és a korjegyzők megbízólevelét a névsor szerint elsőnek igazolt öt képviselőből álló bizottság vizsgálja meg.) A mandátumvizsgálat eredményéről a korelnök tesz jelentést az Országgyűlésnek. A mandátumokat az Országgyűlés vita nélkül igazolja.

A képviselők a mandátumvizsgálat eredményéről szóló határozat meghozatalát követően - az alakuló ülésen - esküt tesznek és aláírják az esküokmányt.

A képviselőcsoportok megalakulásának bejelentése az eskütételt követően történik meg.

Az alakuló ülésen - az Országgyűlésben képviselettel rendelkező pártok képviselőcsoportjai vezetőinek indítványára, a korelnök javaslata alapján - titkos szavazással választják meg az Országgyűlés elnökét, alelnökeit és a jegyzőket.

Ha valamelyik tisztségviselő megválasztásánál nincs meg a szükséges többség, e tisztség tekintetében az alakuló ülésen megismételt szavazást kell tartani.

A képviselőcsoport-vezetők nevének bejelentésével, továbbá az Országgyűlés elnökének és alelnökeinek megválasztásával megalakul a házbizottság. A testület tagjainak névsorát a korelnök az alakuló ülésen ismerteti az Országgyűlés előtt, ezt követően az elnöklést átadja az Országgyűlés megválasztott elnökének.

Az Országgyűlés, megalakulását követően, létrehozza állandó bizottságait.

Az állandó bizottságok száma és feladatköre alapvetően a kormányzat felépítéséhez igazodik. Kötelező létrehozni az alkotmányossággal, a költségvetéssel, a külügyekkel, az európai uniós ügyekkel, a honvédelemmel, továbbá - paritásos bizottságként - a mentelmi, összeférhetetlenségi és mandátumvizsgálati ügyekkel foglalkozó állandó bizottságokat.

A hagyományok szerint a parlamentbe jutott pártok az alakuló ülés előtt egyeztetéseket folytatnak a személyi, szervezeti kérdésekről. Ez alkalommal az első ilyen találkozó pénteken lesz az államfő kezdeményezésére és a Köztársasági Elnöki Hivatal képviselőjének jelenlétében.

A frakcióknak az alakuló ülés előtt kell megállapodniuk arról, hogy közösen hívnak-e vendégeket az első ülésre, és dönteniük kell a patkóban elfoglalt helyükről is. (A hagyományok szerint a Fidesz az Országgyűlés elnökének jobbján ül, az MSZP a balján.)

Az idei parlamenti választások eredménye alapján felálló új Országgyűlés öt frakcióval indulhat.

A szabályok szerint a bizottságokban a parlamenti arányoknak megfelelően kell helyet biztosítani a frakcióknak. Állandó bizottságokban legalább egy-egy helyet kell kapniuk a frakcióknak, ettől négyötödös többséggel lehet eltérni.

A köztársasági elnök hagyományosan az alakuló ülés napján teszi meg javaslatát a miniszterelnök személyére.

Orbán Viktor eleget tesz az államfő kormányalakításra vonatkozó felkérésének. A Fidesz elnöke ezt szerdán jelentette be Budapesten.

Orbán Viktor szerint bár a választóktól kapott felhatalmazás kétségkívül jelentős, hiszen több mint kétharmados, a Fidesz elnökének szándékai szerint a leendő kormány Magyarország háromharmadát fogja majd szolgálni a munkájával.

A Fidesz-KDNP kormányfőjelöltje, miután a Sándor-palotában megbeszélést folytatott Sólyom Lászlóval, bejelentette, eleget tesz az államfő kormányalakításra vonatkozó felkérésének.

Közölte: kifejezte mind a maga, mind pedig a Fidesznek és a KDNP-nek az államfő iránti nagyrabecsülését, "amely abból táplálkozik, hogy az elmúlt nehéz esztendőkben a köztársasági elnök rendkívül sokat tett a magyar demokrácia minőségének megőrzéséért, egyáltalán létezéséért".

Korábban:
Orbán Viktor, a Fidesz-KDNP miniszterelnök-jelöltje Varga Mihály és Szijjártó Péter társaságában érkezett meg szerdán délelőtt a Sándor-palotába, hogy a kormányalakítással kapcsolatos kérdésekről tárgyaljanak Sólyom László államfővel.

Az MTI fideszes forrásokból úgy tudja, nem véletlen, hogy éppen ők kísérték el a pártelnököt, ennek - mint fogalmaztak - "önmagán túlmutató jelentősége" van.

Az MTI információi szerint Szijjártó Péter, a Fidesz elnöki kabinetjének vezetője a kormányfő személyes szóvivője lehet, Varga Mihály alelnök pedig miniszterelnök-helyettesként dolgozhat majd az újonnan felálló kabinetben.

Sólyom László még hétfőn hívta meg Orbán Viktort a Sándor-palotába.

Olvasóink írták

 • 19. lótusz 2010. május 05. 16:34
  „ennyit a fideszről.
  A Jobbik felháborítónak tartja, hogy a Fidesz-kormány leendő belügyminisztere, Pintér Sándor máris a 2006. őszi rendőrterror fő felelőseinek mentegetésén dolgozik.

  Pintér Sándor egy újságírói kérdésre azt válaszolta, hogy szerinte a tömegoszlatásokat irányító Gergényi Péter nem követett el semmilyen törvénytelenséget. Mint ismeretes, nemcsak a magyar, hanem a világsajtót is bejárták a véres erőszakba torkollott tömegoszlatás megrázó felvételei és Bencze József, a jelenleg is hivatalban levő országos rendőr-főkapitány maga is bocsánatot kért a nyilvánvalóvá vált súlyos jogsértések miatt. Ennek ismeretében különösen visszás, hogy az elszámoltatást ígérő Fidesz-kormány leendő belügyminisztere máris a szemkilövető főrendőrök mentegetésén fáradozik.

  Ez az eset is jól mutatja, mennyire csak szólamok voltak a Fidesz elszámoltatásra tett ígéretei. Nyilvánvaló, hogy sem az MSZP és a Fidesz gazdasági holdudvarainak közös mutyiügyleteiben, sem pedig a Pintér volt üzlettársát, Gergényit érintő vizsgálatok alkalmával nem számíthatunk a leendő Fidesz-kormány feltáró, elszámoltató munkájára. A jövő hét péntekén megalakuló új Országgyűlésben a Jobbik Magyarországért Mozgalom lesz az egyetlen olyan erő, amelynek nincs takargatnivalója, és minden erejével a rendszerváltás óta elmaradt számonkérés megvalósításán dolgozik majd.”
 • 18. sharapova2008 2010. május 03. 18:25
  „A jogi helyzet már tisztázódott:Sólyom nem felkérte,hanem megkérdezte,hogy hajlandó-e a kormányalakításra.Ha igen,javasolni fogja Orbánt a Parlamentnek,hogy ő legyen a miniszterelnök!
  Ki kéne már javítani a szövegben a hibát!”
 • 17. szocdem 2010. április 30. 09:12
  „Hiányolom a cikkből, hogy Sólyom hosszú, államférfihoz méltó izzadt töprengés, és az ország lakossága iránt válllat felelőssége súlyának leggondosabb mérlegelése után, több demokratikus jelölt közül választva, épp Orbánnak adta a megbízást a kormányalakításra..
  Mer ugye nem úgy van az hogy ´nesze komám itt a kormány, oszt tégy csak azt amit akarsz!”
 • 16. Jandex 2010. április 29. 13:12
  „Azért Én láttam ám a Sólyom végveszélyben című filmet!:)))”
 • 15. Primax 2010. április 29. 12:44
  „" Sólyom László Orbánt kérte fel a kormányalakításra"
  Másodszor is.
  Először az újévi köszöntőjében...”
 • 14. laposibenö 2010. április 29. 10:23
  „Szernitem enyi Fidesz csokolgatás után a Laci bácsi a villát azért mégis megérdemelné.”
 • 13. Jandex 2010. április 29. 07:44
  „Vajon a "zelvtársak" is elköltenek még pár száz Mrd-ot,mint anno a fiúk ´02-ben?!”
 • 12. AranyKözépút 2010. április 28. 21:06
  „Török Gábor megmondta, hogy Sólyom nem kérhet fel senkit és Sólyom László nem is kért fel senkit, mert Ő csak jelölhet, avagy javasolhat kormányfő jelöltet.
  Ettől függetlenül persze Viktor lesz a miniszterelnök:)”
 • 11. kolombela 2010. április 28. 19:23
  „5. hozzászólás elihu 2010.04.28. 12:14
  Én meg akkor, ha mást kért volna fel.”
 • 10. Mankapunka 2010. április 28. 18:10
  „Mondjon le mondjon le!!!!!!!!!”
 • 9. Primax 2010. április 28. 17:01
  „"...kifejezte mind a maga, mind pedig a Fidesznek és a KDNP-nek az államfő iránti nagyrabecsülését, "amely abból táplálkozik, hogy az elmúlt nehéz esztendőkben a köztársasági elnök rendkívül sokat tett a magyar demokrácia minőségének megőrzéséért, egyáltalán létezéséért ".
  Hmmmm...:):):)
  Sólyom Úr - maga sem titkolta soha - nagy FIDESZ-drukker, hát illik neki köszönetet mondani ezért-azért...”
 • 8. éaa 2010. április 28. 16:12
  „"Most a mi békétlenségünk tele
  Dicsfényü nyár lett York e napja által:
  És a házunkra gyült vészfellegek mind
  Temetve vannak a mély óczeánba.
  Győzelmi fűzér körzi homlokunk´;
  Emlékül függnek csorba fegyvereink;
  Bősz riadóink múlató körökké,
  Vad indulóink tánczzenére váltak."”
 • 7. PaPa 2010. április 28. 13:36
  „Sajnos én nem értem rá ezért maradt rá a választás.”
 • 6. arrabonem 2010. április 28. 12:14
  „4.
  Azt most nem. Oly kedvesek voltak egymással, mintha mindketten szivárvány pólóban feszítettek volna...”
 • 5. elihu 2010. április 28. 12:14
  „Akkor röhögtem volna igazán ha nem vállalja el!”
 • 4. Mankapunka 2010. április 28. 11:44
  „...és Orbán Viktor felszólította Sólyom LÁszlót,hogy MONDJON LE.”
 • 3. Csetneky 2010. április 28. 11:28
  „Ki hitte volna?”
 • 2. MTT 2010. április 28. 11:26
  „Lehet kezdeni! HAJRÁ!!!”
 • 1. arrabonem 2010. április 28. 10:54
  „Na most aztán meglepődtem.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szerdán találkozik az államfő és a Fidesz elnöke

Orbán Viktor, a Fidesz-KDNP miniszterelnök-jelöltje ma találkozik Sólyom László köztársasági… Tovább olvasom