Kisalföld logö

2017. 10. 19. csütörtök - Nándor 9°C | 18°C Még több cikk.

Kampánycsend - A pártok kihasználták a plusz egy napot

Az összes parlamenti párt kihasználta, hogy a választást megelőző napon nincs kampánycsend.
Délelőtt Orbán Viktor miniszterelnök a Fidesz-KDNP főpolgármester-jelöltjével a XVII. kerületbe látogatott, délután elindult a Demszky Gábor leköszönő városvezetőtől "elbúcsúzó" séta; Horváth Csaba MSZP-s főpolgármester-jelölt kijelentette, nem lépne koalícióra a Fidesszel. Politológusok szerint a kampánycsend lerövidülése nem befolyásolja a választások kimenetelét.

Orbán Viktor a Rákoskeresztúron tartott fórumon úgy fogalmazott, "ha nem hibázzuk el vasárnap a ránk váró döntést, akkor Budapest szellemi és lelki értelemben is ismét Magyarország fővárosa lehet; nemcsak közigazgatásilag, hanem politikai értelemben is". Óriási fejlődési lehetőség van a város előtt - hangsúlyozta a kormányfő, aki azt tanácsolta Tarlós Istvánnak, a Fidesz-KDNP főpolgármester-jelöltjének, hogy "ne vacakoljon", ha megválasztják, azonnal és lendületesen kezdjen hozzá Budapest átalakításához.
Tarlós István erre reflektálva azt mondta, akkor lehetnek gyors változások, ha a kormánypártok a Fővárosi Közgyűlésben is többséget szereznek.

A Belvárosban a kormánypárt főpolgármester-jelöltje kampányzáróján az átláthatatlan, a fővárosnak előnytelen privatizáció befejezését és a közszolgáltató cégek szoros felügyeletét ígérte.

A Fidesz-KDNP főpolgármester-jelöltje úgy fogalmazott, képtelenség, hogy a várost minden elemében kiárusítják, beleértve a stratégiai fontosságú cégeket is. Hozzátette, felül akarják vizsgálni a már megkötött privatizációs szerződéseket, amelyekkel a város legjobban prosperáló, stratégiai cégeit eladták. A közszolgáltató cégeket szoros felügyelet alá vonják majd.

Sajtótájékoztatókat tartott a választás előtti utolsó napon az MSZP is. Horváth Csaba, a párt főpolgármester-jelöltje azt mondta, nem tartja elképzelhetőnek, hogy egy Tarlós István vezette Budapest főpolgármester-helyettese legyen, vagy hogy pártja ilyen helyzetben koalícióra lépjen a Fidesszel. Hozzátette: demokratákkal - köztük LMP-sekkel vagy akár fideszesekkel - programalapon tud elképzelni együttműködést.

Horváth Csaba hangsúlyozta, koalícióra a polgárokkal szeretne lépni, és azt ígérte, helyi ügydöntő népszavazás formájában minden fontos, hosszú távú döntés előtt kikéri a fővárosiak véleményét. A főpolgármester-jelölt erre garanciát vállalt.

Szanyi Tibor, a szocialista párt kampányfőnöke, valamint Kormos Kata és Török Zsolt szóvivők szintén sajtótájékoztatón bejelentették, hogy az MSZP az Orbán-kabinet becenevének a Nemzeti Átverés Kormánya elnevezést választotta abból a több mint négyszáz javaslatból, amely a Facebook közösségi portálon meghirdetett felhívásukra érkezett.
A Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium épülete előtt tartottak névadó ünnepséget, amelyhez háttérül öt papírmasé-figura szolgált. Orbán Viktort Jokerként, Semjén Zsolt Supermanként, Hoffmann Rózsát Lara Croftként, Navracsics Tibort Robin Hoodként, Kövér Lászlót pedig Hulkként ábrázolták az életnagyságú papírfigurák.

Török Zsolt hangsúlyozta, az Orbán-kormány kiérdemelte ezt az elnevezést. A szóvivő ezt egyebek mellett azzal indokolta: a Fidesz-KDNP fizetésemelést ígért a tanároknak, orvosoknak, rendőröknek, később azonban ostobának vagy bohócnak nevezték azt, akik ezt számon kérték tőlük. Hozzátette: kisebb és olcsóbb államot is ígértek, de olyan kormányt alakítottak, amelyben soha nem látott számú államtitkár dolgozik.
A szocialista politikus a meg nem valósult ígéretek közé sorolta az azonnali, radikális adócsökkentést, a közbiztonság rendbe tételét, valamint azt, hogy nem lesznek tömeges elbocsátások.

A sajtótájékoztató után rendőrjárőrök jelentek meg a helyszínen, és igazoltatták a még ott tartózkodó Török Zsolt szóvivőt.

A Lehet Más a Politika vezetői és aktivistái úgynevezett "tökéletes napot" tartottak a fővárosban, délelőtt "ferde focival" demonstrálták, hogy bemutassák, a Fidesz által a nyár elején elfogadott önkormányzati törvénymódosítással milyen "ferde helyzet" jött létre, amelyben a kormánypártok kivételével mindenkinek hegynek felfelé kell játszania.
A tökéletes napon a focizás után Jávor Benedek, a párt főpolgármester-jelöltje a főváros különböző helyszíneit kereste fel, kávézott, fagyizott, sétált, majd legvégül a Kossuth téren a párt szimpatizánsaival közös fotókat készített.

Az LMP bejelentette azt is, hogy éjfélig - a hivatalos kampánycsend kezdetéig - online nézhető az LMP TV, ahol a párt polgármesterjelöltjei és képviselőjelöltjei, valamint országgyűlési képviselői fejtik ki véleményüket többi között a hulladékkezelésről, az egészségről, a városi és helyközi közlekedésről, az oktatásról vagy az esélyegyenlőségről, illetve a nézők kérdéseire válaszolnak.

Az MTI által megkérdezett politológusok egyetértettek abban, hogy mára elavult a kampánycsend alkalmazása, így annak egy napra rövidülése sem befolyásolja a választások kimenetelét.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A Jobbik ellenzi az egykulcsos adózást

Tovább olvasom