Kisalföld logö

2018. 08. 21. kedd - Sámuel, Hajna 21°C | 32°C Még több cikk.

Hétmilliárd forint a választás ára

Bejött a papírforma: Sólyom László államfő a legkorábbi lehetséges időpontra, április 11-re tűzte ki a parlamenti képviselők választásának első fordulóját. A lebonyolításra az Országgyűlés 7,1 milliárd forintot tett félre.

Sólyom László bejelentésével pénteken hivatalosan is eldördült a választási kampány startpisztolya. A pártoknak a kampánycsend április 9. éjféli beköszöntéig már csak 77 napjuk van, hogy meggyőzzék a szavazókat.

A mostani a legrövidebb kampányidőszak a rendszerváltás óta, a pártgépezetek azonban hetek óta dübörögnek. Juhász Attila, a Political Capital kutatási igazgatója portálunk kérdésére tavaly novemberre tette a tényleges kampánykezdetet, akkor jelentek meg ugyanis az első óriásplakátok és szórólapok. Ez már 2002-ben és 2006-ban is hasonlóan történt.

Juhász Attila, a Political Capital kutatási igazgatója hozzátette: a rövid kampány elméletileg a kevesebb pénzzel rendelkező kis pártoknak kedvezne, de hátrányuk nem csökken, mert a hivatalos és a nem hivatalos rajt között több hónapos a különbség.

Sólyom László
Sólyom László

A szakértő szerint régóta egyetértés volt abban, hogy a köztársasági elnök április 11-re írja ki a választások első fordulóját, mert korábban egyértelművé tette, hogy a lehető legkorábbi időpontot fogja választani. Hangsúlyozta: a pártok is erre az időpontra készültek. Számukra azért sem mindegy a dátum, mert a kampányt úgy kell felépíteniük, hogy az utolsó napokban pörögjenek fel és kerüljenek csúcsformába.

˝Képmutató és álszent, hogy a parlament 1990 óta nem emelte fel a kampányköltségekre engedélyezett 386 millió forintos korlátot. A nagy pártok fejenként két-három milliárd, de a kicsik is legalább fél-fél milliárd forintot költenek el egy választásra. Venniük kellene a bátorságot, és azt mondani: a demokrácia nem olcsó. Így tisztább helyzetet teremthetnének˝ – mondta Juhász Attila.

Nemcsak a pártok kampánya, a választás lebonyolítása is drága. A T. Ház 10 milliárd 850 millió forintot különített el az áprilisi országgyűlési és az októberi önkormányzati választásra, ebből 7 milliárd 125 millió forint a  parlamenti választás költségvetése. Négy évvel ezelőtt 6 milliárd 610 millió, 2002-ben 6 milliárd 370 millió forintot tett félre az Országgyűlés erre a célra.


Hogy volt eddig?

Magyarországon a rendszerváltás utáni első parlamenti választást 1989. december 22-én Szűrös Mátyás, a Magyar Köztársaság ideiglenes elnöke tűzte ki 1990. március 25-re. Az 1994-es országgyűlési választások első fordulóját május 8-ra tűzte ki Göncz Árpád köztársasági elnök február 4-én. Az államfő egyik szempontja a költségkímélés volt. Akkoriban felvetődött ugyanis, hogy amennyiben hétköznap lenne a voksolás, esetleg munkaszüneti napot kellene elrendelni, ami hallatlanul megdrágította volna a választást. 1998-ban Göncz Árpád május 10-re tűzte ki a választások első fordulóját, a másodikat pedig május 24-re; ezt január 28-án jelentette be. Mádl Ferenc államfő 2001. december 13-án jelentette be, hogy a következő évi parlamenti választások első fordulója április 7-én lesz, a második pedig április 21-én. Sólyom László köztársasági elnök 2006. január 19-én április 9-re  tűzte ki a választások időpontját, a második fordulót április 23-án tartották.

Olvasóink írták

 • 19. gjozsi88 2010. január 25. 18:19
  „még annyit"
  "szavazni.... hanem inkább azzal az irdatlan adóssághalmazzal foglalkozzon, amit az MSZP és csatlósai ránkl hagynak, és a ma született csecsemőt is 2.000.000 Ft-tal terheli! Mármint államadósság szinten!!!"

  Az alább levezetett okonál fogva ez sem igaz, ugyanis nemes egyszerüséggel a kormány nykába varrod a lakosság és a vállalatok ,nem utolsó sorban a fideszes önkormányzatok adósságát is!!!”
 • 18. gjozsi88 2010. január 25. 17:32
  „még annyit:
  "Nyilván nem ugyanaz a kormányzati hiány és a kormányzati adósság"

  Tudod, hogy ez igy nem egészen pontosan fogalmazol!
  Valóban a költségvetésben szereplő adatok annyiban kapcsolodnak az adósság állományhoz, hogy a tárgy év törlesztő részleteit tartalmazzák!!
  De egy 12 000 milliárdos 3,9%os hiánnyal rendelkezö költségvetésban ,tekintettel a kiadási oldal kötelezettségeire, nincs benne az általad a kormánynak tulajdonított 20 000 milliárdos adósság fedezete!
  Legfeljebb több száz évre! Arra nem adnak hitelt!
  Ezért mondom, hogy csak azonos szintü adatokat szabad összehasonlítani!!
  Te a hangulat keltés miatt jó nagyot csusztattál!!!”
 • 17. gjozsi88 2010. január 25. 17:25
  „jörg!
  Az adatok attól hitelesek és jók, ha azokat megfelelően használják!

  "Én a kormányzati szektor adósságáról írtam és nem az államadósságról, pontosan azért, mert az államadósság tekintetében jóval alacsonyabbak a különbségek az előzetes és a végleges kimutatások között, ennek pedig oka, hogy az államadósság számainál nincs lehetőség az UTÓLAGOS MANŐVEREZÉSRE..."

  Én pedig tételesen megcáfoltam, hogy az ország adosság állományában a legkisebb adósság kormányzati kompetencia!
  Az ország adósság állománya tokkal vonoval a GDP 80%-a!
  Ez a 26 000 milliárdos GDP 80%-a, azaz 20 000 milliárd forint!
  Ebből a lakosság 8 000 milliárd, a vállalkozások 8 000 milliárd és a maradék 4 000 milliárdba vannak benn a fideszes önkormányzatok, a pazarló ellátó rendszerek és nem utolsó sorban az uniós támogatások 15-20 %-os önrészei!!!
  Te az egészet, mind a 20 000 milliárdot a kormány nyakába varrtad, ami nem igaz! A bankok nem adnának egy 12 000 milliárdos éves költségvetésnél 3, 9%-os hiányra ekkora hitelt, mikor nincs rá fedezet! Az országháznak csak eszmei értéke van, forgalmi értéke nincs! abszurdum ha a kormánynak 20 000 milliárdot adjon valaki hitelbe! Az kész öngyilkosság lenne a hitelezőnek, nincs fedezete!)
  A lakosság adósság állománya a 2002 ben 1560 milliárdról nött 2009 végére 8 000 milliárdra!!!
  Ez majdnem 5 szörös növekedés!
  Hiába volt az elmúlt 7 évben 35%-os reálbér növekedés, az ez idő alatt közel 500%os lakossági adósság állomány eltünteti, ezért érzik az emberek, hogy rosszabbul élnek! Ez nem kormány kompetencia!

  A számok eltéréséről annyit, hogy az autópálya elszámolásoknál voltak technikai kérdések! Aki könyvel tudja, hogy több féle könyvelési technika van! Bizonyos tételeket nem fogadott el az unió úgy elszámolni, ahogy elszámolták és ezt korrigálni kellett!
  Ha a kormány elképzelése jó lett volna, akkor jobban járt volna az ország!
  Itt szó nincs becsapásról!
  Ha az lett volna, szerinted az unió, IMF korrekt tárgyaló partner tekintette volna a kormányt az ezt követő időszakban!
  Ott kinn hülyék vannak? Hagyják magukat sorozatba becsapni???”
 • 16. jörg 2010. január 24. 21:44
  „gjozsi88

  Az adatokat nyilván nem a KSH küldi az EU-nak (kösz, hogy szólsz...), hanem itthon a KSH teszi KÖZZÉ ...így lesznek nyilvánosak, csak innen tájékozódhatunk.
  Nem csúsztatás
  2003 óta mindig több száz milliárddal eltértek a számok, mármint amit a kormány az EU-nak küldött, s ami később megvalósult, és kiderült. A KSH azokat a számokat teszi KÖZZÉ, ami a végeredmény, tehát a valós számok és az EU-nak küldött prognózis közötti ELTÉRÉSt is !!!
  Ez az ELTÉRÉS a csúsztatás és orbitális hazugság, ezzel nyertek 2006-ban, ezek azok a bizonyos meghamisított adataok, számok... a nép, az istenadta elé tálalták az EU-nak küldött kozmetikázott számokat, de a később kiderülő valós számokról már kussoltak, visszatartották, de a bíróság KÖZÉRDEKŰNEK nyilvánította az adatokat, két és fél évi per után kötelesek voltak nyilvánosságra hozni az államháztartási jelentéseket!

  Nyilván nem ugyanaz a kormányzati hiány és a kormányzati adósság

  Én a kormányzati szektor adósságáról írtam és nem az államadósságról, pontosan azért, mert az államadósság tekintetében jóval alacsonyabbak a különbségek az előzetes és a végleges kimutatások között, ennek pedig oka, hogy az államadósság számainál nincs lehetőség az UTÓLAGOS MANŐVEREZÉSRE...

  Pédállózásom pedig arra szolgált, hogy a nép ne a 7 milliárdos választási költségek miatt pampogjon, mert a választás a demokrácia alapeleme és mindig is pénzbe került, akkor is, amikor csak az MSZMP-re lehetett szavazni.... hanem inkább azzal az irdatlan adóssághalmazzal foglalkozzon, amit az MSZP és csatlósai ránkl hagynak, és a ma született csecsemőt is 2.000.000 Ft-tal terheli! Mármint államadósság szinten!!!”
 • 15. Primax 2010. január 24. 18:36
  „" Miért megszünik a demokrácia? " ( gjozsi88 #14 )
  Nem szűnik meg, csak a felcsúti <moderálva> összeborul.
  Kétharmaddal Alkotmányt fognak módosítani.
  Ne legyen igazam...”
 • 14. gjozsi88 2010. január 24. 17:34
  „13-ra!
  "2014-ben már nem lesznek választások,automatikusan más lesz az egész ELIT.................."
  Miért megszünik a demokrácia?
  A mostani elitet is a nép választotta, illetve ajánlotta a kopogtató cédulával!”
 • 13. Mankapunka 2010. január 24. 17:05
  „2014-ben már nem lesznek választások,automatikusan más lesz az egész ELIT..................”
 • 12. Primax 2010. január 24. 13:55
  „Mi ez a nagy izgalom ?
  Hamarosan jön a felcsúti, és mindent megold.
  Az ő sorsuk rendeződik 2014-ig...
  Osz´t jónapot !”
 • 11. gjozsi88 2010. január 24. 13:09
  „még annyit:
  A 10 -es hozzászólásban tőled idézett adatok természetesn az ország adósság állományát és nem az állami szektor adósságát tartalmazzák!
  Ez a hiány a költségvetés hiányában jelentkezik és 2006-ban benn volt! Ezt szorította le a kormány 2009-re 3,9 %-ra az általatok elítélt megszorítások bevezetésével!!!
  A 2006-os nagyobb hiány a pazarló ellátó rendszerek fenntarthatatlanságát jelenti!!!”
 • 10. gjozsi88 2010. január 24. 13:04
  „Ez is csusztatás!
  " a KSH 13 751 milliárdos tervezett adósságról tájékoztatta az EU-t, aztán kiderült, valójában 15 592 milliárd forintos adósságállomány "
  Ugyanis soha nem a KSH, hanem a kormány tájékoztatja az EU.-t!
  Arról nem kell tájékoztatni, amit tud, ugyanis a hiteleket zömében külföldi tulajdonban lévő bankok adatait ismerve az adósság állományokat látja!
  Az unió a költségvetést ellenőrzi, mely költség vetés egy prognozis, mely bizonyos szempontok miatt nem mindig teljesül, ilyenkor korrigálni kell! Ez nem magyar találmány!!!
  Te is adó bevallást csinálsz és ha nagyot tévedsz, már jönnek is, ugyanis a rendszerek összefutnak és kész adataik vannak!
  Gyakorlatilag nem bevallások vannak, hanem elszámolások!
  Azért van különbség!”
 • 9. gjozsi88 2010. január 24. 12:52
  „még annyit:
  A lakossági és vállalati hitelek felvétele nem kormányzati kompetencia!!!
  Azok magánjogi szerződések!!!!”
 • 8. gjozsi88 2010. január 24. 12:49
  „jörg!
  Ez egy jó nagy csusztatás!!!
  Nem szabad összetéveszteni az ország adósságállományát az állami szektor adósságával!!!
  Az ország adósságállománya a GDP 80%-a!!!(A GDP 2002-ben 16500 milliárd volt!)
  2009-ben ez 27 000 milliárd volt a GDP, ennek 80% a kb(nagyság rendről beszélünk!) 20 000 milliárd forint, mely a következő képpen oszlik meg!
  Az MNB adatai szerint a lakosság adósság állománya 2009 decemberében kb 8000 milliárd forint!(ez az adat 2002-ben 1560 milliárd forint volt) Nagyságrendben ennyi a vállalatok adósság állománya és a maradék kb 4000 milliárd forint az állami szektor adóssága, melyben benn vannak a Fideszes önkormányzatok kötvény kibocsátásai, hitelei, a jobboldal által átalakítani nem engedett pazarló ellátó rendszerek hitelei és nem utolsó sorban az uniós pályázati pénzek lehivásához szükséges 15-20%-os önrészek hitelei is!!!”
 • 7. jörg 2010. január 23. 20:06
  „Szeretném felhívni a tisztelt egybegyűltek figyelmét egy apróságra, a KSH adatai szerint ( mégy egyszer. nem a Fidesz adatai szerint, hanem a Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint - ) a kormányzati szektor adóssága a 2001 végén mért 7951 milliárd forintról 2009-re 20 335 milliárd forintra duzzadt, vagyis az utóbbi nyolc évben az adósságállomány m e g h á r o m s z o r o z ó d o t t.
  Rekordévnek a 2006-os esztendő számít, mert a KSH 13 751 milliárdos tervezett adósságról tájékoztatta az EU-t, aztán kiderült, valójában 15 592 milliárd forintos adósságállomány "keletkezett"
  2006- os év.... tán csak nem választási év volt?!?
  Ki is nyerte ?
  Hogyan?
  Mit is mondott a böszme?
  AMIT A MEGELŐZŐ HÓNAPOKBAN TITOKBAN MEG LEHETETT CSINÁLNI ÚGY, HOGY NEHOGY A VÁLASZTÁSI KAMPÁNY UTOLSÓ HETEIBEN ELŐKERÜLJENEK OLYAN PAPÍROK,HOGY MIRE KÉSZÜLÜNK, AZT MEGTETTÜK. ÚGY ŐRIZTÜK A TITKOT..."

  7 milliárd választásra
  20 335 milliárd adósságra

  akkor?!?”
 • 6. gjozsi88 2010. január 23. 15:17
  „4-es!
  Erre lenni kell pénz!!!
  Ez a demokrácia ára!”
 • 5. Primax 2010. január 23. 14:53
  „Ennél jóval nagyobb ára lesz...”
 • 4. Juveboy86 2010. január 23. 13:48
  „erre van pénz....:)”
 • 3. gjozsi88 2010. január 23. 12:32
  „még ti akarjátok megreformálni a világot, mikor alapvető fogalmatok sincs semmiről!”
 • 2. gjozsi88 2010. január 23. 12:30
  „2-re
  Hogy mi kerül több mint 7-milliárdba? ------?
  Ugyanis a mai világban senki nem örzi ingyen krisztus koporsóját!
  Azaz a szavazólapokat ki kell nyomtatni, azokat el kell juttatni a választó körzetekbe, a szavazatszámlálók is pénzbe kerülnek!”
 • 1. t-a-ibi 2010. január 23. 09:29
  „Hogy mi kerül több mint 7-milliárdba? ------?

  Dehogy az alábbi miért van? -cikk a kisalföldben
  Milliárdos reklám az üdülési csekknek?
  A napilap szombati számában megjelent cikk szerint a pénzből több mint egymilliárd jutna az ATV-nek, a kiváló szocialista kapcsolatokat ápoló Zolcer János családjának érdekeltsége, az Info 24 TV pedig két lépcsőben összesen 300 millióhoz juthatna. A cél: reklámozni az üdülési csekket.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A választókerületek aránytalansága

A választókerületek elmúlt években erősödő aránytalansága ellenére sem "rajzolták át" a képviselők a… Tovább olvasom