Kisalföld logö

2018. 04. 21. szombat - Konrád 11°C | 24°C Még több cikk.

Az országos lista első 15 helyezettjéről döntött az LMP

Az országgyűlési választásokra készülve a párt országos listájának első 15 helyéről döntött kétnapos fővárosi kongresszusán az LMP.

Az LMP kongresszusán elfogadott névsor szerint az országos lista első 15 helyére Schiffer András, Jávor Benedek, Szabó Rebeka, Mile Lajos, Ivády Gábor, Szabó Tímea, Szilágyi Péter, Scheiring Gábor, Ertsey Katalin, Vágó Gábor, Szilágyi László, Kaufer Virág, Szombati Kristóf, Hegedűs Gyula és Hajdú Mária került.

A kétnapos kongresszust lezáró sajtótájékoztatón, amelyen a lista első három helyezettje vett részt, Jávor Benedek kijelentette, nagyon erősen hisznek abban, hogy a kampány sikeres lehet a számukra és április végén Magyarországon először, egy ökopolitikai programmal induló párt is bejuthat az Országgyűlésbe.

Azt mondta, hogy ha össze tudják gyűjteni az ajánlószelvényeket és országos listát tudnak állítani, akkor áprilisban átléphetik a parlamenti küszöböt. Az országos lista harmadik helyén álló Szabó Rebeka hozzátette, pártjuk szeretne a politikában hagyományosan kevésbé részt vevő társadalmi csoportokhoz is szólni. Véleménye szerint ilyen csoport a nőké is, akik Magyarországon hagyományosan alulreprezentáltak a politikai életben.

A jelölt fontosnak nevezte az esélyteremtést és az esélyegyenlőséget. Mint mondta, az LMP listáján több nő szerepel, mint bármely másik politikai erőnél. Schiffer András, a párt országos listájának első helyezettje egy kérdésre válaszolva azt mondta, hogy mind a 176 választókerületben egyéni képviselőjelöltet akarnak állítani és jelenleg már 160-170 kerületben tisztázódott is a jelöltek személye. Kitért arra is, hogy a tipikus LMP-s jelölt általában 40 évesnél fiatalabb, de mint mondta, van köztük sok huszonéves is.

Az átlagos jelöltjeiket emellett úgy jellemezte, hogy általában már részt vettek a helyi közéletben, de jellemzően nem pártpolitikusként. Hozzátette, hogy az egyéni jelöltjeik több mint 90 százalékának semmiféle pártpolitikai előélete nincs, azok között pedig, akik pedig részt vettek a pártpolitikában, nagyjából egyforma arányban vannak, akik a Fideszben, illetve az MSZP-ben és az MDF-ben politizáltak.

Egyetlenegy sincs közöttük, aki az SZDSZ-ben tette volna ezt - jegyezte meg. Jávor Benedek arról is beszélt, hogy az LMP számára a fenntarthatóság kiterjed a társadalmi és gazdasági folyamatokra is. Leszögezte, hogy a parlamentbe való bejutásuk esetén sem lesznek partnerek olyan "felelőtlen" költségvetési politikában, amely hosszú távú eladósodáshoz vezet.

Arra a kérdésre, hogy a lista élére nem akartak-e ismertebb szereplőt tenni, Schiffer András azt mondta, még "gondolatkísérletként" sem merült fel, hogy "a lehasznált politikai elitből hajótöröttet rakjunk a hajó kormányához". A közbiztonság kérdésével összefüggésben Schiffer András kiemelte, az ezzel kapcsolatos jogos elégedetlenség szerinte az elhibázott 1994-es rendőrségi törvényre vezethető vissza. Ezért olyan tervvel állnak elő, amely alapjaiban váltaná fel ezt a jogszabályt. Közölte, hogy hosszú távon a közösségi rendőrség rendszerét látják célravezetőnek.

A szociális segélyek elköltéséről, illetve a szociális kártyáról Jávor Benedek azt mondta, hogy az utóbbi nem alkalmas a problémák megoldására, megbélyegzi, megalázza az ellátottakat. Schiffer András hozzátette, az LMP abban sem lesz partner, hogy "szegényellenes demagógia" érvényesüljön a magyar politikában.

Olvasóink írták

 • 4. Deir_Yassin 2010. január 31. 23:16
  „Inkább ők mint a Fidesz vagy az MSZP. Egyébként vannak vállalható gondolataik.”
 • 3. akinemfél 2010. január 31. 22:31
  „A Lehetmás nyilvánosságot akar a pártpénzeknek - lásd a programjuk 20.oldalán : "Szétválasztjuk a pártok m?ködési és kampánykiadásait, a pártok a kampányfinanszírozást kizárólag egy elkülönített és nyilvános kampányszámláról végezhetik. Magánszemélyek,más szervezetek nem fizethetik közvetlenül a párt, illetve a
  jelöltek kampánycélú kiadásait a reklámipari szolgáltatók felé."
  A Jobbik létezni sem tudna,ha a pártpénzek ilyen nyilvánosságot kapnának,hiszen arctalan 500 ember csinálta az egyébként remek programját,és arctalan emberek fizetik a nyomdai koltségeket a választások korul - sok tízmillios értékben.
  A Lehetmás vállalja az arcait.
  A Jobbik szakítani akar az Europai Unioval lásd a Program sok helyén www.jobbik.hu,a Lehetmás az Europai Unioban képzeli el Magyarország jovojét.
  Mindkét pártnak reális a terve a kozbiztonság helyreállítására.”
 • 2. akinemfél 2010. január 31. 22:25
  „t-a-ibi
  A Jobbik számra nagy probléma lehet a Lehetmásapolitika.
  Ez is új párt,ennek is meroben új programja van,ami teljesen ellentétes a Jobbik programjával.
  A Jobbik kotelezo sorkatonaságot akar - a Lehetmás ilyet nem akar,sot békére torekszik - míg a Jobbik keresi a konfliktusokat.
  A Jobbik oriási hadsereget a sorkatonák mellett még hétszer akkora hivatásos állományt mint Rákosinak volt az otvenes években + surgosen 30 Gripen vadászgépet úgy 350 ezer millio forintbol + onkéntesekbol,állami pénzekbol oriási katonai jellegu Magyar Nemzeti Gárdát akar .......... lásd www.jobbik.hu Program 70-72.oldal... a Lehetmás békét akar és nincs ilyesmire pénze.”
 • 1. t-a-ibi 2010. január 31. 19:13
  „Jávor Benedek; nagyjából egyforma arányban vannak, akik a Fideszben, illetve az MSZP-ben és az MDF-ben politizáltak.
  Egyetlenegy sincs közöttük, aki az SZDSZ-ben tette volna ezt - jegyezte meg.

  Mile Lajos
  A nyolcvanas évek vége felé részt vett a Magyar Demokrata Fórum, az SZDSZ és a Fidesz megalapításában is.

  Itt van valami, ellentmondás.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Vona: a Jobbik győzelemre készül

Vona Gábor szerint a Jobbik "nagy meglepetésre, a választások megnyerésére készül". Tovább olvasom