Kisalföld logö

2018. 06. 18. hétfő - Arnold, Levente 18°C | 26°C Még több cikk.

Az LMP kezdeményezi a nemzetbiztonsági törvény módosítás

A parlament megalakulását követően az LMP kezdeményezi a nemzetbiztonsági törvény módosítását – jelentette be szerdai sajtótájékoztatóján Schiffer András.
A megválasztott frakcióvezető azt mondta, szeretnék elérni, hogy ha bármely párt, annak egy képviselője vagy kapcsolatrendszere után a titkosszolgálatok vizsgálódnak, akkor az adott pártnak a nemzetbiztonsági bizottságba delegált tagja erről ne kaphasson információt.

Schiffer András hangsúlyozta, hogy ez "nem egy Lex Jobbik", mert más pártok is érintettek lehetnek. Hozzátette, hogy emellett viszont az LMP aggódik amiatt, hogy a Jobbik vezetheti a bizottságot.

A politikus azt mondta: ha a többi parlamenti erő is hajlandó erre, akkor csütörtökön vagy péntek délelőtt az LMP kész újratárgyalni a bizottsági elnöki helyek elosztását. Az MTI kérdésére, hogy megkeresik-e a többi párt vezetőit az ügyben, azt felelte: azért hívták össze a sajtótájékoztatót, hogy a sajtó útján üzenhessenek.

Schiffer András egyúttal az MSZP-t tette felelőssé azért, hogy a Jobbik delegálhat elnököt a nemzetbiztonsági bizottságba. Egyúttal megjegyezte, hogy a Fidesz pedig "előkelő idegenként viselkedett" az ügyben. Önmagukról azt mondta, hogy az LMP nem volt abban a helyzetben, hogy komolyan beleszólhasson a vitába.

Emlékeztetett arra, hogy múlt hét pénteken két bizottsági helyet kértek, amelyben az egyik a fenntartható fejlődés bizottsága volt, de nem zárták ki, hogy a másik akár a nemzetbiztonsági bizottság is lehetett volna. Meglátása szerint a többi parlamenti erőből, elsődlegesen az MSZP-ből heves ellenállást váltott ki, hogy két bizottsági helyet kapjanak.

Hozzátette, az LMP abban a hiszemben fogadta el azt, hogy csak egy bizottsági elnöki posztot kapnak, hogy a "nemzetbiztonsági bizottság elnöki tisztét a szocialista párt meg fogja kapni".

Mint mondta, ezután meglepetésként érte őket, amikor kedden a szocialista Mesterházy Attila felajánlotta, hogy a Jobbik vezetheti a testületet.

Az LMP közleményéből az is kiderül, hogy a párt egy olyan záradékot csatolna a parlamenti struktúráról szóló megállapodáshoz, amely rögzíti: a Nemzetbiztonsági Bizottság Jobbikhoz kerüléséért az MSZP-t terheli a felelősség.

Arra a kérdésre, hogy mit tesznek, ha Jobbikos képviselők a Magyar Gárda egyenruhájában vagy arra hasonlító öltözékben jelennek meg a pénteki alakuló ülésen, azt felelte, hogy szabálysértés esetén megvannak azok az illetékesek, akik intézkedhetnek és léteznek azok a jogszabályok, amelyek alapján el kell járni. Hozzátette, a Jobbiknak nem a szimbolikájával és az öltözködésével kell foglalkozni, "a Jobbiknak a politikája és a mondanivalója veszélyes a magyar demokráciára". Kijelentette azt is, hogy mindenkinek kötelessége betartani a jogszabályokat, függetlenül attól, hogy ki mit gondol egy jogszabályról.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Fidesz: elképesztően kiszolgáltatott a magyar gazdaság

A Fidesz szerint a nyilvánosságra került GDP-adatok alapján az látszik, hogy a magyar gazdaság… Tovább olvasom