Kisalföld logö

2017. 02. 22. szerda - Gerzson 3°C | 9°C Még több cikk.

A szövetség Sopronért sem indul, a Fideszt támogatják

Tizenhat év után, a most őszi helyhatósági választásokon nem indul a Szövetség Sopronért Egyesület - jelentettbe be Szekeres Csaba elnök. A civil szervezet a Fideszt támogatja.

- A Szövetség Sopronért Egyesület az elmúlt tizenhat évben összesen tizenhat képviselőt és két cikluson át a polgármestert adta a soproni önkormányzat közgyűlésének. A négy választás során több mint tizenhatezer szavazatot kapott a szervezetünk - mondta el szerdai sajtótájékoztatóján Szekeres Csaba elnök. - A mostani választáson azonban nem indulunk, de a Fideszt és a konzervatív értékeket támogatjuk.

Az elnök a kisalfold.hu kérdésére válaszolva elmondta, megvan, illetve volt az esélye annak, hogy egy képviselőjük most is bejutna a közgyűlésbe. Ennek ellenére most fontosabb, hogy kívülről támogassák a leendő városvezetést. Emellett céljuk, hogy egységbe szervezzék a városi civil szervezeteket, valamint egy asztalhoz ültessék le az egykori önkormányzati képviselőket.

- Sajnálatos, a közgyűlésben jelenleg hiányzik az együttműködés, és a döntések meghozatalát nem előzte meg az egyeztetések sorozata - zárta Szekeres Csaba.

Olvasóink írták

27 hozzászólás
12
 • 27. máris 2010. augusztus 25. 16:20
  „hozsuzs ! MI VAGY TE ! JÖVŐBE LÁTÓ ! AZ EZO TV IS ERRŐL SZÓL! BECSAPÁS AZ EGÉSZ ! MERT MIT TETT AZ MSZP AZ ORSZÁGÉRT, HOGY IDE JUTOTTUNK !!!”
 • 26. Kuvasz 2010. augusztus 24. 14:46
  „Kedves Szekeres dr. Ha jól tudom a SZövetség Sopronért az MSzP kezdeményezésére alakult. Szép az elvi hűség, de a húsosfazék azért ugye jobb.”
 • 25. hozsuzs 2010. augusztus 23. 16:52
  „"Az MSZP fogja váltani a Fideszt, talán már 2014-ben. Nem a saját tehetsége miatt, hanem mert a kormány hibái törvényszerűen a vele leginkább szemben álló csoportot fogják erősíteni. "- vagy inkább azért, mert ebben az országban mindenki csak ki akar venni a kalapból, betenni nem igazán. S akik - itt számomra lényegtelen melyik oldal - rácsapnak a kalapba nyúló kezekre, azokat le akarják váltani. "Ne azt kérdezd, hogy mit tett érted az ország, hanem azt, hogy te mit tettél az országért." - mondta egy nálam kompetensebb amerikai elnök.”
 • 24. GYMS 2010. augusztus 20. 22:58
  „Ovinkor!

  Azért Lengyelországban mintha felborult volna ez az "egyszer jobb, egyszer bal" libikóka. Ott két nagy párt maradt a porondon, a jobbközép Polgári Platform, illetve a tőle is jobbra álló Jog és Igazságosság Pártja. A lengyel utódpárt a maga tizenvalahány százalékával most már tartósan a gyenge középpárti kategóriában leledzik, magyarul: a másik kettőhöz képest a kanyarban sincs...
  Egy ilyen változat simán bekövetkezhet Magyarországon is!”
 • 23. FREDDY/S 2010. augusztus 20. 19:22
  „Demokráciáról akkor lehetne beszélni, ha az emberi méltóság és az alapvető emberi jog is tiszteletbe lenne tartva és a korrupció ismeretlen fogalom lenne, nemde...”
 • 22. Biczi_László 2010. augusztus 20. 18:48
  „Kedves GYMS!
  Szerintem én is azt írtam, hogy a mostani rendszer is demokratikus.
  Komolyan nem szokásom, de kénytelen vagyok magamtól idézni:
  "...A mi mostani rendszerünk is demokratikus..."
  Ettől még fentartom az eddigi véleményemet. Sírni sem sírok. Ez van, ezzel kell együtt élni.
  Azért az csak nem baj, ha nekem nem tetszik...?!”
 • 21. Ovinkor 2010. augusztus 20. 18:26
  „GYMS 2010.08.20. 11:19
  Ne keverd össze a vágyaidat a realitással! Az MSZP fogja váltani a Fideszt, talán már 2014-ben. Nem a saját tehetsége miatt, hanem mert a kormány hibái törvényszerűen a vele leginkább szemben álló csoportot fogják erősíteni. Nincs ebben semmi örömteli, de ettől még ez a realitás. Emiatt van a Jobbik és az LMP már néhány hónappal a tavaszi siker után bajban. Nem omlott össze az MSZP, s még a rengeteg, véleményét okosan elhallgató polgár mellett is enyhén növekvő támogatást mérnek a pártnál, míg szinte mindenki érzi a másik két ellenzéki párt zavarát és erodálódását. Már most ősszel az lesz a felállás, hogy a legtöbb jelentősebb önkormányzatban fideszes vezetés és MSZP-s ellenzék lesz. Ennek üzenete lesz: vagy Fidesz vagy MSZP. Szerintem tartósan ezzel kell számolni országosan is, hacsak nem változik meg radikálisan a választási rendszer. (Nem fog.) Két gyűjtőpárt mögé fog felsorakozni minden politikai csoport. Néppárti-szövetségi stratégiája is (a szélsőségesektől a centrumig le kell fedni egy politikai oldalt) csak ennek a két pártnak van.”
 • 20. GYMS 2010. augusztus 20. 11:19
  „17.

  Soprontól Miskolcig ezen rínak az MSZP-sek...

  Amikor bezzeg 1994-ben a Horn-Kuncze kormány egyfordulóssá tette az önkorm. választásokat a kétharmaduk birtokában, akkor az demokratikus volt, igaz?
  Lehet, hogy meglepő lesz, amit mondok, de szerintem demokratikus volt. Ahogy ez is.
  4 év múlva lehet újrarajzolni a politikai térképet, igaz ahhoz választást kéne majd nyerni... Szerintem ezzel a névvel (MSZP) ez már többé nem fog sikerülni. Ha sikerülne az ALAPOKTÓL felépíteni egy HITELES baloldali pártot/szövetséget, akkor talán...2018-ban.”
 • 19. GYMS 2010. augusztus 20. 11:09
  „Szerintem a Szövetség Sopronért nem azért támogatja a Fidesz-KDNP-t, mert szereti őket, hanem azért, mert kevésbé utálja, mint az MSZP-t. :)”
 • 18. Orfeusz 2010. augusztus 20. 08:04
  „A Sötétség Sopronért eltűnt a süllyesztőben. Szekeres Csaba ide is áll - oda is áll kicsinykét. Kell a munka az ügyvédi irodában. A FIDESZ osztja a megbízásokat, Walter pedig anno tett egyet-mást az ügyvédért .... Így kerek a világ ....”
 • 17. Biczi_László 2010. augusztus 19. 22:58
  „Nem gondolom, hogy a demokrácia egzakt fogalom lenne. Különböző demokrácia-felfogások, vagy demokrácia-értelmezések léteznek. Mondjuk az enyém merőben más a mostani hatalom gyakorlókétól. Ettől még nem biztos, hogy az enyém jobb, de nem is rosszabb.
  A lényeg:
  Nem az ajánlócédulák száma a döntő. Ebben egyébként nincs is változás, nagyjából 50 db kell körzetenként. A listás helyek 10-ről, 5-re csökkentése, ugyanakkor az egyéni mandátumok 15-ről, 12-re csökkentése az aránytalanság irányába visz. UK-ban a legaránytalanabb a választási rendszer. Ettől még demokratikus, csak ott ennek több, mint 100 éves hagyománya van.
  A mi mostani rendszerünk is demokratikus, csak az 5 listás helyből a Szövetség nem tudott volna megszerezni egyet sem. Ha több civil szervezet is indulna, akkor ők sem jutnának mandátumhoz, mert az 5-öt nem lehet max, 5 felé osztani. Az egyéni mandátum megszerzése, a mai pártpreferenciáknál lefutottnak tűnik. Már 2006-ban is csak a Fidesz és az MSZP volt képes egyéni mandátumot szerezni. A többieknek esélye sem volt.

  Végül.
  Meggyőződésem, hogy a Fidesz elsősorban hatalomtechnikai okokból változtatta meg a rendszert, meglovagolva egy valós, de indokaiban suta lábakon álló igényt.”
 • 16. Andersen 2010. augusztus 19. 21:00
  „Kifizetődőbb az aktuális húsos fazék körül forgolódni..ennyi!”
 • 15. Soproni1970 2010. augusztus 19. 14:27
  „Ha jól emlékszem a Szövetség még korábban at MSZP-vel kötött koalíciót. Így most már ők is hiteltelenek. Ezt én szégyenleném az önök helyében Szekeres úr! Vagy másról szól ez a történet ? :-)”
 • 14. antikomcsi 2010. augusztus 19. 13:42
  „oszvald.ferenc

  Az egyéni helyeket is csökkentették meg a listást is. Egyéniben főleg önkormányzati választásnál jobban számít a személy mint a pártlista. Ráadásul jobban érvényesül a választok akarata, mint kompenzációs listáknál. Pl. az MDF-nek van 3 kiváló képviselője, aki hoz 3 második helyet egyéniben, de nem jutnak be, viszont kompenzációs listáról bejutattnak egy totál unszimpatikus jelöltet, aki az MDF listát vezeti, de a kutya nem szavazott rá. Ez igazságosabb??”
 • 13. GYMS 2010. augusztus 19. 12:31
  „Oszvald Úr! Az Ön logikáját követve az Egyesült Királyság a világ legantidemokratikusabb állama! Ott ugyanis csak körzetek vannak, a vesztesnek 0 kompenzációja van...”
 • 12. oszvald.ferenc 2010. augusztus 19. 11:47
  „Kedves antikomcsi,
  Mit nehezített meg a fidesz? Megmondom: a kompenzációs listás helyeket a felére csökkentette, bezzeg az egyénieket nem. Ezzel a kis pártokat és a civileket sújtja. És ne jöjjön senki azzal, hogy a listán bárki bejuthat: vagy talán Önnek volt ráhatása, hogy az egyéni körzetben ki induljon? Mellesleg egyéniben is bárki bejuthat, csak jó helyen kell lennie: ha a kutyámat indítanám narancsban, most ő is bejutna. Szóval a listás mandátumok csökkentésének semmi elvi oka nem lehetett, csak a még nagyobb arányú Fidesz győzelem elérése. Ez persze - azt leszámítva, hogy enyhén szólva sem a demokrácia irányába mutató tendenciáról van szó - nem olyan nagy tragédia, csak nehogy 8, 12 év múlva más üljön a kormányrúdnál...
  Üdv: Oszvald Ferenc”
 • 11. petry 2010. augusztus 19. 11:39
  „Érdekes, Szekeres Csaba sorait legutóbb a korábbi polgármester oldalán olvastam...”
 • 10. antikomcsi 2010. augusztus 19. 08:34
  „Biczi_László Úr!

  Mit nehezített meg a Fidesz?? Egyéni képviselőnként 70 ajánlószelvényt kell gyűjteni. Hát ez komoly...
  Annyi, hogy csökkentették a képviselők létszámát, így kevesebb képviselőnek jut hely.”
 • 9. Biczi_László 2010. augusztus 19. 00:08
  „Én nem gondolom, hogy ez így van és hiszek abban, hogy sok minden változhat. Kívül-belül.
  Aztán majd kiderül igazam lesz-e!?”
 • 8. Miértmagyar? 2010. augusztus 18. 23:00
  „Biczi úr!Itt mindenki valakinek a valakije!Önnek ezt tudnia kéne!Összenő ami összetartozik....Vagy egy jobb: Kéz kezet mos...esetleg: Nomen est omen...Csalók ezek mind!”
27 hozzászólás
12
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Választás 2010 - Mától teszik közszemlére a névjegyzéket

Mától öt napra közszemlére kell tenni az október 3-ai önkormányzati választásra készített… Tovább olvasom