Kisalföld logö

2018. 01. 20. szombat - Fábián, Sebestyén -4°C | 6°C Még több cikk.

Vitézavatás Kenderesen

A Vitézi Rend Kárpát-medence Kormányzósága a hagyományokhoz híven Kenderesen, a Horthy kastélyban tartotta a 2010 évi vitézavatási ünnepségét.

A kötelező regisztrációt követően a Rendi Kormányzó, a Vitézi Szék, a Szent Korona, a történelmi zászlók és az avatandók ünnepélyes bevonulása után kezdetét vette a rendezvény. Elsőként a Himnuszt és a Székely Himnuszt énekelték el, majd a vezető tisztségviselők és a történelmi egyházak képviselői mondták el beszédeiket. Az őrségváltás után kürtszó jelezte az avatás megkezdését, továbbá az avatási pallossal háromszor megkongatták a díszpajzsot.

Vitézavatás Kenderesen. Fotók: Polgár Sándor.

Az eskütétel után először a posztumusz vitézek neveit olvasták fel. Az avatandók hangos jelen szavának elhangzása után a Vitézzé Fogadom mondattal felvették őket a Vitézi Rend tagjai közé. Posztumusz avatottak közt volt Radovic Dusan hősi halott rendőr, Pappné Ábrahám Judit hősi halott katona és ifjabb Fehér Miklós győri származású labdarúgó is.

Ezután név szerint szólították a várományosokat, közöttük a győri Fehér Miklóst és Albert András tápszentmiklósi református lelkészt, akiket az avató pallossal avattak vitézzé. Újabb őrségváltás után a kitüntetések átadása és a vitézi hadnagyok hivatali eskütétele következett. Vitézi Díszoklevelet kapott többek mellett vitéz Buzánszky Jenő, az Aranycsapat hátvédje is. A rendezvény végét a Szózat eléneklése után ismét kürtszó jelezte.

A vitézi kinevezések és igazolványok kiosztása után megkoszorúzták a kertben álló Horthy szobrot, utána pedig a Horthy kriptát tekintették meg.

Polgár Sándor - tudósító

Olvasóink írták

  • 1. klarika 2010. november 03. 17:36
    „milyen szép is az ilyen ünnepség ,amikor hős férfiak katonásdit játszanak ! nem akarok ünneprontó lenni, de vajon eszükbe jutott-e a " vitéz" uraknak,hogy mi lesz
    ha a zsidók őket is beperlik mint a máv-t ??? Mert tudni kell, hogy a "vitézi rend"-t a abban az időben a kormányzó az elkobzott zsidó vagyon felosztására hozta létre !!!??? hogy is van ez a vitézség ??????”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szüreti felvonulás Mezőörsön

Régi hagyomány éledt újjá szombaton Mezőörsön, ahol gyermekek és felnőttek igyekeztek jól érezni… Tovább olvasom