Kisalföld logö

2017. 11. 23. csütörtök - Kelemen, Klementina 1°C | 13°C Még több cikk.

Sajó Károly emléktáblája a Radó-szigeten - Önnek jelent valamit?

˝Csatolva küldök egy fotót, mely a Radó-szigeten készült, egy emlékműről - írta Tudósítónk.

˝Az emléktáblát egy rovartannal foglalkozó tudósnak állították. Talán valakinek érdekes lehet?˝ - tette fel a kérdést Tudósítónk, majd így folytatta:

A mai fiatalok számára vajon mit jelenthet a ˝szocializmustól áthatott˝ munka egy rovarokkal foglalkozó tudós életében?


Fotó: Tudósító
Fotó: Tudósító


Sajó Károly (sz. Schemiz Károly, Győr, 1851. június 20. – Őrszentmiklós, 1939. február 9.) magyar entomológus, tanár.

Győrben végzett iskolái után a pesti tudományegyetemen szerzett természetrajz szakos tanári oklevelet.  1877-1880-ig tanított az ungvári katolikus főgimnáziumban Ezután 15 évig kutatóként működött. A Phyloxéra Kísérleti Állomásban, majd annak utód intézményében, a Rovartani Állomásban dolgozott.

1895-ben nyugdíjba ment, mezőgazdasági rovartannal és kertészettel foglalkozott őrszentmiklósi birtokán. Magyarországon elsőként ismertette szőlő peronoszpóra-betegsége és a marokkói sáska (Calliptamus maroccanus) elleni védekezést. 1896-ban elsőként írt az időjárás rovarokra gyakorolt hatásáról. 1872-1914 között tevékenykedett szakíróként. Ezalatt kb. 466 publikációja és több könyve jelent meg, a német nyelvű Prometheus c. lapnak 18 évig volt a főmunkatársa. Kiválóan beszélt németül, angolul és franciául is. Úttörő volt az ökológiai és biocönonógiai vonatkozások alkalmazásában. Őriszentpéteri birtokán a természetvédelemmel elméletben és gyakorlatban egyaránt foglalkozott.

Számos nemes fát honosított meg őrszentmiklósi parkja futóhomokján (nagylevelű hárs, nyírfák, feketefenyő). Rovargyűjteménye a legnagyobb magángyűjtemények között van.

Forrás: Wikipédia


hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Mosolyország: Győrzámoly

Szerencsés helyen lakunk mi zámolyiak. Olyan a falu vezetősége hogy ha látja, hogy egy alakuló… Tovább olvasom