Kisalföld logö

2018. 01. 24. szerda - Timót -1°C | 6°C Még több cikk.

Rendkívüli gördeszkás piknik

A pléd leterítése és a gyümölcstorta helyett, most gördeszkások és petíció került elő a kosárból. Győrben demonstráltak az új rendszabály ellen, ami kitiltotta a deszkásokat a városból.

Egyre többen szálingóznak, vagy inkább gurulnak a városháza felé. A fiatalok kezében láthatunk plakátokat, ezzel a felirattal: Skateboarding is not a crime. A Deszkás Piknik nevű civil mozgalom demonstrációjára körülbelül 100 fő gyűlt össze, hogy küzdjenek a győri gördeszkások jogaiért.

A felháborodott résztvevők között találkozhattunk olyanokkal is, akik Budapestről, Óvárról és más városokból utaztak ide. A helyzet fontosságát az is mutatja, hogy szakítva az eddigi Piknikekkel nem csak deszkásokat, hanem bicikliseket, görkorisokat és gyalogosokat is vártak. A gyülekezés oka egy új rendelet, miszerint tilos a történelmi belvárosban ezt az extrém sportot űzni, de még csak közlekedési eszközként sem használhatják. Nagyné László Edit egy korábbi riportban indoklásképpen így nyilatkozott: „ez a deszka röpül, ez nekiröpül a műemléki épületeknek". De a legnagyobb súlyt az jelenti ebben az új szabályban, hogy a győrieknek nem áll rendelkezésre egy pálya sem. Habár ígéretek és próbálkozások már régóta voltak ennek megvalósítására, valahogy mindig elsiklottak az ügy felett. A deszkások szerint elfogadhatóbb lenne a kitiltás, ha az ígéretét be is váltaná az önkormányzat.Bár a harmincezer Forintnyi pénzbírságot és gördeszkájuk elvételét túlzásnak tartják. Más hátulütője is van a szervezők szerint ennek a rendeletnek. „Attól félünk, ha itt bejön, ha most nem tüntetünk, akkor ezt meg fogja lépni más városvezetés is." – mondta Galkó Máté a Deszkás Piknik egyik vezetője.

A Pikniken elsőként megvendégelték az önkormányzatot egy petícióval, aminek hatására deszkák „repültek" az ég felé, sőt még biciklik is. Majd a tekintélyes létszám bemutatásaként végigvonultak a Szent István úton, Petőfi hídon, Péterfy Sándor utcán, Jókai utcán és Árpád úton. A tiltakozást a Széchenyi téren fejezték be, ahol már most sem lehetett gördeszkázni, így át kellett menniük a SzE parkolójába.

Az önkormányzat valószínűleg nem vette figyelembe a jogszabály elfogadásakor, hogy ezzel nem csak egy sportot, hanem az egész szubkultúrát szeretné diszkriminálni Győrből.

„Azt gondoljuk, hogy igazunk van, és ezért akár hajlandóak vagyunk bíróságra is menni!" – tette hozzá Galkó Máté.
Rátkai Viktória

Olvasóink írták

 • 5. PrtyGbr 2010. április 20. 20:27
  „* ... - akármennyi sekélyes okos-tóni szajkózza az ellenkezőjét -

  Ez kimaradt.”
 • 4. PrtyGbr 2010. április 20. 20:24
  „Erről a zseniális kommentről ismerősöm egyik mondata jutott eszembe: "Mibő´ fődbő..(??) Gondókoggyon máá´ " Szerintem pont ide passzol. És szerintem ha egy labda a játszótérről kigurul az útra és egy gyerek utánaszalad akkor számoljuk fel a játszóteret és legyen a helyén parkoló. Ja de a játszótéren játszani szokás, a gördeszka pedig - akármennyi sekélyes okos-tóni szajkózza - egy sport. Na viszlát. =)
  A csőlátásával meg menjen el szemorvoshoz! -.-"”
 • 3. vtom 2010. április 19. 21:52
  „Tisztelt lakatos.alajos!

  Valószínűnek tartom, hogy Ön nem sportember. Ugyanis egy sportoló nem nyilatkozik így más sportolókat ilyen módon érintő kérdésekben.
  A reakciójához kifejtenék egy hasonlatot. Ha Ön szerint a megoldás az, hogy a deszkások építsenek maguknak pályát, akkor miért nem fejti ezen véleményét az úszóknak, és bármely más sport képviselőinek is. Miért nem építenek maguknak medencét, ha kell nekik? A focisták miért nem építenek stadiont maguknak?

  Természetesen leegyszerűsítettem a kérdést, de azt hiszem, érthető maradtam. Nálunk nagyon kevés sportoló él meg a munkájából (igen, meglepő, de a professzionális sport egy munka), és ez hatványozottan igaz a - magyarországon még - extrém, és utcai sportokra. Ha csak a megyéjében hajlandó lenne körültekinteni, látná, hogy mennyi tehetséges és rengeteg erőt és időt a sportra szentelő fiatal és kevésbe fiatal férfi és nő van, akik - bár minden tőlük telhetőt megtesznek - állandóan csak falakba ütköznek. Nemhogy nem támogatják őket, de lehetetlen szabályozásokkal és elzárkozó, meg nem értő magatartással korlátozzák őket.
  Előző gondolataim nem csak a gördeszkásokra vonatkoznak. Eddigi életem során több sportot kipróbáltam, ami ezekbe a kategóriákba esik. Személyes ismerettségi körömbe tartozik sok győri gördeszkás, görkorcsolyás, kerépáros, akik napi szinten érzik a hátrányos megülönböztetést. Sokan közülük országos és nemzetközi szinten is elismert, jegyzett versenyzők, de mégsem tudnak kitörni, mert a városuk nem támogatja őket semmiben. Érdekes módon az önkormányzat büszkén és elismerően nyilatkozik róluk, amikor eredményeiket "ki lehet tenni az ablakba", de amikor egy pálya ötletével jelentkeznek ugyanazok, persze már más a leányzó fekvése. Érdekes, hogy azt elfelejtik a bírálók megemlíteni minden médiumban, hogy már egy évtizede is voltak kezdeményezések a sportolók oldaláról egy pálya érdekében, ahol biztonságban tevékenykedhetnének.”
 • 2. lkinga 2010. április 19. 20:49
  „Kedves lakatos.alajos!
  Ez egy rendkívül megértő és kedves hozzászólás volt...:/
  Amerikában ez igenis sportnak számít, ott komoly versenyek és szponzorok vannak, mert van piaca. Sajnos itt Magyarországon ez még nem valósult meg, de reméljük, hogy nem sokára ez is eljön:)
  Addig meg kitartást fiatalok, és ha "feltűnésből" is de legalább nem otthon ülnek a számítógép előtt.
  (Előttem múltkor egy biciklis bácsi esett el, kis híja volt hogy nem ütöttem el, szerintem biciklizni sem kéne...nem? kedves Alajos):D”
 • 1. lakatos.alajos 2010. április 19. 18:00
  „Ma majdnem elcsaptam az egyik "sportembert" Sopronban a Deák Téren, mert eltaknyolt és kiesett az útra. Szerintem a gördeszkások menjenek egy palyara "sportolni". Ha nincs akkor peticiok helyett epitsenek egyet maguknak... Vagy otthon a kertben szórakozzanak. Nagy reszüknek csak feltűnési viszketegsége van és ezért csinálják a parkokban, tereken. Majd kinövik...”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Egészségpiac Újvárosban

Szombaton az Újvárosi Művelődési Házban 9-13 óráig Egészség-Piacot és Egészségnapot rendeztek. Tovább olvasom