Kisalföld logö

2017. 10. 19. csütörtök - Nándor 9°C | 18°C Még több cikk.

Novemberben érik a málna Balfon - Megbolondult a természet

A novemberből eddig eltelt szűk két hét időjárását figyelve persze nem is annyira meglepő, hogy a tavasz jeleit mutatja a természet.

˝A kép Balfon a Szerb Antal utcában készült, az utcáról is megtekinthető a málnabokor˝ - írta olvasónk.

Fotó: Olvasó
Fotó: Olvasó

Mint arról beszámoltunk, egy győri lakás előtt au aranyeső virágzik.

„Én ültettem a lakásunkhoz közel ezt az aranyesőbokrot, s nem emlékszem, hogy valaha is virágba borult volna ősszel. Most pedig szépen sárgállanak az ágak. Ráadásul a játszótér füve is színes a sok virágtól, ami ilyenkor már teljesen szokatlan" – mesélte a Kisalföldnek szerdán a győri Rendes Mária.

A novemberből eddig eltelt szűk két hét időjárását figyelve persze nem is annyira meglepő, hogy megbolondult és a tavasz jeleit mutatja a természet.

Kiss Márton, a sopron-kurucdombi meteorológiai állomás vezetője lapunknak elmondta, hogy keddig Győrben és Sopronban 11,1–11,1, Mosonmagyaróváron pedig 11,3 fok volt a november átlaghőmérséklete, miközben egy átlagos áprilisé mindössze 9,6 fok. Az ilyenkor szokásos érték egyébként 5–6 fok körül van. A legmelegebbet 5-én jegyezték fel, amikor Győrben 19,6 fokot mértek. Beszédes az is, hogy délutánonként átlagosan 15–16 fok volt – ez április közepét idézi.

A jó idő kedvező hatással van a fűtésszámlára. Győrben például november első tíz napjából hat napon nem kellett napközben elindítani a távfűtést, s emiatt nem csökkent az érintett 24 ezer lakásban élő család komfortérzete – tudtuk meg a Győr-Szol Zrt.-től.

Az enyhe idő a térség horgászvizein is érzékelhető. „A vízpartok a nyári szezonhoz hasonlóan hétvégéken megtelnek horgászokkal. Mivel az állóvizek 12–13, a folyóvizek pedig 10–12 fokosak, a békés halak – a ponty és a keszegfélék – nem húzódtak a mélyebb részekre, nem vermeltek el, hanem a tavasztól őszig életteret nyújtó sekélyebb szakaszokon foghatóak. A ragadozó halak – a balin, a csuka, a süllő – a nagyobb mélységek helyett vízközt akadnak horogra, ami november közepén meglehetősen érdekes természeti jelenség" – fogalmazott Nagy Csaba, a Sporthorgász Egyesületek Győr-Moson-Sopron Megyei Szövetségének szóvivője.

„A szokásosnál nyolc-tíz, esetenként tizenöt fokkal is melegebb idő annak köszönhető, hogy az Atlanti-óceán felett nagy kiterjedésű és intenzitású ciklonok jöttek létre, amelyek Közép-Európát nem érték el, viszont tartós délnyugati áramlást biztosítanak. Addig nem lesz nagy változás, ameddig ez az áramlás nem fordul az ellenkezőjére, északi, északkeleti irányúra. Ez a fordulat a következő tíz napban nem valószínű, így nem kell számítani a tél betörésére" – adott előrejelzést Üveges Zoltán meteorológus, az Országos Meteorológiai Szolgálat munkatársa. Hozzátette: az áramlás a következő napokban nyugatiasabb lesz, emiatt a felmelegedés valamelyest gyengül, de még mindig jóval az átlagos felett alakul.

Képeket várunk!
Ha az ön környezetében is a tavasz jeleit mutatja a természet, küldjön erről fotót szerkesztőségünknek. Cím: tudosito@kisalfold.hu.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Őszi séta a tavaszias Erzsébet-kertben - fotók

Olvasónk, a soproni Erzsébet-kertben járt, s készített fotókat például a virágzó növényekről. Tovább olvasom