Kisalföld logö

2018. 11. 19. hétfő - Erzsébet 0°C | 5°C Még több cikk.

600 éves Himod

Himod - Szerény, de annál meghittebb ünnepséggel emlékezett meg a himodi önkormányzat és az egyházközség arról az évfordulóról, mely szerint 1408-ban van az első írásos emlék „Hymod" említéséről.
A hálaadó szentmisét követően került sor az emlékmű felszentelésére, majd az ünnepi megemlékezésre és a falu egyik híres szülöttjének, Áldozó József festőművész képeiből történt kiállítás megnyitására.
A délelőtt 10 órakor kezdődött ünnepi szentmisén Jász László plébános szentbeszédében kiemelte a himodiak küzdelmét a megélhetés, a lakhatás területén, hiszen 1593-ban az állandó árvízveszély miatt voltak kénytelenek a Répce partjáról a jelenlegi, biztonságosabb helyre költözni.
Elemezve a jelenlegi címer elemeit a plébános kiemelte, hogy a címerpajzs felső mezejében látható piros szívből kinövő piros rózsák a himodiak példaértékű összetartó erejét, heroikus küzdelmét jelképezi, amire a kedvezőtlen talajviszonyok miatt nélkülözhetetlenül szükségük volt, hogy talpon tudjanak maradni.

A szívből kinövő virág az életfa egyik megnyílvánulási formája, az életfa az élet folytonosságának jelképe, amely a település életképességét szimbolizálja.

A címerpajzsot vágó hullámos ezüst pólya a víz nélkülözhetetlen fontosságát jelöli, míg a kék mezőben látható hal a település hajdani gazdálkodási ágára, a halászatra utal.Az 1535-ben öntött egyik harang felirata is arra buzdítja illetve buzdította a himodiakat, hogy szeressék és tiszteljék egymást és az Istent. „Uradnak, Istenednek add meg a tiszteletet, s akkor jöhet ítéletének órája". Ez olvasható a harangon.

Az egyházközség 1765-ben Csapodból vált ki és lett önállóvá, amikor már kő templommal rendelkezett a település, amelyet Kisboldogasszony tisztelete övez, s 1878-ban bővítettek és újítottak fel.

Az emlékmű felszentelése előtt Dr Pődör Péterné polgármester asszony megköszönte a himodiak segítségét, támogatását, amelynek révén sikerült az emlékművet a község közepén felállítani. Jelzésértékű, hogy ez az emlékkő a kettős kereszt szomszédságában van.

Áldozó István ünnepi megemlékezésében visszatekintett az elmúlt hatszáz esztendő történéseire, az elődök küzdelmes életére, a község kiemelkedő személyiségeire. A ’48-as szabadságharcban öten, a két világháborúban 118-an vesztették életüket hazájukért, szabadságukért.

„Kell az ünnep, a megemlékezés a múltról, az egymással való beszélgetés, amely összetartja a kisközösségeket - hangzott el Ivanics Ferenc, a térség országgyűlési képviselőjének ünnepi beszédében, aki szintén arra buzdította a jelenlevőket, tiszteljék a múltat, merítsenek abból erőt a jelenkor történéseihez, a jobb megélhetéséhez.

A falunap hátralévő részében a sport, a játék, a zene és a szórakozás játszotta a főszerepet, amely a hajnalig tartó bállal fejeződött be.

Kocsis Imre

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Elstartolt a Kékszalag 2008

Negyvenedik alkalommal pénteken, kilenc órakor elstartolt a KÉKSZALAG 2008 mezőnye Balatonfüredről… Tovább olvasom