Kisalföld logö

2018. 03. 18. vasárnap - Sándor, Ede -5°C | 3°C Még több cikk.

Planktonokat találtak a Nemzetközi Űrállomás külső felületén

A NASA tudósai elméletben lehetségesnek tartják, hogy az űrállomás moduljainak fellövései alkalmával planktonok juthattak az állomásra.
Orosz űrhajósok élő planktonokat találtak a Nemzetközi Űrállomás külső felületén - ismertette a brit The Daily Telegraph.

Vlagyimir Szolovjev, az orosz űrmisszió vezetője szerint akkor találtak a parányi tengeri élőlényekre, amikor mintákat vettek az űrállomás egyik ablakáról.

Az űrhajós a felfedezést "teljesen egyedülállónak" nevezte.

"A planktonok ebben a fejlődési szakaszban az óceánok felszínén találhatóak meg" - mondta Szolovjev.

Szolovjev szerint a planktonok nem őshonosak Kazahsztánban, ahonnan fellőtték az űrállomás moduljait. Az űrhajós arra következtetett, hogy léteznie kell egy levegőáramlatnak, amely eléri a viszonylag alacsonyan, 300 kilométer feletti magasságban Föld-körüli pályán keringő állomást.

"Amennyire mi tudjuk, az orosz kollégák nem adtak le hivatalos jelentést a plankton megtalálásáról" - közölte Dan Huot, a NASA szóvivője.

Információi szerint az oroszok valóban mintákat gyűjtöttek az állomás ablakairól, olyan üledékeket keresve, amelyek zavarhatják a kilátást.
Ugyan a mostani felfedezést eddig nem erősítették meg, tény, hogy egyes mikrobák képesek túlélni a legzordabb körülményeket is, életben maradnak akár nulla gravitáció vagy rendkívül alacsony hőmérséklet mellett is.

A NASA tudósai elméletben lehetségesnek tartják, hogy az űrállomás moduljainak fellövései alkalmával planktonok juthattak az állomásra.

A Nemzetközi Űrállomás külső borítása erősen beszennyeződött már a hozzá csatlakozó szállítóűrhajók motorjai miatt. A bázis legénysége ezért kezdeményezett egy "nagytakarítást", elsősorban az ablakok megtisztítására.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Búvár expedíció indul a Dél-Kárpátokba

A felszínre hozott minták tudományos elemzéséből egyebek közt az utóbbi néhány tízezer év során… Tovább olvasom