Kisalföld logö

2018. 06. 25. hétfő - Vilmos 14°C | 22°C Még több cikk.

Órák alatt tűnik el egy tó Chilében

Néhány óra alatt úgy eltűnik a hatalmas Cachet 2 tó a chilei Patagóniában, mintha a föld nyelte volna el. A meglepő jelenség ráadásul egyre gyakrabban jelentkezik a térség többi tavában is, a szakértők szerint az általános felmelegedés miatt.
Március 31-én - idén már másodízben - a 200 millió liter vizet tartalmazó tó elkezdett rohamosan kiürülni. Néhány óra alatt teljesen kiszáradt, csak néhány tócsa és jégdarab maradt a medrében a tavat tápláló gleccserből.

Daniela Carrion, a chilei Tudományos Kutatások Központjának (CECS) a munkatárs éppen a helyszínen járt, amikor a jelenség bekövetkezett. "Mire felébredtünk, teljesen megváltozott a völgy képe" - idézte fel.

A Cachet 2 tavat annak a gleccsernek az olvadása táplálja, amely hatalmas jégfalaival természetes duzzasztóként szolgál. A tudósok szerint az általános felmelegedés következtében a jég egyre vékonyabb és gyengébb lesz, és nem tud ellenállni a tó nyomásának. A víz a szikla és a gleccser között keletkezett alagúton elfolyik, és a Baker folyóba ömlik, amelynek a vízhozama ilyenkor megháromszorozódik a normálishoz képest.

Legutóbb a szintkülönbség meghaladta a 31 métert a tavat műhold segítségével figyelő vízügyi hatóság jelentése szerint.

A hirtelen vízcsökkenés több gleccsertóban is bekövetkezett az utóbbi időkben. Maga a Cachet 2 tó évente átlagosan háromszor kiürül, 2008 óta összesen tizenegyszer figyelték meg a jelenséget.

A szakértők riadót fújtak, hangsúlyozva, hogy a tavak hirtelen kiszáradása várhatóan szaporodni fog az általános felmelegedés következtében.

Gino Casassa, a CECS éghajlatváltozásra szakosodott gleccserkutatója, aki tagja volt az ENSZ 2007-ben Nobel-békedíjjal elismert Kormányközi Klímaváltozási Bizottságának (IPCC), közölte, hogy 1896 és 2010 januárja között 53 ilyen típusú jelenség következett be, gyakoriságuk az utóbbi években egyre nőtt.

A jelenség nem csupán Patagóniában figyelhető meg, hanem a Himalájában és Izlandon is létezik.

Olvasóink írták

  • 2. bali00004 2012. május 13. 14:01
    „és eközben Izraelben...... a Holt tenger ...... édesvízzé változott. :-)”
  • 1. nils 2012. május 13. 03:26
    „2012?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Meleg ősember maradványaira bukkantak Csehországban

Megtalálták a falut, ahol az a kőkorszaki meleg férfi élhetett, akinek maradványaira tavaly… Tovább olvasom