Kisalföld logö

2017. 11. 23. csütörtök - Kelemen, Klementina 1°C | 13°C Még több cikk.

Már dolgoznak a láthatatlanná tévő köpenyen

A köpeny a tervek szerint a tárgyakat tökéletesen elrejtené a mágnesesség elől.
A statikus mágneses térben láthatatlanná tévő köpenyen dolgoznak szlovák tudósok és amerikai kollégáik a NASA-nál, hogy a tárgyakat tökéletesen elrejthessék a mágnesesség elől - közölte Fedor Gömöry, a szlovák tudományos akadémia elektromérnöki intézetének munkatársa.

A megszerzett tudás segítségével az űrbéli körülményeket lehet szimulálni. Ha elkészül a köpeny, megvizsgáljuk, hogy hat az emberekre és az állatokra a mágneses mező hiánya - magyarázta Gömöry.

A mágneses mezőtől való védelem kutatásából származó ismeretek felhasználásának másik területe az építésnél használt vas rozsdásodásának csökkentése.

"Elvben el lehet készteni azt a köpenyt, mely kizárja a mágneses teret, de egyelőre nem tökéletes a találmány, nincs még kész. A mágneses tér a nullához közelít, de még nem tökéletesen nulla" - tette hozzá.

A kutatók eddig tízmilliomodára csökkentették a mágneses térerőt a köpennyel, amely két koncentrikus rétegből álló henger. A belső réteg a mágneses teret taszító szupravezető, a külső pedig ferromágneses anyag, amely vonzza azt.

Ha a készülék mágneses mezőbe kerül, akkor nem téríti el a statikus mágneses erővonalakat, nem mutat sem árnyékot, sem visszatükröződést, ily módon a hengerbe helyezett bármely tárgy "láthatatlanná" válik a mágneses tér számára.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

300 fogú, bizarr ősszörnyet fogtak a halászok

A hallal a helyiek emberemlékezet óta nem találkoztak. A galléros cápát élő kövületnek is nevezik,… Tovább olvasom