Kisalföld logö

2018. 04. 25. szerda - Márk 13°C | 25°C Még több cikk.

Kozmikus ütközés hozta létre a cseljabinszki meteoritot

A körülbelül 20 méter átmérőjű meteorit 2013. február 15-én csapódott a Föld légkörébe és harminc kilométeres magasságban hatalmas erővel felrobbant.
Kozmikus ütközés hozta létre a cseljabinszki meteoritot - erősítették meg orosz és japán kutatók, miután elvégezték az orosz nagyváros felett tavaly februárban felrobbant égitest kőzettöredékeinek elemzését.

A körülbelül 20 méter átmérőjű meteorit 2013. február 15-én csapódott a Föld légkörébe és harminc kilométeres magasságban hatalmas erővel felrobbant.


Korában is feltételezték, hogy anyaégitestjéről egy ütközés során törhetett le - írta a Tohokui Egyetem Ozava Sin vezette kutatócsoportja a Scientific Reports című tudományos lapban.

Az új elemzés adatai szerint az aszteroida, melyről a cseljabinszki meteorit letörhetett, óránként mintegy 4800 kilométeres relatív sebességgel rohant bele egy másik égitestbe. A földi becsapódás után megtalált kőzetek analízise során a kutatók jadeit ásvány szokatlan formájára bukkantak, amelyet a meteorit "üveges erei" zártak magukba.A kőzetelemzés alapján az anyaégitest legfeljebb 290 millió évvel ezelőtt ütközött egy másik, körülbelül 150 méteres kozmikus szikladarabbal. A meteorit történetének ismerete segíthet, hogy a világűr hasonló, a Földre veszélyt jelentő "lövedékeinek" keletkezését jobban megértsék - írták a kutatók.

A cseljabinszki meteorit a történelem egyik legnagyobb, dokumentált kozmikus becsapódása. A B612 nevű amerikai magánalapítvány szerint az ezredforduló óta legalább 26 nagy méretű meteorit ütközött a Földnek, robbanóerejük több száz kilotonna TNT erejének felelt meg.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A robogók erősebben szennyezik a levegőt, mint a teherautók

A kutatók a rákkeltő benzolt és más mérgező anyagokat is nagy arányban találtak a robogók… Tovább olvasom