Kisalföld logö

2017. 12. 18. hétfő - Auguszta -3°C | 3°C Még több cikk.

Elképesztő dolog derült ki a kék szarkákról

Elképesztő dolog derült ki a kék szarkákról
A madarak spontán módon etették meg társaikat.
Önzetlenül segítik fajtársaikat a kék szarkák (Cyanopica cyana). A spontán segítségnyújtást bécsi kutatók figyelték meg elsőként a madárfajnál, eredményeiket a Biology Letters című tudományos folyóiratban mutatták be.

Hosszú időn át csak az emberhez, majd újabb kutatások alapján a majmokhoz kötötték a társas viselkedésnek ezt a formáját. A proaktív, proszociális viselkedés, azaz valaki más spontán hozzásegítése valamihez ellenszolgáltatás elvárása nélkül, a feltételezések szerint az embereknél az őskorban alakult ki, amikor a csoportban közösen felügyelték a gyerekeket - fogalmazott Lisa Horn, a Bécsi Egyetem szakértője. A hipotézis még elfogadottabbá vált, amikor az utódokat szintén közösen felnevelő majmoknál is megfigyelték a spontán segítségnyújtást.

Az ázsiai kék szarkák is közösen gondoskodnak a csoportban lévő fiókákról. A szabadon élő madaraknál egy csoport többnyire húsz állatból áll. Amint a fiókák kikelnek a tojásból, nemcsak a szüleik, hanem a csoport többi tagja is eteti őket.

A vizsgálathoz a tudósok egy speciális libikókát készítettek a kék szarkáknak. Ha egy madár a libikóka meghatározott ülőrúdjára szállt, egy kis, táplálékot - lisztkukacot vagy tücsköt - kínáló léc jelent meg egy másik ülőrúd elérhető közelségében. A madarak maguknak nem tudtak élelmet szerezni, mert ha lerepültek az első ülőrúdról, a léc és vele a táplálék eltűnt. Csak egy másik madarat segíthettek hozzá a falatokhoz.

"A madarak spontán módon etették meg társaikat" - írták a kutatók.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Sikeresen dokkolt a két napja elstartolt kínai űrhajó

Sikeresen dokkolt a két napja elstartolt kínai űrhajó
A Sendcsou-11 űrhajó sikeresen összekapcsolódott a kínai űrállomással, a két kínai asztronauta… Tovább olvasom