Kisalföld logö

2018. 01. 22. hétfő - Vince, Artúr -7°C | 2°C Még több cikk.

Darabokra szakadt próbaútján a Mars-ejtőernyő - fotók

A Mars-járművek landolásának új technológiáját tesztelő hétfői próbaúton teljesen kinyílt ugyan az óriási ejtőernyő, de rögtön utána darabokra is szakadt.
A NASA tanulmányozza, mi történt és miért, hogy olyan ejtőernyőt fejleszthessen, amelyikkel ez nem történik meg - közölte kedden Steve Jurczyk, a hivatal űrtechnológiai igazgatóságának munkatársa.

A hétfői, Kauai szigetén végrehajtott teszttel azt a technológiát vizsgálták, amely az atmoszférán szuperszonikus sebességgel átzuhanó landolóegységet képes lenne lelassítani.

Fotó: MTI/AP/Amerikai haditengerészet/John M. Hageman
Fotó: MTI/AP/Amerikai haditengerészet/John M. Hageman

Tavaly hasonló gigantikus ejtőernyőt teszteltek, de az nem nyílt ki teljesen. Az idei tesztekkel az újratervezett eszközt próbálták ki.

"Nagyon szerettük volna, ha ezek a hibák a földi próbákon fordulnak elő és nem a Marson. Siker tehát, hogy többet tudtunk meg az ejtőernyőről, és kimagaslóan megbízható eszközünk lesz, amikor nagy missziót küldünk a Marsra" - magyarázta Jurczyk.

Fotó: MTI/AP/Amerikai haditengerészet/John M. Hageman
Fotó: MTI/AP/Amerikai haditengerészet/John M. Hageman

A NASA-nak új technológiára van szüksége, ha nagyobb súlyú szállítmányokat és embereket akar a vörös bolygóra küldeni. A hivatal a lassítóeszközöknek ugyanazt a típusát használja a Marsra szálláshoz az 1970-es évek óta, amikor a Viking leszállóegységek landoltak a bolygón.

A NASA a 2030-as években tervez embereket küldeni a Marsra. Ha a kísérleti technológia tesztjei nem sikerülnek, lehet, hogy a hivatal egyáltalán nem fogja használni.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Többnyire férfiakat ér villámcsapás

Eddig nem sikerült megtalálni az okát, miért alakul ez így, az okot egy osztrák szervezet kutatja. Tovább olvasom