Kisalföld logö

2018. 05. 23. szerda - Dezső 15°C | 25°C Még több cikk.

Az atomreaktorok újraindítását sürgette a fukusimai évforduló előtt a japán kormányfő

Az ország biztonságosnak nyilvánított atomreaktorainak újraindítását sürgette Abe Sindzó japán kormányfő parlamenti felszólalásában hétfőn, egy nappal a fukusimai atomerőmű-balesetet okozó földrengés és szökőár harmadik évfordulója előtt.
"Újra szeretném indítani az atomenergetikai hatóság szigorú szabályzata szerint biztonságosnak minősített reaktorokat, és ehhez meg akarom nyerni az emberek megértését" - közölte Abe.

Egyúttal azt is leszögezte, hogy Japánnak "felelősségteljes, az emberek életét és a gazdasági aktivitást nem veszélyeztető energetikai politikát kell kialakítania", és az atomenergia biztonságos felhasználásának érdekében "figyelembe kell venni (a fukusimai baleset) tapasztalatait".

Jelenleg Japán mind a 48 működőképes atomreaktora áll, miután a fukusimai balesetet követően felállított független atomenergetikai hatóság szigorú biztonsági fejlesztéseket írt elő az üzemeltetőknek az újraindítás feltételeként.

A 2011-es baleset óta a japánok többsége ellenzi az atomenergiát, és a tervezet újraindítás megosztó kérdésnek számít, már csak azért is, mert a balesetet szenvedett fukusimai erőműben a mai napig fordulnak elő kisebb-nagyobb szivárgások.

2014. március 3-i kép a 2011. március 11-én  a Japán északkeleti partvidékén történt földrengés és szökőár túlélői számára tervezett lakópark helyszínéről az Ivate prefektúrában fekvő Ocucsiban. A tervezett hatezer lakásnak január végéig mindössze nyolc százaléka készült el. A három évvel ezelőtti, a Richter-skála szerinti 9-es erősségű földrengés és az általa kiváltott szökőár következtében csaknem 19 ezer ember életét vesztette vagy eltűnt. (MTI/AP/Kurokava Dzsundzsi)
Ugyanakkor a kormány szerint az újraindítás középtávon gazdasági szempontból elkerülhetetlen. Az atomenergia a baleset előtt az energiahordozókkal gyakorlatilag egyáltalán nem rendelkező szigetország áramellátásának mintegy 30 százalékáért felelt, azóta viszont Japán hatalmas árat fizet a kiesett kapacitások importált kőolajjal és földgázzal való pótlásáért.

Elemzők szerint elsősorban a megnövekedett energiaimport-költségek felelősek azért, hogy Japán a tavalyi évben rekordmértékű kereskedelmi deficitet könyvelt el.

A 2012 decemberében hatalomra jutott Abe soha nem titkolta, hogy az újraindítás pártján áll, bár hétfőn azt mondta, hogy a kérdésről "konstruktív párbeszédet" akar folytatni az ellenzékkel, illetve az atomrektorok közelében élő közösségekkel.

Az atomenergetikai hatóságnál tavaly nyár óta kérelmezhetik az energiacégek az atomreaktorok újraindításának engedélyezését. A hatóság egyelőre még egyetlen engedélyt sem adott ki, több mint egy tucat reaktor ellenőrzése jelenleg is folyik.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ma lenne 80 éves Jurij Gagarin

A világ első űrhajósa 1934. március 9-én született, de mindössze csak 34 évet élt. Tovább olvasom