Kisalföld logö

2018. 07. 23. hétfő - Lenke 18°C | 27°C Még több cikk.

A Biblia másolásába kezd egy robot Trierben

A Biblia lemásolásába fog egy robot Trierben: a pénteken munkához látó robotnak tizenegy hónapra lesz szüksége, hogy szépírással papírra vigye a kereken 3,5 millió betűt.

"Összesen kétezer oldalt fog teleírni emberi sebességgel, miközben egy liter tintát és egykilométernyi papírt fogyaszt el" - mondta el Matthias Gommel médiaművész, aki kollégáival, Martina Haitzcal és Jan Zappéval programozta be a bibliarobotot. Bárki éjjel-nappal figyelemmel kísérheti majd a trieri dóm előtt, egy 3-szor 6 méteres konténerben dolgozó félkarú robotot munka közben. Az írást egy kamera is folyamatosan követi.

A bibliarobot éppen a Szent Köntös-zarándoklatra való előkészületi év hivatalos kezdetekor lát neki az írásnak."Szent feladatával" pedig éppen a vallási ünnepre készül el, amely a várakozások szerint egymillió zarándokot csalogat a legrégibb német városba. 2012. április 13. és május 13. között lesz ugyanis látható ebben az évezredben először az a köntös, amelyet a hagyomány szerint Jézus a keresztrefeszítés előtt viselt.

A Szent Köntöst Szent Ilona császárné hozta magával a Szentföldről és küldte el Trierbe. Az öltözék általában nem látható, elzártan, a dóm egy klimatizált ereklyetartójában őrzik, szabálytalan időközönként pedig zarándoklatokat tartanak a köntös megtekintésére. A tunikát legutóbb 1996-ban állították ki. A bibliarobotot először 2007-ben, Karlsruhében mutatták be. Azóta Sevillában lemásolta a Biblia spanyol verzióját, Portugáliában pedig a portugál változatot, de "bevetették" már Svájcban és Ausztriában is.

Ősszel a trieri robot egy másodpéldányát Londonba, a Westminster Apátságba viszik, hogy másolatot készítsen Jakab király bibliájáról is. Az eddig a robot által elkészített bibliairatokat tekercsek formájában őrzik az archívumokban. A trieri irattal azonban más lesz a helyzet. "Ha elkészül, a tekercsekből kötött bibliát készítünk" - mondta Micha Flesch, a trieri püspökség kulturális megbízottja. A kész, 45 kilogrammos könyvet aztán 2013-ban kiállítják a trieri dómmúzeumban.

Olvasóink írták

  • 1. anikopeter 2011. május 05. 22:12
    „"kereken" 3 566 480 betű (Wikipédia)
    a három és fél millió "csak" kábé.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szívvédő gyümölcslevek

A szőlő, tőzegáfonya és fekete ribizli levének keveréke lehet a leghatékonyabb ital a szív… Tovább olvasom