Kisalföld logö

2017. 07. 23. vasárnap - Lenke 20°C | 33°C Még több cikk.

Valamikor a szárazföldön éltek a delfinek?

A megszokott egy helyett két pár hasuszonnyal rendelkező delfint fogtak a japán partok közelében - kutatók szerint az állat igazolni látszik azt a tézist, amely szerint a tengeri emlősök valamikor a szárazföldön éltek, négy lábon járva.
Olyan delfinekkel és bálnákkal már korábban is találkoztak halászok és kutatók, amelyeknek a szokásos két hasuszonyukon kívül a faroktő közelében is voltak uszonyféle apró kinövéseik, de ez az első olyan példány, amelynek testén a négy uszony két párba rendeződve, szimmetrikusan helyezkedik el - közölte vasárnap Hajasi Kacuki, a Taidzsi bálnamúzeum vezetője. Mint most elmondta, akkor szerzett tudomást erről a delfinről, amikor október végén a halászok kifogták és meglátták rajta a különös képződményeket, értesítették a múzeumot.

Hajasi szerint őslénytani, kövületi leletek arra utalnak, hogy a delfinek és más cetfélék mintegy 50 millió évvel ezelőtt négylábú szárazföldi lények voltak. A nemrég fogott, három méter hosszú, körülbelül ötéves nagy bukódelfinnek két, körülbelül emberi kéz nagyságú "plusz" hasuszonya van.

"Úgy vélem, hogy ez a két (hátsó) hasuszony abból a korból átöröklött maradvány lehet, amikor a mai delfinek ősrégi elődei még a szárazföldön éltek. Példa nélkül álló felfedezéssel van dolgunk" - jelentette ki vasárnap sajtóértekezleten Oszumi Szeidzsi, a tokiói bálnakutató intézet munkatársa.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Van Gogh-kiállítás nyílik decemberben Budapesten

Vincent van Gogh alkotásaiból nyílik kiállítás decemberben a budapesti Szépművészeti Múzeumban, ahol… Tovább olvasom