Kisalföld logö

2017. 12. 12. kedd - Gabriella 6°C | 14°C Még több cikk.

70 ezer éve folytatott rituálé nyomaira bukkantak

70 ezer éves műtárgyak és egy kőbe faragott pitonfej meglepő felfedezése a jelek szerint az első, ismert emberi rítust reprezentálja. A kutatók eddig azt hitték, hogy az emberi intelligencia talán csak 40 ezer évvel ezelőtt fejlődött olyan szintre, hogy csoportos rituálékban nyilvánuljon meg.

A botswanai Kalahári-sivatag távoli hegyeinek mélyén, egy barlangban régészek olyan kőkígyót találtak, melyet nagyon régen faragtak ki. A kígyó legalább 2 méter magas, és hat méter hosszú, emellett több száz, emberkéz alkotta bemetszés van testén.

A vallásos istentisztelet eddigi legkorábbi régészeti bizonyítéka körülbelül 40 ezer éves és európai barlangokból származik. A botswanai leletek támogatják azon elméletet, miszerint a modern emberek Afrikából származnak, miként a kultúra és a vallás is.

"Látható a kígyó szája és szemei. Úgy nézett ki, mint egy igazi piton" - mondja Sheila Coulson, oslói kutató. "Emellett a napfény játéka a bemélyedéseken kígyóbőr kinézetet kölcsönzött a szobornak. Éjszaka a tűz fényében a kígyó mozogni látszott".

Sokkal jelentősebb azonban, hogy Coulson és csapata a kőfigura mellett ásás közben négy, olyan kőből készült lándzsahegyet talált, melyet több száz kilométerről vihettek a barlangba, ugyanis a kövek, melyekből készültek, nem a Tsodilo-régióból származnak. A hegyeket kiégették, mely valamiféle rítusra utalhat.

"A kőkorszaki emberek fogták ezen színes lándzsahegyeket, elhozták a barlangba, és itt fejezték be azok faragását. Csak a vörös hegyeket égették meg. Ez a tárgyak rituális megsemmisítése volt. Normál lakóhelyre utaló nyomot nem találtunk." - mondja Coulson. Ez a kutatók szerint azt jelzi, hogy a helyszín megszentelt hely volt, az emberek nem itt éltek.

A felfedezést Botswana egy távoli régiójában, az úgynevezett Tsodilo-hegyekben tették. A modern San-törzs - busmanok - ezen magasabb területet, "Az istenek hegyeinek", vagy "Suttogások sziklájának" nevezik. Legendáik szerint, az emberiség a pitontól származik, a piton hozta létre az ősi, száraz folyóágyakat is a hegyek körül, amint azok körül keringett állandóan kutatva a vizet. Ezen legenda még lenyűgözőbbé teszi a kőpiton felfedezését.

"A lelet azt jelenti, hogy az emberek sokkal szervezettebbek voltak, és megvolt a képességük az absztrakt gondolkodásra a történelem egy jóval korábbi pontján, mint korábban feltételeztük. Mindez azt sugallja, hogy Tsodilo már majdnem 100 ezer éve igen különleges helyként ismert az emberiség számára a prehisztorikus tájon."

A kutatók egy titkos kamrát is találta a piton faragás mögött. Az elhasználódás nyoma azt sugallja, hogy éveken át használatban volt a kamra.

"A sámán, aki ma is nagyon fontos ember a busmanok között, talán itt rejtőzött el. Míg ő maga rejtve maradt, nagyon jó rálátása volt a barlang belsejére. Amikor a kamrából beszélt, az úgy tűnhetett, maga a kígyó beszél. A sámán uralhatott mindent, egyszerűen tökéletes" - mondja Coulson.

A sámán emellett el is tűnhetett a kamrából úgy, hogy egy apró aknán keresztül kimászott a hegyoldalra. A kutatók az aknát is megtalálták. A barlangban lévő festmények alátámasztani látszanak a modern busman mitológia egy részét. Míg a barlangfestmények igen hétköznapinak számítanak a Tsodilo-hegyekben, a piton-barlang belsejében csak két apró festmény van, egy zsiráf és egy elefánt képe. A képeket pontosan azon a helyen festették fel, ahol víz futott le a falon.

Az egyik busman történet szerint, a piton vízbe esett, melyből nem volt képes kijönni. A kígyót egy zsiráf mentette meg. Az elefánt hosszú ormányával, igen sokszor a piton metaforájaként szerepel a busman mitológiában.

"A barlangban csak a busmanok három legfontosabb állatát találtuk meg, a pitont, az elefántot és a zsiráfot. Ez igen szokatlan. Olybá tűnhet, hogy ez egy nagyon fontos helyszín. Nem véletlenül égették el a lándzsahegyeket. Több száz kilométerről hozták azokat ide és szándékosan égették el. A rejtély igen sok darabja összeáll. Nagyon úgy tűnik, rituáléról van szó."- mondja Coulson.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Megfejtették az ókori ''számítógép'' működési elvét

Az Antikythera Mechanizmus néven ismert ókori "számítógépet" több mint 100 évvel ezelőtt találták… Tovább olvasom