Kisalföld logö

2017. 12. 16. szombat - Etelka, Aletta 1°C | 6°C Még több cikk.

Végleges a Google Lunar X Prize listája

17 ország 29 nevező csapata között a magyar Puli
Hivatalosan is felkerült a magyar Puli űrcsapat a Google Lunar X Prize (GLXP) elnevezésű nemzetközi megmérettetés végleges "rajtlistájára".

A X Prize Alapítvány által 2007-ben meghirdetett verseny utolsó kilenc résztvevő csapatát február 17-én jelentették be, miután a nevezés 2010. december 31-én végleg lezárult. A 17 ország összesen 29 nevező csapatából a fődíjat az nyeri majd, amely először juttat el – legalább kilencven százalékban magánerőből finanszírozott – járművet a Holdra, és ott megadott határideig különböző feladatokat hajt végre.

A csapatok 50 ezer dollárral nevezhettek a 30 millió dollár összdíjazású nemzetközi megmérettetésre. A húszmillió dolláros fődíjat az a csapat nyeri, amely egy adott határideig nemcsak elsőként juttat járművet a Holdra, hanem annak felszínén legalább 500 métert meg is tesz, és erről videót küld vissza a Földre.

A szervezők szerint a non-profit alapítványoktól kezdve, az egyetemi csapatokon át egészen a jól finanszírozott üzleti vállalkozásokig rendkívül változatos összetételű csapatok jelentkeztek. A résztvevők között már vannak olyanok is, akik helyet is béreltek azokon az űrhajókon, amelyek a Holdra juttatják a robotokat.

Peter Diamandis, az X Prize Alapítvány elnökének interneten elérhető videónyilakozata szerint a verseny meghirdetésekor gondolni sem merték volna, hogy ennyi nevező csapat gyűlik össze. Diamandis büszkén jelentette be, hogy a nevező csapatok már eddig is, csak a NASA-val több tízmillió dollár értékben kötöttek különböző szerződéseket tervezett Hold-misszióik kapcsán.

Az 50 ezer dolláros nevezési díjat – szinte az utolsó pillanatban – magán és céges támogatásokból összegyűjtő, fiatal tudósokból, mérnökökből és sok más terület önkéntes szakembereiből álló 30 fős magyar csapat a regisztrációt megkoronázó Master Team Agreement aláírását követően megkezdte a misszió részleteinek kidolgozását.

A magyar Puli csapatvezetője, Dr. Pacher Tibor, nemzetközi űrprojektekben is résztvevő fizikus szerint az anyagi fedezet rendelkezésre állása esetén a Puli holdjárója legkésőbb 2014-ben érheti el a Holdat.

A Puli Hold-misszióját és ismeretterjesztéssel kapcsolatos elképzeléseit bárki támogathatja a legkisebb, ezer forintos felajánlással a Kis Lépés Klub tagságával, komolyabb felajánlással pedig a Puli Indítóállás közösség tagjaként, vagy egyéb szponzoráció formájában.

A Puli misszióját "nemzeti üggyé" tenni kívánó csapat háláját fejezi ki minden egyéni támogatójának és mindazon cégeknek, akik lehetővé tették a nevezést:

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ne a csajt, a seggét nézze: popsikamera videók az éhes pillantásokról

Egy érdekes videó kering a Youtube-on, amiben két dögös csaj járja Malibu utcáit, felszerelkezve egy… Tovább olvasom