Kisalföld logö

2017. 10. 24. kedd - Salamon 9°C | 13°C Még több cikk.

Válság: kevesebb szivart hoznak a kiváltságosok Kubából!

Győr-Moson-Sopron megye – A vállalatok megszűnése, a forint romlása: a gazdasági válság egyre inkább növekszik hazánkban. A kisalfold.hu utánajárt, miként élik meg a külföldön dolgozó, megyei munkavállalók a helyzetet. Akad köztük gyorséttermi dolgozó, au-pair és idegenvezető is.
Évről-évre nagyobb a száma azoknak a magyaroknak, akik úgy döntenek: a jobb megélhetés reményében, nyelvtanulás céljából, vagy pusztán kalandvágyból Magyarországon kívül próbálnak szerencsét. Azok, akik még nem rendezkedtek be a nemzetközi munkavállalói piacon, most nehéz helyzetbe kerülhetnek.

Írország: "Még nem estünk kétségbe"

Hajdu Gyöngyi párjával együtt, körülbelül egy éve döntött úgy, hogy testvérét követve szerencsét próbál Írországban. Bár nem a szakmájában dolgozik, elégedett a munkafeltételekkel és a fizetésével.

Folyamatosan figyelemmel kíséri a hazai híradásokat, elmondása szerint, ahogy sok más területen, így az Ír-szigeten is tapasztalni lehet a válságot.


Hajdu Gyöngyi a zöld szigeten próbál szerencsét.
Hajdu Gyöngyi a zöld szigeten próbál szerencsét.


"Évtizedekig működő gyárak, cégek zártak be, a hírekben, újságok címlapján is csak ezzel foglalkoznak" – magyarázta Hajdu Gyöngyi.

"Nem estünk kétségbe, hisz az elkeseredettség még nem pecsételte meg a közhangulatot" – állította a Dunagarvanban, egy salátabárban kiszolgálóként dolgozó fiatal.

Londonban (is) rengeteg az átverés

Kocsis Judit a sokak által kedvelt Londonban próbálta meg nyelvtudását kamatoztatni. Hangsúlyozta: "a Magyarországról leszervezett munkákkal nagyon kell vigyázni, hisz rengeteg az átverés".

Az au-pairként dolgozó lány nem panaszkodik, elégedett jövedelemforrásával, de sok magyarról hallott már, akiknek nem volt olyan szerencséje, mint neki.

Az angolokkal is meg kell küzdeni

Ráadásul a válság még kevesebb lehetőséghez juttatja a külföldi álláskeresőket. "Sajnos közvetlen környezetemben is tapasztalom, hogy rengeteg az elbocsátás, új munkahely pedig alig van. A külföldi vendégmunkások is inkább elhagyják az országot" – osztotta meg tapasztalatait Kocsis Judit.


Az angol fővárosban rengeteg magyar helyezkedett a pubokban, de a válság miatt most már egyre nehezebb szabad állást találni.
Az angol fővárosban rengeteg magyar helyezkedett a pubokban, de a válság miatt most már egyre nehezebb szabad állást találni.


"Ráadásul sokszor az angolokkal is meg kell küzdeni egy-egy jobb lehetőségért" – tette hozzá.

A győri egyetemen, nemzetközi kapcsolatok szakon végzett lány az árakban még nem sok változást lát, bár jelezte: az infláció egyértelműen érezhető.

"A közlekedés drágult, és például ma láttam, hogy a tejföl is többe kerül, de ez betudható az új év kezdetének is" – zárta mondandóját.

Szivarért is kevesebben utaznak

A pénzügyi válság hatása az idegenforgalomban is érződik.

A szivar hazájában, Kubában is észrevehető, hogy a gyárak bezárása, az elbocsátások nehéz helyzetbe sodorják az egyébként is nagy bajban lévő szocialista gazdaságot.


Castro országába eddig is csak a felső tízezerből jutottak el.
Castro országába eddig is csak a felső tízezerből jutottak el.


Igaz, a kommunista pártállamban az elmúlt években virágzott a turizmus, a szigetország az európai turisták kedvelt nyaralóhelyévé vált. Az idegenvezetőként dolgozó Frank Nóra november óta él Havannában.

Elmondása szerint az európai turizmus visszaesett, egyre kevesebben látogatnak Kubába. "Szerencsére nálunk nem voltak elbocsátások, de tapasztaltam, hogy az európaiak egyre kevésbé tudnak utazni" – jegyezte meg.

"A hazai helyzetről viszonylag kevés információm van. A nyaralók természetesen nem a gazdaságról akarnak beszélgetni" - búcsúzott Frank Nóra.

Olvasóink írták

  • 2. k 2009. február 18. 21:01
    „Mi kalandvágyból itthon maradunk.”
  • 1. Primax 2009. február 18. 11:02
    „No problem, szívunk mi helyettük is...”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Anettka vállán zokogtak a barátok! Rezső a vásznon

Egy éve lesz márciusban, hogy örökre távozott Anettka mellől, akit a legjobban szeretett: a férje. A… Tovább olvasom