Kisalföld logö

2017. 12. 13. szerda - Luca, Otília 0°C | 9°C Még több cikk.

Szlovákia tart az eurótól

Szlovákia - 30,126 – Szlovákia, így a medvei községi hivatal alkalmazottja, Vígh Judit számára is ez az év száma. Egy euró ennyi szlovák koronát ér, amikor az ország január 1-jén csatlakozik az euróövezethez. „A pénznemváltás miatt kis félelem él bennem és másokban is. Az emberek általában tartanak az ismeretlentől. Főleg az idősebbeknek lesz nehéz megszokni az új árakat. Hosszú idő telik el, mire mindenki euróban gondolkodik" – mondta lapunknak a Vámosszabaditól néhány kilométerre, a Duna túlpartján lévő községbe Révkomáromból naponta ingázó fiatal nő. Ő többszörösen is érintett: párja büfét üzemeltet, így nemcsak a vevők, hanem az eladók szemével is lát, ráadásul az önkormányzatnál augusztus óta „kettős könyvelést" végeznek, a korona mellett euróban is számolnak.

„Ha Magyarországon van is olyan érzés, hogy lemaradtak Szlovákiához képest, itt erről nincs szó. Persze nem baj, hogy bevezetjük az eurót, de attól még nem fogunk úgy élni, mint a németek" – vélekedett kérdésünkre a medvei községi hivatal alkalmazottja, Vígh Judit. A váltás legfőbb előnyének azt nevezte, hogy külföldi utazáskor nem kell az átváltással bíbelődni, hátrányának pedig azt, hogy nagy valószínűséggel emelkedni fognak az árak; ezenkívül attól is tart, hogy nem lesz zökkenőmentes az átállás.

Hasonló félelmekre mutatott rá az a novemberben közzétett reprezentatív Eurobarometer-felmérés, amely a szlovákiai euróbevezetéssel kapcsolatos véleményeket térképezte fel. Eszerint a szomszédos ország polgárainak 65 százaléka úgy véli, a változás drágulással jár együtt, miközben 63 százalékuk amiatt is aggódik, hogy az átmeneti időszakot sokan mások becsapására próbálják majd felhasználni. A népesség kicsivel több mint fele ugyanakkor pozitív hatást vár a közös európai fizetőeszköztől és csak egyharmada számol az ellenkezőjével. Ezek után nem meglepő: a megkérdezettek 57 százaléka örül, hogy Szlovákia az euróövezet tagja lesz.

Szlovákia négy hét múlva euróra vált, de az árakat már most is két pénznemben tüntetik fel. A medvei fogadóirodában dolgozó Nyári Andrea mutatja az euróérméket. Fotó: H. Baranyai Edina
Szlovákia négy hét múlva euróra vált, de az árakat már most is két pénznemben tüntetik fel. A medvei fogadóirodában dolgozó Nyári Andrea mutatja az euróérméket. Fotó: H. Baranyai Edina

A közvélemény-kutatásból más érdekességekre is fény derült. A szlovákiaiaknak csupán 33–40 százaléka reméli azt az új valutától, hogy hozzájárul az alacsony inflációhoz, emeli a gazdasági növekedést és a foglalkoztatottságot, valamint könnyíti a hitelterheket. A lakosság 55 százaléka érzi a pénznemváltástól európaibbnak magát, 54 százaléka pedig nem tart attól, hogy a lépés után az ország elveszíti a hazai gazdaság kontrollját.

Szlovákiában egyébként december 1-jén kezdték árulni, és néhány óra alatt elfogytak azok a csomagok – összesen 1,2 millió –, amelyeket egyenként 500 koronáért lehetett megvásárolni és amelyek arra szolgálnak, hogy a lakosságnak bemutassák, melyek lesznek a január 1-jétől forgalomba kerülő euróérmék. A „szoktatási idő" nem lesz hosszú: a szlovákok csupán január 16-ig használhatják az euró mellett  a koronát.
A visszajárót már akkor is euróban kapják majd, január 17-től pedig kizárólag euróval fizethetnek.

Igor Barát, Szlovákia euró-bevezetésért felelős kormánybiztosa a héten sajtótájékoztatón elmondta, hogy január 17-től a régi szlovák korona még beváltható a Szlovák Nemzeti Bankban, illetve a szlovákiai kereskedelmi bankok fiókjaiban. Hozzátette: miután sem a Magyar Nemzeti Bank, sem a magyar hitelintézetek nem kötelezhetők arra, hogy beváltsák a szlovák koronát, a magyaroknak január 1-je után Szlovákiába kell utazniuk, ha maradék szlovák koronájukat be akarják váltani euróra.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Elfogtak majdnem-robbantót

Elfogták a Vas-megyei rendőrök azt a férfit, aki azzal fenyegetőzött, hogy bomát robbant Kőszegen. A… Tovább olvasom