Kisalföld logö

2017. 08. 17. csütörtök - Jácint 19°C | 30°C Még több cikk.

Szabad a kistűzijáték, a petárda tilos

Aki petárdát használ, százezer forintos bírságot kap. December 28-ától négy napon át legálisan lehet vásárolni tűzijátékokat a hatósági engedéllyel rendelkező árusoktól. Ezeket használni azonban csak szilveszter este szabad.

Az úgynevezett kistűzijátékokat és játékos pirotechnikai termékeket december 28-a és 31-e között lehet megvásárolni az engedéllyel rendelkező árusoktól. Használni pedig 31-e este hat és január 1-jén reggel hat óra között lehet azokat. A hibás, sérült vagy megmaradt játékokat az év első öt napján még magunknál tarthatjuk, ez idő alatt kell visszavinni a forgalmazóhoz, árushoz.

Petárdázni nem lehet legálisan, a törvény ugyanis 2005. novemberében betiltotta ezek forgalmazását- mondta el Dobson Tibor, a katasztrófavédelem szóvivője. Többnyire a petárdák okoznak balesetet Szilveszterkor, holott már 2005 óta tilos a használata- mondta el a Rendőrségi Egészségügyi Központ osztályvezető főorvosa. Révai Róbert hozzátette, hogy a legjellemzőbbek a kéz sérülései, emellett a comb, és koponyasérülések a leggyakoribbak.

A petárdák okozta sérülések száma évről-évre csökken: 2004-ben 16, 2005-ben 7, 2006-ban 5 ilyen baleset volt. A főorvos azt mondja, hogy csak olyan legális pirotechnikai eszközöket szabad venni, amelyekhez használati útmutató is jár. Fontos az is, hogy ne zárt térben és emberektől távolabb próbálják ki azokat- tette hozzá Révai Róbert.

2005 novembere óta tilos Magyarországon petárdát használni a jogszabályok szerint. Aki mégis tart magánál ilyet, az 50 ezer, aki használja is, az 100 ezer forintos bírságot kaphat.

Olvasóink írták

21 hozzászólás
12
 • 21. Nahááát 2008. december 30. 23:31
  „Szilágyi_Zsolt! A propán-bután gáz hol könnyebb a levegőnél? Fizika-kémia órákra nem nagyon járhattál...”
 • 20. ideals 2008. december 29. 15:43
  „ja. Ez a rendelet egy nagy baromság. Szerintem a mi falunkban a kmb-s vagy süket, vagy maga is petárdázik! - mert napok óta megy a durrogtatás, és érdekes, hogy ő nem hallja. Pedig összeszedhetné az újévi jutalomra valót.. - nagy hirtelen. A boltos azt mondja, a biciglije kereke közé dobták a petárdát (természetesen éppen ment a biciglivel). Köszönöm szépen..
  Szóval, a petárda olcsó játék hülye gyerekeknek és veszélyes másokra nézve!
  ÉN KÉSZÍTEK EGY TRANSZPARENST, KIRAKOM A FALUSI HIRDETŐTÁBLÁRA, HOGY GYEREKEK A PETÁRDÁRA RÁGYÚJTANI KELL, NEM ELDOBNI, MERT ÚGY ÉRDEKESEBB... - fogadok, hogy van olyan ostoba kölyök, aki "szót fogad"..
  Szegény kutyáim meg.. nekem nincs pincém, de egyébként is úgy félnek, hogy lépni nem tudok tőlük, csak átkozom a sok ökör petárdázót!”
 • 19. Szilágyi_Zsolt 2008. december 29. 13:37
  „10-15 évvel ezelőtt divat volt, hogy a fiatal srácok befőttesgumival összekötöztek 4-5 petárdát, és egyszerre gyújtották meg. Egyszer kisgyerekként biciklizgettem hazafelé az évvégi hálaadó miséről, aztán kedves emberek majd´ a lábam mellé dobtak egy ilyen csomagocskát. Csaknem ledobott a bicikliről, olyat szólt. Addig is féltem tőle, de azóta pláne utálom a petárdát. Aztán volt olyan vicces fiú is az ismerőseim között, aki propán-bután gázzal töltött fel meglehetős mértékben egy lufit, majd belekötözte a szájába (ti. a lufi szájába) a petárdát, meggyújtotta és elengedte. A gáz jóval könnyebb a levegőnél, úgyhogy a lufi már elég magasra jutott, amikor... Mivel már sötét volt, a gáz hatalmas tűzgolyóként akkora durranással robbant fel, hogy összeszaladtak a szomszédok. Nagy balhé volt... A gyerek nem is mert előjönni egy jó darabig, és pláne nem merte még egyszer megkockáztatni a mutatványt. Szóval vannak agyas emberek, akik mókás dolgokat képesek művelni a petárdával.”
 • 18. b.zoli 2008. december 29. 12:11
  „TISZTELT 15 szerintem teljesen igazad van ! kifejtem miért: emlékszem 7 dik osztályosak lehettünk amikor 1-2 en elkezdtek cigizni az osztálybol (1-2 en hihi 10 en is ) sokan az elsö szülöitiltásra lemondtak pár napig rola de utána jött a bujkálva cigizés 1-2 éven átt . most már elfogadják a szülök mert nagykoruak lettünk de még mindig nem helyeslik .
  Én ezalatt megkérdeztem mi ez a ramaty othon azt mondták h kiprobálhatom de ne máshol titokba tegyem ezt! 1 slukk elég volt ! azota sem szivtam !
  ha igy lenne petárdával is akkor nem lenne nagy szám pár év mulva sem!!!”
 • 17. zotya975 2008. december 29. 12:05
  „A multkor láttam egy jó jelenetet, áldogálok a buszmegállóban, jön a autó tüc-tüc szól ezerrel, tele suhancal, hátsó ablak leteker, vmi kipottyan, nagy röhögés. Mindenki csak les , hogy mi van? Pár pillanat múlva meg robban a patárda. Nem ez volt a vicces, hanem hogy a kocsi pár méter után elakadt a körforgalomnál a dugóban, aztán egy 50-körüli melósember lepattant a járdáról és usgyí a kocsi után. Volt nála egy böhöm bőr malaclopó táska, azt lóbálta, meg üvöltött. Kiscsávók már nem vigyororgtak, tekergették fel az ablakot, csak hát nem tudtak elhúzni a sor miatt. De végül is szerencséjük volt, a sor elindult pont amikor az önkéntes igazságosztó utolérte őket, úgyhogy csak a kocsi hátúlját tudta megkűdeni a táskával. Volt nagy derültség, meg egy-két helyeslő beszólás a buszmegállóban. Persze ezek sajna nem gyakori esetek.”
 • 16. Mirigy 2008. december 29. 11:26
  „Én azért mégiscsak azt gondolom, hogy akinek legnagyobb öröme egy marhanagy durranás, az oldja meg zárt körben magának. Ha a dohányzás zavar másokat (és igenis zavar), és betiltható, miért vagyok köteles a hülyegyerek robbantásait jókedvvel hallgatni, csak mert egy szar év véget ért és jön egy még rosszabb? Vagy mert neki szülinapja van és nem tudja hasznosabb dolgokra forditani a pénzét?
  Valaki tudja?”
 • 15. pancser 2008. december 29. 10:03
  „Nekem nem a petárdázásból van elegem, hanem az ostobábbnál ostobább magyar törvényekből. Sok más dolga lenne a hatóságnak, mint a petárdák keresése. Ilyen szempontből saját vezetői tartják hülyébbnek a magyart más népeknél. A csallóközi magyarok nyugodtan petárdázhatnak, nem viszik őket tömegestől, leszakított ujjakkal a kórházba. A szlovákok bölcsebbek ez ügyben, meg a románok is, nem beszélve az osztrákokról. Ezt az ostoba petárdarendeletet vissza kell vonni előbb-utóbb. Itt a határ mellett amikor százával dolgoznak emberek Ausztriában, tízezrével jönnek be a petárdák. Nem csodálom, mert abban a környezetben ahol dolgoznak, ebben semmi különleges nincs. Ha nálunk is szabad lenne a használata, pár év múlva nem lenne közel sem olyan népszerű mint ma. Éljen a szabad petárdahasználat vesszenek az ostoba rendeletek, a megalkotóikkal együtt. Ami a kutyáka illeti: nekem is van, a pince rejtett zudában tölti a szilvesztert, mert gondos gazda vagyok!”
 • 14. Mirigy 2008. december 29. 09:53
  „Vicces,
  amikor pajkosan kisuhintanak egy-két-húsz petárdát a hetedikről, majd a rendőrbácsi felcsönget, h ugyanmár hadd büntetlek meg benneteket.... Ezt a törvényt kb. úgy fogják berta(t)ni, mint az állatvédelmit.
  (A másik kedvencem, amikor a csikket pöckölik ki az ablakon/erkélyen - hátha ippeg ott megyen egy babakocsi...)”
 • 13. kisördög 2008. december 29. 07:39
  „7-es! a hozzászólásodhoz hozzá kell füznöm....hogy igaz! nagy állatbarát lévén, hát kiskutyák sajnállak benneteket!! az eszetlenül durrogtatók viszont fizethetnének pár 100 000-ezret,büntetésként igy ünnepek után ,megérdemlenék!!!”
 • 12. evikedves 2008. december 29. 00:17
  „Olyan faluban élek ahol kb 5 rendőr lakik!a petárdázástól pihenni nem lehet már 2 hete!Mlyen tiltásról is beszélünk?Ha megemlíti valaki,utánna az udvarára ablaka alá lövik,van aki a kisbabájával elutazott!hajrá rendőrök!”
 • 11. csigaZ 2008. december 28. 22:53
  „Minden élőlényt sajnálok az erdei állatok, a vízi állatok, a mezőn élők mind rettegnek mert ostoba emberek élvezik a felesleges zajkeltést és élveznek félelmet kelteni másokban és más élőlényekben.

  Van aki a szomszéd kertjébe lövöldöz át és jól szórakozik rajta.
  Szemét hegyek maradnak az utcákon és másnap még a saját háza előtt sem képes összetakarítani.

  Én nem engednék meg pirotechnikai eszközöket használni.
  Ezek árát más, sokkal hasznosabb dolgokra is lehetne költeni.
  Pl:vegyen könyvet.”
 • 10. Szilágyi_Zsolt 2008. december 28. 22:14
  „Kedves G.D, ebben az esetben neked is köszönjük! :)”
 • 9. G.D 2008. december 28. 21:26
  „Szilágyi-Zotya
  Elfeledém megjegyezni, hogy ezen én is jót szórakoztam. Szellemes megjegyzés, szellemes reagálás.”
 • 8. Szilágyi_Zsolt 2008. december 28. 21:13
  „Zotya, örülök, hogy sikerült újat mondanom. :)”
 • 7. ideals 2008. december 28. 19:35
  „.. a mi környékünkön már napok óta petárdáznak, és ez még elég sokáig így lesz, csak errefelé nem jár senki büntetni..
  ÉN MÁR JAVASOLNÁM A HASZNÁLATI UTASÍTÁSBA BELEÍRNI, MISZERINT SZÁJBA KELL VENNI, ÉS RÁGYÚJTANI!!!
  SOK ÖKÖR KÖLÖK, MEG FELNŐTT IS, AKIK TUDJÁK, HOGY NEM SZABAD, MÉGIS CSINÁLJÁK, SŐT, TUDJÁK, HOGY VESZÉLYES, MÉGIS CSINÁLJÁK! HÁT! AZÉRT KELL "RÁGYÚJTANI", MERT AKKOR NEM A KEZE SZÁLL EL, HANEM A FEJE.. - A kutyáim meg vannak őrülve, még a házban is. Nem ők pásztorolnak engem, hanem én pásztorolom őket... - az utca meg tele van félelmükben elszabadult ebekkel, mert szerencsétlenek nem tudnak hová bújni, és még ezek a barmok a kertekbe is bedobják a petárdákat..
  ÉS AMELYIKNEK LEVISZI A KEZÉT, UJJÁT, STB. HÁT, NEHOGY MÁR SAJNÁLNI KELLJEN??? - MAJD HA MUNKA KÖZBEN A GÉPNÉL SÉRÜL, AKKOR SAJNÁLOM, DE MÍG PETÁRDÁZIK?? - HÁT D@G@LJ@N BELE!!!”
 • 6. G.D 2008. december 28. 19:15
  „Sem nem szép, sem nem jó a petárda. De talán másokat szórakoztat-hat adott esetben.
  Velem történt jó pár éve szilveszterkor egy szórakozóhelyen Györben. Önfeledten táncoltunk, kitünö volt a hangulat, éjfél közeledett. Valaki petárdákat dobott a táncolók lába alá. Mit ne mondjak, akkorát ugrottam ilyedtemben, hogy a szoknyám a fejemen akadt fenn. Ezen aztán jól szórakoztak-mások!”
 • 5. zotya975 2008. december 28. 17:46
  „Én sem értem ,én soha nem petárdáztam, csak durran mi abban a jó? Hogy is van ez? Elmozdítom a fejem.... és a fülem is.... tényleg ez tök jó!! Ezzel elleszek egy darabig!:)”
 • 4. Szilágyi_Zsolt 2008. december 28. 17:03
  „25 év alatt, mióta élek, még nem sikerült rájönnöm arra, hogy miféle örömet szerez az erre hajlamos embernek a petárda használata. Meggyújtja, eldobja, az meg durran egyet - mi ebben az élvezet? Ez olyan gyerekes dolog, mint például azon élvezkedni, hogy ha elmozdítja az ember a fejét, akkor megy vele a füle is! Ráadásul ha a harmadik fázis előbb következik be, mint a második (és ilyesmire sok példa van, mert ezeket a vacak petárdákat Kínában, Indiában, meg hasonló elmaradott helyeken tákolják össze éhbérért szakavatatlan kezek), akkor könnyen odaveszhet egy-két ujj vagy akár az egész kézfej is. A tűzijáték szép és jó dolog, mindenki szereti (na jó, a kutyákat kivéve), inkább azt vehetnének sokat az emberek petárda helyett.”
 • 3. b.zoli 2008. december 28. 13:17
  „Sziasztok ! igaz h betiltották a petárdát de szerintem nincs olyan ember aki még most is ne használná!
  Ugyanis olyan könnyü beszerezni h már röhely. Énszerintem meg azért volt balaeset ezek miatt mert a nálam 1 -2 vel fiatalabbak ( én 21) szorják mint ha muszály lenne!!! söt abban a korban én is csak igy voltam h vettem kb 600-800 db ot és azt simán elszortuk . Karácsony után már a réteken dobáltuk szorakozás képp. mostmár látom veszélyes ! visszatérve nagyon 1x ü beszerezni föleg h most határ sincs... bár akkor is olyantol vettük aki kintröl szálította be ! Vigyázzon mindenki mindenkire!!!!!! buék”
 • 2. zotya975 2008. december 28. 11:58
  „Be kell zárni őket, a pincébe, fáskamrába, előszobába, felzárni a teraszra, ha a ház mögött van.Nekem pölö olyan idióta kutyám van, hogy nem fél hanem támad a tüzijátékra. Azért kell hátrazárnom, mert összeszedné a bedobált rakétákat, tüzijátékot stb.”
21 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kőgazdag marad Fridi és Norbi, Stahl és Frei bajban lesz

A gazdasági válság hatásai a magyar médiasztárokat is eléri jövőre, ám nem egyforma mértékben - írja… Tovább olvasom