Kisalföld logö

2018. 01. 18. csütörtök - Piroska 0°C | 7°C Még több cikk.

Sub Bass Monster: A zene mindig utat talál

Még mindig elképesztő hangulatú, telt házas koncerteket tud produkálni Sub Bass Monster, civil nevén Máté Szabolcs, aki – ha az első lemezszerződést vesszük – 14 éve van a pályán.


A 33 éves előadó néhány hónapja Mista Slota című dalával kavart indulatokat, de mint mondta: nem politizál, azt meghagyja a politikusoknak. Részt vesz egy fiataloknak szóló felvilágosító kampányban. Úgy gondolja: a hanghordozók kora leáldozott, a jövő a fájloké.

– Eléggé felkorbácsolta az indulatokat a Mista Slota című száma.
Szókimondó zene, a szlovák miniszterelnöknek címezte a feddő sorokat: „Ó mista Slota, / Jobban figyeljen oda, /Mit csinál, ej-ej ne legyen ostoba, / Az anyanyelvhez mindenkinek szíve joga, /Ettől megfosztani nem lehet soha, de soha..." Gondolom, kapott érte hideget-meleget.


– Igen, bár szerintem észérveket hozok fel a nyelvtörvény ellen, úgy fogalmaztam meg ezt a szöveget, hogy az normálisan, józanul gondolkodó embert ne bánthasson meg. Ez a dal nem egyfajta politikai állásfoglalás. Amikor ez a szám kijött, le is szögeztem, hogy semmi köze nincs sem a baloldalhoz, sem a jobboldalhoz. Egyszerűen arról szól, hogy aki nem beszélhet a saját anyanyelvén, az rosszul érzi magát.

– Az elmúlt tíz évben számos előadóművész, közéleti ember állt a nyilvánosság elé pártrendezvényeken, szerepelt uniós parlamenti képviselők listáján. Önt nem próbálták még megkörnyékezni?

– De igen, volt már rá példa, hogy megkerestek, kampányrendezvényre hívtak fellépni. Nem vállalok ilyesmit, mert úgy gondolom: nekem zenélni kell, a politikusok meg politizáljanak. Természetesen van véleményem, megvan a saját álláspontom, de szerintem ez az ország így is eléggé megosztott, nem kell ezt nekem is erősíteni.

– Több év kihagyás után a rajongók már nagyon várják az új lemezt, ami Luca széke jelleggel, nagyon lassan készül. Boltokba kerül valaha?

– Hamarosan. Ráadásul a lemezt megelőzve a napokban kerül ki egy zene, indul ugyanis kiskorúaknak egy országos szexuális és mentálhigiénés felvilágosító kampány, aminek Sári Évi az arca, A-HA! a címe. Mivel ez még mindig tabutéma, a szervezők, akik úgy gondolják, hogy én megtalálom a hangot a fiatalokkal, megkértek, hogy írjak egy dalt, duett lett belőle, a címe: A-HA. Ez is rajta lesz az új, Fekete lemez című albumon, ami nemsokára megjelenik.

– Együtt dolgozott a Magna Cum Laudéval, az Animal Cannibalsszel. A Csík zenekar sokak zenéjét átdolgozta, Sub Bass Monsterét viszont még nem. Szívesen hallaná népzenei körítéssel a számait?

– Még nem találtak meg, bár én nagyon szeretem a zenéjüket. Nem lehet kifürkészni, hogy mi alapján, hogyan jönnek a közös dalok. Az is igaz, hogy én általában hiphopzenekarokkal készítek közös tracket, ez az én műfajom. A Magna Cum Laudéval közös számunk, a Lehet, hogy eltört viszont egy kicsit reggae-s lett. Azt is nagyon szeretem.– Fiatal fülnek talán nem tűnik fel, de az idősebbeknek igen, hogy a zenéiben még mindig hallhatók olyan alapok, amelyeket a ’90-es évek amerikai rapszámaiban lehetett hallani. Kik írják a zenét?

– A számokat én írom, de egy koncerten már másként működnek a dalok. A Szegedi Ifjúsági Napokon eljátszottuk a Gyulafirátótot, a végén bejött egy kicsit a Jackson Five egyik zenéje, az I want you back. Ezzel is jelezzük, hogy a hiphop honnan építkezik.

– A szegedi koncerten, mint szinte mindegyik fellépésén, telt ház volt. A közönség soraiban a harmincasok – az ön korosztálya – mellett ott voltak a tizenévesek. Milyen érzés generációkon átívelő előadónak lenni?

– Nagyon örülök ennek, érdekes látni, hogy ennyiféle korosztály ismeri és szereti a számaimat. Egy kislány odajött dedikáltatni, azt mondta, kiskorában is az én zenémet hallgatta. Megkérdeztem, hány éves: 15...

– Sokan panaszkodnak, hogy a zenélésből nem lehet megélni.

– Hála a jó égnek volt jó pár nagyon hangos évem, amikor bőven tudtam annyi pénzt félretenni, hogy most ne kelljen aggódnom. Nem vagyok elveszett gyerek, vannak vállalkozásaim, azokból is meg tudnék élni, ha már nem zenélnék.

– Az idei év sokakat sokkoló eseménye volt a Kispál és a Borz több mint húsz év utáni feloszlása. Sub Bass Monster több mint egy évtizede van színpadon. Nem érzi, hogy lassan vége?

– 1996 óta van hivatalosan lemezszerződésem, onnan illik számolni, de 1991 óta zenélek, és abban az évben több olyan dal is született, ami később lemezre került. Még egy lemezkorong biztosan lesz, a Fekete lemez. Ezzel a bakelit- és CD-korszakot búcsúztatom, korong több már nem készül. Számok lesznek, de nem hanghordozón. Ez a hanghordozók evolúciójának újabb állomása: most már a fájlok jönnek. Dalok továbbra is lesznek, de hamarosan a CD-nek is leáldozik. A hanghordozónak már nincs is értelme, amikor fiatalokkal találkozom és szóba kerül a CD, furcsán néznek rám. Ez a generáció már mindent a netről tölt le. Annak idején a szalagos magnót kiszorította a kazetta, azt meg a CD. De ez az élet rendje, a zene mindig utat talál magának. Annak idején a zenét egy úriember lemezekre rögzítette és pénzért árulta – most a sors visszaadja az embereknek a zenét.

Schiller-versek megzenésítve

Sub Bass Monster nemrégiben zsűrizte Schiller megzenésített verseit is egy versenyen. – Nagyon sikeres verseny volt – mondta a rapper. – Találkoztam olyan zenekarral, akik később egy hiphopversenyt is megnyertek, a díjuk az volt, hogy stúdióba vonulhattak felvenni a számaikat. Elindultak a pályán. Manapság nagyon nagy kitartás kell ahhoz, hogy sikereket érjen el valaki. Előadóból rengeteg van, de hogy kit talál meg a közönség, kit szeret meg, azt nem lehet előre megmondani.

 

Olvasóink írták

 • 5. Mankapunka 2010. szeptember 09. 12:17
  „Én csak hallgatom Vallaloid!!!!”
 • 4. gig-big 2010. szeptember 08. 20:42
  „Szia Szabi!
  Üdv Pálkövéről!”
 • 3. stoka 2010. szeptember 08. 19:40
  „érdfekes oldal sokat lehet olvasni rajta”
 • 2. Vallaloid 2010. szeptember 08. 16:57
  „Manka, de ilyet is olvasol, azt hittem csak közlekedéses cikkeket :-)
  De amugy csatlakozom, Szabit nagyon birom én is, várom az új lemezt!”
 • 1. Mankapunka 2010. szeptember 08. 12:18
  „Szabi jól nyomja,csak így tovább.!!!!!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Anya, feleség, énekesnő – Interjú Zsédenyi Adriennel

Zséda sikeres előadóművész, jótékony megjelenéseinek száma végtelen, emellett egy óvodás kisfiú… Tovább olvasom