Kisalföld logö

2016. 12. 07. szerda - Ambrus -4°C | 2°C

Sajtos brokkoli

Lakj jól kalóriaszegény ételekkel, italokkal. Receptekkel segítünk ebben, s ha Te is úgy akarod, - a fogyásban.


Sajtos brokkoli

Hozzávalók: 4 csészényi brokkoli, 1/2 teáskanál só, 1/4 teáskanál őrölt feketebors, 10 dkg reszelt, csökkentett zsírtartalmú cheddar sajt

Elkészítési idő: 10 perc
 
Elkészítés: a brokkolit megmossuk, daraboljuk, majd sima vízben, vagy aki szereti csontlében, esetleg erőleveskockával "félig puhára" főzzük. *
A még forró brokkolit csészékbe osztjuk, megsózzuk, megborsozzuk. Sajttal megszórva kínáljuk. Minél több sajtot teszünk egy-egy adagra annál finomabb, és persze annál kalóriadúsabb is. Ezért ajánlott csökkentett zsírtartalmú sajttal készíteni.
*A brokkolit párolhatjuk/gőzölhetjük is, de ne főzzük/pároljuk puhára. Akkor a legfinomabb, ha egy kicsit "darabos", vagy mondjuk úgy, van mit harapni rajta.

Energia: 1 (alap)adag tápértéke 75 kcal.


A recept gazdagítható, íme egy példa:

Gorgonzolaszósszal megbolondított brokkoli

Hozzávalók: 1 fej friss brokkoli, 10 dkg gorgonzola dolce sajt, fél szál póréhagyma, 1/2 gerezd fokhagyma, 2 dl tejszín, 1/2 pohár száraz fehérbor, 1 ek. ráma, bors ízlés szerint.

Elkészítési idő: 30 perc

Elkészítés: a brokkolit megmossuk, rózsákra szedjük, a nagyobbakat hosszában kettévágjuk, a szárait meghámozzuk. Párolhatjuk többféleképpen, attól függ mit rejt a kredenc: wokban, háromujjnyi vizet forralva, beletéve a gőzölő lapot, ha van gőzölős edény persze az a jobb megoldás. Ha egyik sincs, akkor egy fém szűrőt tegyünk egy lábosra, a gőz fölé. A  lapra vagy szűrőre rátesszük a brokkoli rózsákat, lefedve 5-7 percig gőzöljük.
Következik a szósz. Nyeles edényben rámát hevítünk, ebbe kerül a (körülbelül 5 centiméteres darab) póréhagyma, természetesen apróra vágottan. Jöhet az összezúzott fokhagyma, a kockákra vágott sajt. Az eddigieket összekeverjük és a kevergetést olvadásig folytatjuk. Ezután hozzáöntjük a bort, így az alkohol elpárolgásáig forraljuk, majd félrehúzzuk a tűzről. Hozzáadjuk a tejszínt, megborsozzuk és még egyet forralni kell rajta.
Tálaláskor egy adag szószt öntünk egy mélytányérba, és arra tesszük a brokkolikat. A tetejét még megszórhatjuk egy kevés vékonyra karikázott póréhagymával és reszelt sajttal is.
Aki a sűrűbb öntetet szereti, ami bevonja a zöldséget, egy kis vízben elkevert keményítőt tegyen a mártásba, és úgy forraljon egyet rajta.

Jó étvágyat!

Tudtad?

A Cheddar sajt Anglia legkedveltebb sajtja, nevét az angliai Cheddar településről kapta. Tehéntejből készült kemény sajt, színe szalmasárga, illetve színezve narancsvörös. Állaga enyhén törékeny, gyakran szinte elolvad az ember szájában. Íze erőteljesen aromás, kissé fanyar, a dióra emlékeztet. Zsírtartalma legalább 48% a szárazanyag arányában.
A cheddar sajtot neve és eredete ugyan egy adott településhez köti, mégsem részesül az Európai Bizottság védett földrajzi eredetű termék címében. Cheddar sajtot Anglián kívül az angol nyelvterület több országban is készítenek, többek között az USA-ban, Ausztráliában, a Dél- afrikai Köztársaságban, Kanadában. Emiatt az íze és minősége elég változatos.

A gorgonzola híres olasz belsőpenészes sajt. Tehéntejből készül, zsírtartalma 48-55% között mozog (szárazanyagban). Szokásos formája 25–30 cm-es átmérőjű, 15–20 cm magas korong, amelynek súlya 6-12 kilogramm lehet. 2-4 hónapig érlelik. Az érettebb változat szilárdabb, és egyre pikánsabb ízű. Az érlelési folyamat elején fémrudakkal átszúrják; ezeken a nyílásokon jutnak belsejébe a recept szerinti baktériumok és gombaspórák.
Neve az egykori Gorgonzola falut idézi, amelyet ma már bekebelezett  Milánó. A korai középkor óta ismert, de márványos jellegét a 11. században kapta.
Elsősorban desszertsajt, de az olasz konyha számos főtt ételhez is használja.


(Forrás Tudtad?: Wikipédia)

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

18 kölyköt hozott világra egy ír szetter

Tizennyolc kölyköt hozott világra egy kutya a németországi Neverinben. Az Anny névre hallgató,… Tovább olvasom