Kisalföld logö

2018. 04. 21. szombat - Konrád 11°C | 25°C Még több cikk.

Péntek 13 - Boszorkányok márpedig vannak!

A néphit szerint a péntek a gonosz napja, ha tizenharmadikára esik, az pedig pláne félelemre ad okot.
December 13-a – vagyis a mai nap – ráadásul Luca napja, amit a magyar néphagyomány gonoszjáró napként tart számon. Boszorkányok ideje ez, akiket a zavaros időkben még kínhalálba is küldtek. De vajon nem boszorkány-e minden nő, ahogy azt sokszor mondják? És ha igen, mitől az?

Varázslat és elnyomás

– Számomra a boszorkányság azt jelenti, hogy bennünk, nőkben van egy megfoghatatlan furfang, varázserő, ami képessé tesz minket a látszólag lehetetlenre. Szerintem nevezhetjük ezt női megérzésnek és kreativitásnak is – mondja a 23 éves Zsanett, amikor a témáról beszélgetünk, és bőszen bólogat a többi jelen lévő lány is. Minden nőben lakik egy kis boszi, egyeznek meg a csajok, de nem feledkeznek meg róla, hogy kapcsolódik a fogalomhoz egy kevésbé vidám jelentés is: a gonosz, bosszúálló, ártó léleké. Honnan eredhet ez a jelentés? – kérdeztük a négyfős, huszon-harmincéves nőkből álló társaság véleményét.

– Úgy gondolom, hogy a patriarchális, vagyis férfiközpontú társadalmunk termelte ki a boszorkányság negatív jelentését, és sorolt ebbe a kategóriába mindent, ami számára érthetetlen volt, félelmetes, a „férfiassággal" nem összeegyeztethető. Azaz a természetközelit és -felettit, a misztikusat, a nőt, akit a férfi nem érthet meg, mert mint kiderült, még az agyunk is másképp van huzalozva. Ezen persze mi csak nevetünk, mert a legtöbb félelmetes dolog a nőknek természetes: a megérzések, a havivérzés, a terhesség például. A gonosz boszorkány tipikus patriarchális találmány: „Félj a nőtől, nyomd el, öld meg, mert veszélyes, mert nem érted, mert más!" Pedig valójában ez a nő maga a termékenység, a szexus, a természet. Nem véletlenül beszélünk Földanyáról és nem -atyáról – mondja a 34 éves Anna.

Már a nézéséért megégették volna

Palya Bea énekesnő – akivel külön beszélgettünk – hasonlóképp gondolkodik a témáról. – Néprajz szakot végeztem, és fél évig hallgattam egy kurzust a boszorkányüldözésekről. Megdöbbentő, hogy milyen hitrendszer szerint váltak a nők a XV–XVII. században boszorkánnyá. Engem naponta égettek volna meg háromszor, csak mert „úgy" nézek! Ez pedig szerintem is leginkább félelemből született döntés a férfiak részéről. Mondom ezt úgy, hogy én nagyon szeretem a férfiakat! De megérezték a női teremtő erőt, amit le kellett nyomni. Szerintem a boszorkányság, amiről beszélünk, a belső intuitív részünkhöz kapcsolódik, és úgy érzem, hogy most ennek a bizonyos intuitív nőiségnek nagyon fontos szerepe van a világban, mert valahogy annyira magára maradt az egyén – fejti ki. – Nagyon sokat tehetünk mi a szükséges változásért. A múlt héten vettem fel az új, Nő című albumomat, és az első dal éppen a Hívlak téged című, amivel a nőket hívom egybe, hogy támogassuk, segítsük egymást. Mert ez az erő itt van, és mert egyformák vagyunk. Ez nekem a kislányom megfoganása, a várandósságom és szülésem idején vált még inkább meggyőzővé – folytatja, és hozzáteszi, szerinte egyébként nincsenek rossz boszorkányok.

A szexualitás sem lehet túlzó
– Az embereket én eleve jónak igyekszem látni. Mi az, hogy rossz boszorkány? Ha én a magam szótárában a boszorkányt intuitív nőként fordítom, akkor az hogyan lehetne rossz? Hogyan lehetne túl sok? A boszorkány kérdéskör alapvetően kötődik egyfajta szexuális viselkedéshez is, amit túlzónak tartanak. De ha nem lenne szexualitás, nem lennénk mi sem! Vagyis hogy lehetne ez ártalmas? Megbélyegzik a boszorkányokat a túlfűtött szexualitás miatt, pedig csak azt akarják megélni, ami természetüktől fogva bennük van – véli Palya Bea, és mesél még arról, hogy az ő életében milyen szerepük van a hiedelmeknek.
– Az én ősi, de igazán magamnak kialakított hitrendszeremben leginkább a természettel való kapcsolódás jelenik meg. Időről időre szeretek például elmenni valamilyen vízhez és rárakni a bánatomat, ha már túlnőtt a lényemen. Nagyon szeretem megélni a rítusokat: az első tavaszi napot, vagy karácsony környékén a fény elhunyását és növekedését. Nem öntök Luca-napon ólmot, és nem állok sámlira a templomban, bár nagyon szeretem, ha valaki hisz ezekben – mondja, és végezetül azt tanácsolja az összes nőnek, aki szeretné megtalálni magában a boszorkányt, vagyis az intuitív nőiségét, hogy ne nyomja el a belső hangokat, akkor sem, ha azok a társadalom számára idegenek.

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

850 millióért vásárolt kábelhálózatokat a Telekom

2013 során kilenc kisebb kábelhálózatot vásárolt meg, 33 ezerrel több háztartásban váltak elérhetővé. Tovább olvasom