Kisalföld logö

2018. 01. 21. vasárnap - Ágnes -1°C | 3°C Még több cikk.

Nincs menekvés a válság elől - nem kell a hitel

Drámai változások mentek végbe az elmúlt hónapok folyamán a pénzügyi szektorban: a bankcsődök száma megugrott, az kormányzatoknak pedig szinte naponta kellett pénzügyi vállalatok segítségére sietniük. Először az Egyesült Államokban söpört végig egy villámgyors konszolidáció, de egyre több európai társaság is állami tőkeinjekcióra szorul.

Azt, hogy a kedélyek még nem nyugodtak meg teljes mértékben az is mutatja, hogy a legutóbb egy relatíve egészségesnek tartott bank, a Citigroup számára kellett az amerikai kormányzatnak mentőövet dobnia.

A következőkben összefoglaljuk a pénzügyi válság főbb mérföldköveit, illetve, hogy mi történt a Lehman Brothers csődje óta.

Ne vegyen fel hitelt karácsonyra!

A PSZÁF szakemberei szerint a bő termékkínálatnak és az ahhoz kapcsolódó rendkívüli hitelakcióknak sok háztartás nem tud ellenállni, a törlesztést a későbbiekben azonban sokszor csak nagy nehézségek árán, vagy egyáltalán nem tudják teljesíteni, többen adósságspirálba kerülnek. A felügyelet álláspontja szerint a megfontolt hitelezésben a pénzügyi szolgáltatókat - mint a megfelelő piaci információkkal és szakmai tapasztalattal rendelkező feleket - a fogyasztókkal szemben fokozott felelősség terheli.

Ennek jegyében felhívják a hitelintézetek és a pénzkölcsönt, áruhitelt nyújtó pénzügyi vállalkozások figyelmét arra, hogy kereskedelmi kommunikációjukban ne buzdítsák a fogyasztókat anyagi lehetőségeiket meghaladó, felelőtlen hitelfelvételre, továbbá fordítsanak kiemelt figyelmet ügyfeleik hitelképességének vizsgálatára. Ezt a magatartást a PSZÁF elvárja az ügynököktől is, ezért kéri az ügynököket megbízó szolgáltatókat, hogy a felügyelet elvárásait ismertessék megbízottaikkal is.

A PSZÁF felhívta a figyelmet arra is, hogy a karácsonyi vásárlási időszakban fokozott figyelemmel kíséri a szolgáltatók hirdetéseit, különös tekintettel például a teljes hiteldíj mutatóra (THM) vonatkozó rendelkezések betartására. Amennyiben azt tapasztalja, hogy valamely kereskedelmi kommunikáció a fenti elvárásoknak nem felel meg, a "vétkes" határozott felügyeleti fellépésre számíthat. (Napi Online)


A Lehman Brothers csődje előtt...

2007-ben az amerikai másodlagos jelzáloghitelpiac összeomlásával hatalmas veszteségleírásokat kezdtek elkönyvelni a bankok világszerte és bizalmi válság alakult ki a pénzügyi szektor szereplői között.

2008 elején már megindultak a bankcsődök. Az, hogy a hitelválság nem kerülheti el az európai bankokat sem, már ekkor nyilvánvalóvá vált. A hitelpiaci válság első igazi áldozata a brit jelzáloghitelező, a Northern Rock volt, amelyet februárban államosítottak, miután a betétesek megrohanták a bankot. Márciusban a Bear Stearns bedőlése szított pánikhangulatot, azonban a nyár folyamán a kedélyek megnyugodtak és a befektetők már abban reménykedtek, hogy a hitelpiaci válság nehezén túl vagyunk.

Bankcsődök
BankcsődökBekövetkezett az, amitől mindenki félt

Novemberben is elmaradtak a várttól az eurozónára számított bizalmi indexek:

• a gazdasági bizalmi index 1993 óta nem látott mélységbe zuhant, miután a
várt 78,0 pont helyett 74,9 lett, miközben az előző havi adatot 80,4 pontról
80,0-ra lekorrigálták

• az ipari bizalmi index is jóval gyengébben alakult, miután -25 pontra csökkent
a várt -21 helyett, az autógyártók folyamatosan jelentik be a termelés
visszafogását, novemberben az egyik legnagyobb kaliberű bejelentést azonban
a vegyiparból jött, a BASF kényszerül jelentős leépítésre és
termeléscsökkentésre

• az adatok borús gazdaság képet festenek, egyre több gazdaság kerülhet
recesszióba (Budacash- Napi jelentés)
Szeptember elején az első intő jel, ami arra utalt, hogy a válságnak még közel sincs vége, hogy a Freddie Mac-et és a Fannie Mae-t is 100 milliárd dollárral segíti ki az állam annak érdekében, hogy meg tudja őrizni fizetőképességét. A befektetők ekkor úgy vélték, hogy Amerika nem fogja hagyni, hogy a pénzügyi szektor nagyobb szereplői csődbe menjenek. Ez a feltételezés alapjaiban rengett meg, amikor egy héttel a két amerikai jelzálogóriás megmentését követően (szeptember 15-én) a Lehman Brothers bejelentette, hogy csődvédelmet kér. Azzal, hogy senki sem mentette meg az amerikai befektetési bankot, a bizalmi válság kiteljesedett.

A befektetési bankok gyakorlatilag megszűntek létezni az Egyesült Államokban, a Merrill Lynchet felvásárolta a Bank of America, a Morgan Stanley és a Goldman Sachs pedig bankholdinggá alakult. Ekkor már nyilvánvaló vált, hogy a biztosítók sem tudják elkerülni a gondokat, ugyanis az AIG is állami segítségre szorult.

A bankcsődök száma megugrott, a részvénypiacokon soha nem tapasztalt volatilitást tapasztalhattunk. A Washington Mutual és a Wachovia is a válság áldozatává vált és Európában is egyre több cég szorul tőkeemelésre, köztük a Fortis, a Hypo Real Estate és a Dexia.

Bizosítók csődjei
Bizosítók csődjei


A sokk után

A Lehman Brothers csődjét követően kialakult pánikhangulat közepette egyre több európai bank, valamint biztosítótársaság életképességét is megkérdőjelezték a befektetők. Az Unicredit 6.6, az ING 10, a KBC 3.5, a Commerzbank 8.2 az Aegon pedig 3 milliárd eurós állami tőkeemelésre kényszerült.

Eközben az Egyesült Államokban már 22-re rúgott a bankcsődök száma az idei évben november 25-ével bezárólag, amely a legmagasabb érték 1993 júniusa óta.

Október eleje óta az amerikai bankok közül csődbe ment a Main Street Bank, a Meridian Bank, az Alpha Bank & Trust, a Freedom Bank, a Franklin Bank, illetve legutóbb a Community Bank of Loganville, a Downes Savings and Loan Association és a PFF Bank & Trust.

Jelenleg már az egészségesebb bankok helyzetét is megkérdőjelezik a piacok, így került sor arra, hogy a Citigroup részvényei három nap leforgása alatt 60 százalékkal értékelődtek le, amely ahhoz vezetett, hogy a társaság újabb 20 milliárd dolláros állami tőkeemelésre kényszerült.

November elején az American Express bejelentette, hogy bankholdinggá alakul annak érdekében, hogy ezzel hozzáférjen a Fed által biztosított hitelkerethez.

A kormányzatok az elmúlt hónapokban likviditásfokozó lépesekkel és a mentőcsomagokkal segítették a bizalom helyreállítását és a pénzügyi piacok stabilizálódását. Azonban már a reálgazdaságba is begyűrűzött a hitelválság, amelynek legfrissebb bizonyítékai az autószektor problémái és hogy a vállalatok - már nem csak a pénzügyi cégek - szinte naponta jelentenek be újabb létszámleépítéseket.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Bármikor nekünk csapódhat egy aszteroida?

Azonnal szükség van egy védelmi rendszer kiépítésére a Földet veszélyeztető, hatalmas aszteroidák… Tovább olvasom