Kisalföld logö

2017. 04. 23. vasárnap - Béla 4°C | 13°C Még több cikk.

Német importszemétügy: börtön a kunbajai polgármesternek?

Kecskemét - Napokon belül ítéletet hirdetnek a németországi importszemét-ügyben indított büntetőperben. A vádlottak padján 19-en ülnek, köztük Kunbaja polgármestere.


A Kecskeméti Városi Bíróságon tavaly júliusban kezdődött a németországi szemétimport ügyében indított büntetőper, amelyben 19 személy ül a vádlottak padján. Az elsőrendű vádlott Kunbaja polgármestere, Halász István. A Kecskeméti Városi Ügyészség a hulladékgazdálkodás rendjének megsértésével, valamint magánokirat hamisítással vádolja Halász Istvánt. 

A városvezető egyébként 2003-ban másfél évi börtönt kapott egy nyolc évvel korábbi olajügylet miatt: társaival több alkalommal nagy mennyiségű üzemanyagot importált az országba, és azt - fiktív számlák alapján - a valós érték alatt vámkezeltette. Miután letelt a közügyektől való eltiltása, független jelöltként indult 2006-ban a kunbajai helyhatósági választásokon: ő lett a polgármester.

A települést korábban már két egymást követő cikluson át, 2002-ig irányította. A most terítéken lévő szemét-ügy vádirata szerint a vádlottak 2006 végén mintegy 3500-4200 tonna bálázott háztartási hulladékot importáltak Németországból Magyarországra, ahol aztán különböző - elsősorban Bács-Kiskun megyei - telephelyeken rakták le azt.

Halász a büntetőper kezdetén nem kívánt vallomást tenni, ezért a rendőrségnek tett vallomásait olvasták fel. Ezekben Halász azt állította, hogy felesége kunbajai cége nem szemetet, hanem műanyaggyártáshoz szükséges kevert ipari alapanyagot importált. Amikor megtudta, hogy nyomozás folyik az ügyben a cégük ellen, akkor két szakértőt is felkért arra, hogy vizsgálják meg a Kunbaján tárolt bálákat. A szakértők - állította a polgármester - őt igazolták.

 

Szelektív hulladékgyűjtés

Az első negyedéves működés eredményei azt mutatják, hogy sikeres a lakossági szelektív hulladékgyűjtés Felgyő és térségében. Az eddigi begyűjtés és utóválogatás tapasztalatai szerint a szelektíven gyűjtött hulladék mennyisége a vártnak megfelelő Csongrádon, Gátéren és Tömörkényen is. Az érintett 82 önkormányzat támogatásával a térségben 90 szelektív hulladékgyűjtő szigetet alakítottak ki. Az új hulladékgazdálkodási rendszeren belül a zöldhulladék gyűjtőjárat is beindult áprilistól a területen. A járat útvonaláról a lakosok a szolgáltató szórólapjairól és a 63/570-092-es számon kaphatnak információt. Csongrádon egyébként, amióta bezárt a szeméttelep, megnőtt az illegális lerakók száma. A legtöbben a városon kívül szabadulnak meg háztartási hulladékaiktól, de találhatunk kupacokat belterületen is. Ha a közterület-felügyelet munkatársainak sikerül beazonosítaniuk az illegális szemetelők kilétét, szabálysértési feljelentést tesznek ellenük, a pénzbírság pedig akár 30 ezer forint is lehet.A Halász házaspár vállalkozása ipari alapanyagként kezelte a szemetet, majd kinyerve ebből a felhasználható műanyagot, a maradékot a vaskúti szeméttelepre szállították. A bírósági eljárás során bebizonyosodott, hogy a bálák valóban nem számítottak veszélyes hulladéknak - ez pedig jócskán csökkentette a várható büntetési tételeket, amely veszélyes hulladék esetében akár 5 év is lehet. Vádbeszédében az ügyész egyébként csak Kunbaja első emberének - aki végig ártatlannak vallotta magát - kért letöltendő szabadságvesztést. Két embernél felmentést, 13 esetben pénzbüntetést, míg 3 vádlott felfüggesztett szabadságvesztését javasolta a bíróságnak. Ítélet leghamarabb május elején születhet majd az ügyben.

A Kecskeméti Rendőrkapitányság közben nyomozást rendelt el, a hulladékgazdálkodás rendjének megsértésének alapos gyanúja miatt az Alsó-Tiszavidéki Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyelőség feljelentése alapján ismeretlen tettes ellen. A napokban ugyanis egy nyárlőrinci ingatlanon illegálisan működő autóbontót fedeztek fel - tudtuk meg Nyíkos Tamástól, a Bács-Kiskun Megyei Rendőr-főkapitányság sajtóreferensétől.

A területen környezetre veszélyes akkumulátorokat, gumit és olajszármazékokat találtak. A nyomozás jelenleg is folyik.

A delmagyar.hu már többször beszámolt arról, hogy 2006 végén Pest és Bács-Kiskun megye után Csongrád megyében is illegálisan lerakott szemétbálákat találtak: 19 településen összesen 4100 tonna préselt műanyagot, rongyot raktak le két német tartományból. A szemét háromnegyedét már visszavitték a feladónak, 5 településről pedig a jövőben szállítják majd el, és hulladékégetőben megsemmisítik.

Mindszenten és Balástyán viszont marad a német szemét - előbbi településen 26, míg az utóbbiban 20 tonna hulladékot raktak le -, ezek nem veszélyesek, ráadásul elenyésző mennyiségű a régi szeméttelepek hulladékához képest, ezért ezzel együtt temetik majd be.

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ismét Kisalföld street fashion

Újabb stílusos csajokat és pasikat kaptunk lencsevégre. Nézd meg összeállításunkat! Mit, hol, milyet… Tovább olvasom