Kisalföld logö

2018. 02. 20. kedd - Aladár, Álmos -1°C | 1°C Még több cikk.

Milyen jellegű alkoholos italok léteznek?

A szilveszter és az alkoholfogyasztás szinte mindenki számára összekapcsolódik.

Mindenki tisztában van az alkoholos italok látható hatásával – az enyhe spiccességtől a komoly részegségig –, de vajon tudjuk-e, hogy ilyenkor mi zajlik a szervezetben?

Nézzük, hogy milyen jellegű alkoholos italok léteznek, alkoholtartalmuk szerint csoportosítva őket:

– Sörök: 3–4% alkoholtartalmúak, általában valamilyen gabonából készülnek, szénsavtartalmuk meghatározza ízüket (a szénsavat nem tartalmazó sör íze rossz).

– Borok: 10–18% alkoholtartalmúak, szőlőből vagy valamilyen egyéb gyümölcsből készülnek (a pezsgő nem más, mint kétszer erjesztett, magas szénsavtartalmú bor).

– Likőrök: 18–40% alkoholtartalmúak, jellemzőjük a magas cukortartalom.

– Pálinkafélék (tömény italok): 38% feletti alkoholtartalmúak. Tudni kell azt, hogy a százalékos jelölés azt jelenti, hogy az adott italban deciliterenként annyi gramm alkohol van, ahány százalékos az illető ital.

Tehát 1 dl 12%-os alkoholtartalmú italban 12 gramm alkohol van.

Kis adagban orvosság

Napi 1 dl vörösbor elfogyasztása még talán egészségesnek is tekinthető, hiszen növeli a vérben levő, védő hatású antioxidánsok szintjét, de hangsúlyozom, hogy ez csak ilyen, kis mennyiségű fogyasztás esetén igaz. Napi egy pohár (2–3 dl!) sör elfogyasztása szintén nem okoz bajt. Az ennél nagyobb mértékű alkoholfogyasztás viszont mindenképpen károsítja a szervezetet!

Érdemes megemlíteni, hogy a vörösborban található polifenolok egyeseknél migrénes fejfájást váltanak ki, még kis mennyiségű fogyasztás esetén is. Az alkohol látható hatásai: 2–3 dl bor hatására gyorsabbá válik a reagálás, ugyanakkor gyakran téveszt az illető. 1 liter bor vagy 1,5 dl tömény ital (pl. pálinka) hatása összerendezetlen mozgásban, az izomerő csökkenésében, elmosódó beszédben nyilvánul meg. (Szerzőnk dietetikus.)

Olvasóink írták

  • 1. meir 2010. január 01. 13:47
    „dragaim!!
    megfelelo mennyisegu cukor es egy kis eleszto hozzaadasaval barmibol lehet turheto szeszt fozni!!
    meg a cirokseprobol is ha nincs mas!!!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szépségversenyeken tarol - fotókkal

Tizennégy korona csillog Farsang Dorottya vitrinjében – alig van olyan szépségverseny, amelyen a 18 éves lány ne indult volna. Tovább olvasom