Kisalföld logö

2018. 06. 24. vasárnap - Iván 12°C | 20°C Még több cikk.

Miért jobb anyák a 30-as éveikben szülő nők?

Egy tanulmány szerint azok a nők, akik később vállalnak gyermeket, jobb anyák lesznek. Az idősebb nők ugyanis jobb társak, mint a fiatalok, nagyobb anyagi biztonságban és stabil kapcsolatban élnek.

Annak is jobban örülnek, ha átmenetileg feladhatják a munkájukat, hiszen karrierjük során már számtalan alkalommal bizonyíthattak. Azok a nők, akik 30 éves koruk után vállalnak gyermeket, jobb egészségnek örvendenek, és hosszabb ideig is élnek.

A tanulmányt, amelyet Elizabeth Gregory professzor készített, és amelyből könyv is született, bizonyára nagy örömmel fogadják azok a nők, akik úgy döntenek, hogy az anyaságot késleltetik, és csak a 30. születésnapjukat követően vállalnak gyermeket.

Nagy-Britanniában a gyermeket vállaló nők átlagéletkora lassan eléri a 29 évet, és nő azoknak a száma is, akik 30 és 40 éves koruk között alapítanak családot.

Tavaly több mint 22 ezer 40 éven felüli nő vállalt gyermeket a szigetországban, negyedük első gyermekét szülte. Míg 1975-ben a nők közül kevesen vállaltak gyermeket 35 és 39 éves koruk között, mára tízszer annyi nő vár a gyermekvállalással ilyen sokáig, mint a 70-es évek közepén. Továbbá tizenháromszor magasabb azoknak a nőknek az aránya, akik 40 és 44 éves korukban hoznak világra gyermeket.

Ez a trend különösen jellemző a rivaldafényben élő nőkre, mint például Jennifer Lopez, aki 38 évesen várta első babáját. Halle Berry 41, a Született feleségek egyik főszereplője, Marcia Cross 44 éves korában adott életet ikergyermekeinek.


Gregory professzor, a Houston, Texas University nőkkel foglalkozó kutatásainak igazgatója szerint rengeteg oka van annak, hogy a nők későn válnak anyákká. A professzor ugyanakkor nagyon is támogatja azt, hogy az első gyermeket a nők 30 éves koruk után vállalják. - Az egyik, amiért ezt támogatandónak tartom, hogy a 30-as éveikben járó nők jobban tudnak fókuszálni a családra, mint a náluk tíz évvel fiatalabbak, akik még másféle prioritásokat tartanak szem előtt, mint például a karrierjük kérdését. Emellett az idősebb nők jó anyagi körülmények között élnek, mivel túljutottak karrierjük elején, ennek megfelelően pedig magasabb fizetéssel rendelkeznek. Továbbá nagyobb a felelősség-érzetük, mert van tapasztalatuk a munka területén, tudják, hogyan kell menedzselni dolgokat, megoldani problémákat. Ugyan ezek szükségesek a gyermeknevelésben is.

A harmincon felüli nők nem feltétlenül lesznek jobb anyák attól, hogy férjnél vannak, de ez is számít, nem beszélve arról, hogy erős baráti kapcsolataik vannak.

John Mirowsky, a Texas University professzora úgy gondolja: a legjobb kor a gyermekvállalásra a 34 és 40 év közötti életkor.
- Amíg a fiatal nők sokkal termékenyebbek és biológiailag is fittebbek, addig az idősebb anyák sokkal érettebbek, megfontoltabbak, nem engednek meg maguknak felelőtlen viselkedést és sokkal képzettebbek is. Nem beszélve az anyagi és érzelmi biztonságról.

Az amerikaiak egyébként vitatkoznak erről. Az életkor előrehaladtával ugyanis a nők egyre nehezebben esnek teherbe, és a szakértők azt is állítják, hogy az idősebb anyáknak kockázatokkal kell szembenézniük a terhességük idején, és a babáknak nagyobb esélyük van arra, hogy Down-szindrómával születnek.

Olvasóink írták

 • 12. PrettyWoman 2009. február 13. 11:59
  „Kösz, semmi gond. Ezért kellenének a szórakozóhelyek környékére is térfigyelő kamerák. Mindenhova. Akkor hiába hadoválnának össze a gazemberek. Ott lenne a bizonyíték.”
 • 11. Lovasbandi 2009. február 13. 04:17
  „PrettyWoman!

  Én a lépcsős videóra hittem azt, hogy az a gyilkosság. Már tudom, hogy nem az. Bocs a félretájékozatatásért!”
 • 10. PrettyWoman 2009. február 12. 17:07
  „Lovasbandi! Egyetértek veled, de MÁS témában kérdezlek. Egyik Cozma-cikk kapcsán már megszólítottalak, de nyilván nem látogattál vissza az oldalra. Valahol azt írtad, hogy láttad a képeket a gyilkosságról. Én kérdeztem, hogy hol, mert mindenhol azt hallani, hogy az utcán nem volt kamera, csak benn a diszkóban. Tehát, magát a végzetes szúrás nem lehet látni, csak tanúk elmondása alapján nyomoz a rendőrség. A képek, amiket én is láttam, benn a diszkóban a lépcsőn mutatja a srácokat meg a barmokat is. Ha többet tudsz, légyszi írd meg, vagy csatold be a linket. Előre is kösz.”
 • 9. Lovasbandi 2009. február 12. 15:58
  „Én még nem szültem! :)
  A feleségem igen! Az életem legboldogabb napja volt és imádom a lányunkat!

  Szerintem nem korfüggő a dolog, de egy-két év együttélés, házasság előtt szűlni nagy kockázat. Rengeteg kapcsolat nem éri meg a 3. évet, és akkor a hamar jött baba láthatja kárát. Küönösen sok a válás a hitel-házasságok miatt. Egyre több gyerek nő fel csonka családban, vagy mostoha szülővel. A legfontosabb a felelősségteljesség, mert a kicsi nem tud dönteni, hogy mikor, hova kell születni!”
 • 8. 1olvasó 2009. február 12. 12:35
  „Bizony nem korfüggő. Én 38 évesen szültem a fiamat, nagyon vártam erre a babára. Későinek érzem, mert én is szeretnék mellette lenni sokáig, amíg csak szüksége van rám. Szeretném ha tanulna és ehhez kell szülői háttér. De hát én sem így terveztem, csak ezt dobta a gép. Ugyanilyen anya lettem volna huszonévesen is.
  Kedves szakee, nem azért szültem ilyen későn, mert nem gyárban roboltam 3 műszekban, vagy minimálbérért maszeknál.”
 • 7. tricse 2009. február 12. 12:06
  „Én először 19 évesen lettem anya,azután 27 évesen,majd 32 évesen! Ma más világot élünk az igaz,de szerintem ezek közül a 19 a legjobb kor anyává válni!:) Most 45 évesen már nagyon nem szeretnék!:)”
 • 6. szakee 2009. február 12. 11:07
  „Én 24 évesen lettem apa, nem lehet elmondani azt az örömöt amit éreztem,és az is hozzátartozik,hogy szeretnék az unokámra vigyázni,játszani.Persze nembiztos ,hogy a fiam így gondolkodik majd .....
  Aki 40 évesen szül nembiztos ,hogy több műszakban dolgozott egy gyárban vagy minimálbérért maszeknál....
  De ez az én véleményem .”
 • 5. PrettyWoman 2009. február 12. 10:54
  „Judytka, egyet kell értsek veled. Ez is - mint annyi minden más az életben - nem korfüggő. De győri01 utolsó mondata is helytálló. Persze vannak olyan szerencsés 18 éves fiatalok, akik megengedhetik maguknak ezt a luxust, mert már ennyi idősen van lakásuk, komoly anyagi hátterük, munkahelyük, élettapasztalatuk, jól működő házasságuk. Ha nincs, akkor általában sorry.... Ha nincs, van aki viheti az újszülött babáját és újdonsült férjét a szülei lakásába. Nos, ezt megint családja válogatja. Mondjuk engem páros lábbal rúgtak volna ki, az tuti. Nekem már elég fiatalon az agyamba rágták, hogy oda nem vihetek senkit.
  Egyébként sajnos most olyan világban élünk, hogy már evidenciák is megdőlnek. Nevezetesen: sajnos nem mindig az idősebbek halnak meg előbb. És ez igen szomorú.”
 • 4. Judytka 2009. február 12. 10:44
  „Nem hiszek ebben! A "jó anyaság" nem korfüggő.Mindegyiknek megvannak az előnyei,és hátrányai.Hogy kiből milyen szülő válik,az nem azon múlik,hogy hány éves korban vállal gyermeket!”
 • 3. győri01 2009. február 12. 08:53
  „Egyet kell,hogy értsek az elöttem szólókkal.Én fiatakon,20 éves koromban lettem apa,és ezt azóta sem bántam meg.Mostanra van két fiam.Ezt azért sokban befolyásolja az illető érettsége,továbbá lehetetlen anyagi körülmények közé nem szabadna szülni.”
 • 2. jockey 2009. február 12. 08:24
  „Igen, ez biztos mind igaz. Csak vacak dolog lehet, amikot a ballagáson megkérdezik az osztálytársak, hogy ki az ott, a nagymamád? Egyébként meg tudományosan bizonyított dolog, hogy az idős nők korábban halnak, mint a fiatalok. Véleményem szerint a normális nő fiatalon is jó társ, az idióta pedig idősebben sem az. De végülis nekem mindegy, ezen a téren mindenki azt csinál, amit akar.”
 • 1. akinemfél 2009. február 12. 08:21
  „A fiatalabbak jobb Anyák.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Vécécsészékkel lazítják el a vendégeket egy bécsi kávézóban

Egy bécsi kávézó főnöke egyedi ötlettel állt elő: klotyókat szereltek fel a kávézóban a falakon… Tovább olvasom