Kisalföld logö

2017. 01. 22. vasárnap - Vince, Artúr -9°C | 2°C Még több cikk.

Meleg volt az Almásy, az angol beteg?

Az angol beteg című Oscar-díjas filmben Almásy László grófról kialakult szoknyabolond képet cáfolta a Der Spiegel magazin cikke, amelyben Németországban előkerült magánlevelezésére utalva állította, hogy a Szahara nagy felfedezője, aki a németeknek kémkedett Afrikában, homoszexuális volt.

A Hans Entholt fiatal német katonához írt szerelmesleveleket a magyar származású Almásy hátrahagyott dokumentumai között találták meg a kölni Heirich Barth Afrikai Tanulmányok Intézetének kutatói, akik azonban nem szándékoznak publikálni a levelezést. A Der Spiegelnek nyilatkozó munkatársuk szerint a levelekből kiderül, hogy a grófnak számos homoszexuális kapcsolata volt, mint mondta: "egy egyiptomi herceg is volt a szeretői között".

A romantikus hősökhöz vonzódó Hollywood 1996-ban emelt a beduinok által "a homok atyjának" nevezett felfedezőnek nagyszabású emlékművet: Az angol beteg című film azonban az újonnan előkerült levelek fényében úgy tűnik, hamis képet tükröz a grófról. Anthony Minghella produkciójában a súlyosan megégett Almásy (Ralph Fiennes alakításában), akinek szívét egy brit nő törte össze, morfiumtól hal meg. A cikk szerint azonban valójában trópusi vérhas okozta a halálát 1951-ben, és nem a nők érdekelték.

A közelmúltban előkerült dokumentumok legvakmerőbb afrikai kémkalandjához is új adalékokkal szolgáltak. 1942-ben német kémeket csempészett be a britek által megszállt Egyiptomba. A küldetés során 4200 kilométert autózott átvágva a Szahara keleti részén, ami hihetetlen teljesítménynek számított.

Almásy magyarul írt jelentése, amely afrikai háborús tapasztalatairól számol be, először jelenik meg németül - számolt be róla a spiegel.de honlapon publikált írás.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szalóki Ági közösségteremtő dallamai

Szalóki Ági vékony, törékeny lány gyönyörű hanggal, s csordultig tele meseszép dallamokkal, amelyek… Tovább olvasom