Kisalföld logö

2017. 09. 23. szombat - Tekla 9°C | 18°C Még több cikk.

Mazsolastopra jutottak

Éjjel nem lenne szabad vezetniük a kezdő autósoknak - erre jutottak brit kutatók. A Cardiffi Egyetem tudósainak számításai szerint évente akár 200 emberéletet lehetne megmenteni - és további 14 ezer sérülést elkerülni - azzal, ha korlátoznák a kezdő vezetők jogosítványát.
A pénzbeli megtakarítás elérhetné a 890 millió fontot. Bár Nagy-Britanniában csökken a közlekedési balesetek száma, ám azoké, amelyekben fiatalok is érintettek, emelkedik. Utóbbiakban naponta négyen halnak meg. A korlátozott jogosítvány nem egyedi, Ausztráliában, Új-Zélandon, Kanadában már bevezették.

Nagy-Britanniában a kutatók javaslata szerint két évig tartana az a betanuló időszak, ameddig friss jogosítvánnyal nem vezethetne 25 éven alatti fiatal sötétben, és nem szállíthatna vele hasonló korú utasokat. A javaslat bírálói szerint nehéz lenne betartatni a rendelkezést, amely ráadásul büntetné az éjszakai munkavégzésre szorulókat.

Olvasóink írták

  • 1. Goldmund 2010. szeptember 22. 14:23
    „Sok dologtól függ, mikor sötétedik be.
    Függ az időjárástól (zuhogó eső, sűrű köd vagy tökéletesen derült idő van), a környező hegyvonulatoktól (pl. északkeleti oldalon hamarabb sötét lesz, mint a délnyugatin); erdőben hamarabb lesz sötét stb. Meg egy kicsit szubjektív is: határesetben lehet vitatkozni a rendőrrel, addig, amíg tényleg besötétedik. :-(

    Érdekességképpen említem: pont Nagy-Britanniában autóztam olyan sűrű erdőben, hogy felkapcsoltam a lámpát, hogy lássak. Aztán mikor kiértem nyílt területre, szikrázó napsütés fogadott, így lekapcsolhattam.
    Külön gond, hogy Nagy-Britanniában kistelepülések felé jóformán nincs tömegközlekedés, csak autóval lehet munkába járni. És ahogy észak felé haladunk, egyre inkább érvényesül, hogy nyáron nagyon hosszúak a nappalok, télen meg nagyon rövidek. Télen nemhogy éjszakára, de semmikorra nem lehetne járni, ha 8 órát dolgozik valaki.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Rovarok személyiségjegyeit mutatták ki a Debreceni Egyetem kutatói

A Debreceni Egyetem (DE) Evolúciós Állattani és Humánbiológiai Tanszékének kutatói egy kétéves… Tovább olvasom