Kisalföld logö

2018. 04. 19. csütörtök - Emma 9°C | 24°C Még több cikk.

Magyar városok a Marson - Tekintse meg a vörös bolygó magyar krátereit

Napjainkban már nem okozhat gondot egy virtuális séta a Holdon és a Marson sem. Felfedező túránk során magyar városokra bukkantunk a Marson.

A magyar nevek "felbukkanása" a Holdon, illetve más égitesteken eddig sem volt titok, ám korunk technológiája már lehetővé teszi, hogy szemügyre is vegyük őket. A holdunkon, illetve a Mars felszínén barangoltunk mi is, amikor ráleltünk híres magyar emberek, illetve városaink nevére a kráterek ezrei között.

A Holdon 15 magyar személyről neveztek el meteorbecsapódási helyet. Jelesül: Békésy, Bolyai, Eötvös, Fényi, Hell, Hédervári, Izsák, Kármán, Neumann, Petzval, Szilárd, Weinek, Zach, Zsigmondy és a Hevesy névszerepel az égitesten.

Ezek közül a legnagyobb a Kármán kráter, melyet Kármán Tódor, fizikus, matematikus után neveztek el. Átmérője mintegy 210 km hosszúságú. Közel három Balaton hosszát tudnánk átmérője vonalára elhelyezni.

A második a Petzval 150 km-es átmérővel, de nem sokkal marad le mögötte a harmadik legnagyobb Szilárd kráter, melynek átmérője 147 km.

Kíváncsiságunk nem állt meg néhány papírra vetett száraz számadatnál. A Google Earth segítségével felkerestük a nevezetes "gödröket". A virtuális Holdra, illetve Marsra szálláshoz csupán erre az ingyenesen letölthető programra lesz szükségünk.

Miután szert tettünk rá, indítsuk el. A felső menüsorban egy Szaturnusz bolygó ikonja látható. Kattintsunk erre. Itt - a Földön kívül - 3 további választási lehetőséget látunk. Kattintsunk elsőként a Holdra.


Ezt követően már szomszéd égitestünket láthatjuk és indulhat is a krátervadászat! A menüsor alatti keresősávba kell beírni a látni kívánt becsapódási hely nevét, nyomjunk entert és a program automatikusan elröpít minket a holdbéli tájra.

Próbaképpen mi rögtön a legnagyobb krátert tájoltuk be! Természetesen a többi 15-öt is megtalálja a fent leírt módszerrel. Kármán Tódorról  egyébként a Mars felszínén is neveztek el becsapódásihelyet.


Utazzunk tovább és tekintsük meg a Földünktől mintegy 56 millió kilométerre fekvő magyar városokat is, méghozzá a vörös bolygón!

A lehetőségek közül most klikkeljünk a Marsra. Miután "megérkeztünk", nincs más dolunk, mint megismételni a keresést a fent korábban említett módon.

Kármán Tódor neve mellett 5 magyar városról is kapott nevet kráter a Marson. A Heves megyei Eger, a Zala megyei Bak, a Somogy megyei Igal, a Bács-Kiskun megyei Kalocsa és a Tolna megyei Paks településeket kereshetjük meg.

Kalocsa kráter a Marson.
Kalocsa kráter a Marson.

Érdemes rákeresni mind az 5 "településre" és persze a Kármán krátert se hagyjuk ki.

A vörös bolygón egyébként a Spirit és az Opportyunity nevű marsjárók panorámaképeket is készítettek, melyeket nyilvánosságra hoztak, így elérhetők a programban.

Látványos marsbeli táj tárul elénk: a keresőbe az imént említett a kutatórobotok nevét írjuk be. Miután célba érünk, kattintsunk a megjelenő fényképezőgép-ikonok valamelyikére, majd az ezt követően megjelenő kicsinyített fotóra, s máris gyönyörködhetünk az idegen bolygó panorámájában.


Magyar nevek egyébként a naprendszerünk más kisbolygóin is olvashatók. A Vénuszon - Földünktől legkevesebb 42 millió kilométerre - Jászai Mari nevét is viseli meteor-becsapódási hely.

A Naphoz legközelebb eső Merkúron pedig Bartók Béla, Liszt Ferenc és Jókai Mór neveit olvashatjuk.

Olvasóink írták

  • 1. antiKV 2012. január 11. 17:50
    „Opportunity de mindegy..”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

3 év után kiírják a színésznőt a napi sorozatból

Karen Gillan sorozatbéli férjével együtt távozik az Ki vagy, Doki? című népszerű szériából.
Tovább olvasom